International

Poliția a intervenit cu gloanțe de cauciuc la protestele pentru retragerea certificatului sanitar, în Elveția – FOTO, VIDEO

Publicat: 24 sept. 2021
protestatar pune flori la pe strada în fata politiei noaptea
Protestatarii elvețieni au pus flori înaintea polițiștilor

La Berna, Elveția, mai mulți protestatari s-au strâns în Piața Federală împotriva restricțiilor anti-Covid-19. Polițiștii au trebuit să intervină pentru a calma mulțimea.

Mai mulți manifestanți nu sunt de acord cu introducerea certificatului sanitar, adunându-se pentru a cere oficialilor să elimine obligativitatea.

Protestatarii din Elveția cer retragerea certificatului sanitar. Poliția a folosit gloanțe de cauciuc

Joi seara, în capitala Elveției, Berna peste o mie de oameni s-au strâns în Piața Federală pentru a protesta noile măsuri impuse de autorități. În urma adunării neautorizate, forțele de ordine au intervenit cu gloanțe de cauciuc și gaze iritante, soldându-se cu altercații între aceștia și protestatari.

Autoritățile au insistat inițial ca oamenii să nu se adune, avertizând că nu se vor sfii să folosească echipamentul din dotare pentru a împiedica protestul neautorizat. Cu toate astea, cetățenii nu au luat aminte, adunându-se peste 1000 de persoane pentru a-și exprima punctul de vedere cu privire la măsurile adoptate și în special pentru impunerea certificatului verde.

„Au avut loc altercaţii în cursul marşului. Au fost aprinse dispozitive pirotehnice şi au fost aruncate obiecte în direcţia forţelor de intervenţie. A trebuit să folosim gloanţe de cauciuc”, a scris pe Twitter poliţia cantonală din Berna.

Săptămâna trecută, de asemenea la Berna, mai mulţi manifestanţi au încercat să treacă peste gardul instalat pentru a proteja Palatul Federal, sediul guvernului şi parlamentului. Poliţia a folosit un tun cu apă, gloanţe de cauciuc şi gaze iritante.

Protestatarii au pus la picioarele polițiștilor flori.

Un alt protest în urmă cu o săptămână în Elveția

Tot la Berna, a mai avut loc n protest pe aceeași temă, în care participanții au încercat chiar să ajungă la Palatul Federal.

„Participanţii la procesiune au încercat să treacă peste baricadă pentru a ajunge la Palatul Federal (…). Au aruncat cu diverse lucruri asupra poliţiei”, au precizat forţele de ordine într-un alt tweet.

În timpul protestului, elvețienii strigau „Libertate!”.

„Toţi împreună pentru libertate!”, era scris pe pancartă

Și la acest marș, poliția s-a pregătit, intervenind atunci când mulțimea s-a agitat cu tunuri cu apă, arme pe bază de gloanțe de cauciuc și gaze iritante, Palatul Federal fiind înconjurat de autorități.

Certificatul sanitar în Elveția

Începând cu data de 13 septembrie 2021, în Elveția măsurile împotriva Covid-19 au devenit mai stricte, astfel încât s-a impus obligativitatea prezentării certificatului pentru cei care vor să intre în restaurante, bar și oricare alt eveniment.

De asemenea, doar cei vaccinați, imunizați, care prezintă un test PCR sau antigen negativ pot intra în posesia certificatului. Cu toate astea, manifestațiile de acest gen sunt foarte rare în această țară, însă îl ultima perioadă acestea au început să se înmulțească.

Conform datelor postate de Oficiul federal al Sănătății, în ceea ce privește situația vaccinării doar 54,38% din întreaga populație eligibilă este complet vaccinară.

Din circa 8,6 milioane de locuitori, aproximativ 10.600 de persoane au murit de Covid-19.

Și în România elevii au protestat

În data de 13 septembrie 2021, în prima zi de școală, multiple asociații ale elevilor s-au adunat, pentru a cere măsuri mai eficiente împotriva scăderii ratei abandonului școlar.

De asemenea, tot aceștia militează pentru un sistem mai bun în ceea ce privește calitatea actului educațional cu rezultate clare. Astfel că, asociațiile elevilor din mai multe județe, precum București, Ilfov, Constanța, Bacău, Mureș, Maramureș și Vâlcea, trimit un mesaj tuturor elevilor. Ei cer unitate în ceea ce privește problemele cu care se confruntă și îi îndeamnă la acțiune prin prezența la protest.
De asemenea, la începutul lunii august, tot în Piața Victoriei aproape 200 de oameni au protestat împotriva discriminării în ceea ce privește deciziile de vaccinare.
Adauga un comentariu