Boli si tratamente

Polidactilia

Publicat: 27 dec. 2011

Polidactilia inseamna degete in plus la maini sau la picioare. La mana fie policele (degetul mare) este supranumerar, fie apare duplicatia celorlalte degete. Polidactilia este una dintre cele mai frecvente variatii patologice in dezvoltarea mainii. Exista mai multe feluri de polidactilie, mergand de la:

– Mica excrescenta la nivelul partii laterale a mainii;
– Deget ce se largeste la capat, cu doua varfuri;
– Un deget extranumerar care se prinde printr-o coarda subtire de mana;
– Mana ce arata normal, doar ca are un police (deget mare) si inca 5 degete, sau un numar infinit de variatii. 

De obicei cand un deget este duplicat, fiecare jumatate a acestuia este mai mica decat degetul nomal si este frecvent intalnit ca articulatiile acestui deget sa fie angulate spre lateral, formand o imagine de zig zag. 

Cauzele polidactiliei
Polidactilia se produce in uter ca o deturnare a modului normal de dezvoltare intr-un deget mare si patru degete la nivelul mainii. In uter mana se dezvolta initial sub forma unei lopeti, apoi se separa in 5 degete. Cateodata degetele nu se separa suficient si apare sindactilia (degetele unite), alteori se formeaza un deget in plus – polidactilia. Frecventa celor doua malformatii este similara. Pot apare si combinatii intre cele doua malformatii.

Polidactilia nu este datorata unui anumit lucru facut de mama in timpul sarcinii. Este o mutatie genetica care se produce fara o explicatie la nivelul alimentatiei sau stilului de viata al mamei. Aceasta mutatie produsa insa se poate transmite generatiilor urmatoare. Principala decizie este daca sa se faca ceva sau nu in cazul acestei probleme. Anumite tipuri de polidactilii sunt asociate cu malformatii in alte partii ale corpului, si este recomandabil sa se faca o evaluare globala a pacientului.

Chirurgia este in general solutia si este cel mai bine sa fie facuta in primii ani de viata, astfel incat aspectul, sensibilitatea tactila si functia mainii respective, corectate, sa fie ca la o mana sanatoasa.loading...

Adauga un comentariu