News Flash:

Politia concediilor medicale, gata de actiune

22 Aprilie 2010
875 Vizualizari | 0 Comentarii
Noile reglementari privind concediile medicale ar putea intra în vigoare în luna mai, chiar daca la dezbaterea de ieri reprezentantul pacientilor a avut mai multe obiectii. Ministerul Sanatatii a organizat o dezbatere publica privind normele de aplicare a Ordonantei de Urgenta pentru modificarea sistemului de acordare a concediilor medicale. Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru protectia Pacientilor, a subliniat faptul ca aceasta Ordonanta de Urgenta încalca drepturile si libertatile cetatenesti. "In toate paginile acestei ordonante apare frecvent cuvantul politie. Va atentionez ca odata ce veti ajunge la domiciliul bolnavului însotit de politie vom ataca constitutional încalcarea drepturilor si libertatilor cetatenesti. Este un act nechibzuit si care va genera abuzuri din punctul de vedere al angajatorului", a mai spus presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor. Acesta a reclamat, totodata, faptul ca pentru dezbaterea publica a fost acordat un termen foarte scurt, ceea ce nu a permis tuturor celor interesati, respectiv medici de familie, specialisti, Colegiul Medicilor, pacienti sa participe la aceasta dezbatere publica. Totodata, Barbu a atras atentia ca în contextul în care sistemul sanitar se confrunta cu foarte multe probleme, cum ar fi lipsa medicamentelor, plata de catre bolnavi a investigatiilor medicale si a altor tratamente, introducerea politiei pentru verificarea concediilor medicale nu va face altceva decat sa întareasca frauda.
Autoritatile au infirmat acuzatiile aduse de Barbu, încercand sa exemplifice motivele pentru care a fost nevoie de un astfel de act normativ. Consilierul superior la Casa de Asigurari de Sanatate (CNAS), Georgeta Ghintuiala, a spus ca, în 2009, în sistemul de asigurari de sanatate au fost înregistrate aproximativ 3.250.000 de certificate medicale, din care 1.825.000 prescrise de catre medicul de familie, 532.000 de catre doctorii din ambulatoriu si 884.000 de catre spitale. Consilierul a spus ca exista un caz recent în care un bolnav a avut un concediu initial între 11-20 noiembrie pentru bronsita, apoi 23-30 noiembrie pentru hipertensiune, din 3 decembrie pana în 15 decembrie tot pentru hipertensiune, apoi din 16 decembrie pana în 31 ianuarie pentru întindere de ligamente apoi 1-2 februarie 2010 tulburare afectiva, iar din 3 februarie pana în 28 februarie pentru un episod depresiv, certificatele fiind eliberate de diversi specialisti, a aratat Ghintuiala.
Potrivit acesteia, vizita la domiciliu a bolnavului va fi facuta numai la sesizarea scrisa a angajatorului. "Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat la începutul lunii aprilie ca Guvernul a aprobat propunerea MS de modificare a sistemului de acordare a certificatelor medicale. Potrivit acestuia, platitorii de indemnizatii, adica angajatorii sau dupa caz Casa de Asigurari de Sanatate, pot sa verifice daca pacientul tratat în ambulatoriu se afla bolnav la domiciliu sau la resedinta aleasa în orele în care nu este într-o unitate sanitara pentru tratament. Verificarile la domiciliu se vor face de catre reprezentanti ai platitorilor de indemnizatii si ai politiei, dupa caz.

Noile reglementari

Noul sistem de acordare a concediilor medicale stabileste totodata cresterea cuantumului amenzilor pentru cei care nu respecta prevederile legale în acordarea concediilor medicale. Astfel, refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor, calculul si plata eronate ale acestora se vor sanctiona cu amenzi cuprinse între 2.000-5.000 de lei, dublul fata de cuantumul prezent. Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare se va sanctiona cu amenzi cuprinse între 5.000 si 10.000 de lei. Totodata, actul normativ prevede ca medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca cu durata de cel mult zece zile calendaristice fata de 14 cat este în prezent. Durata cumulata a concediilor acordate de medicul de familie pentru un asigurat nu poate depasi 30 de zile calendaristice în ultimul an fata de 45 pana acum. Dupa a 61-a zi de concediu se va putea prelungi de catre specialist pana la 183 de zile cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale. Sunt exceptate de la aceste prevederi afectiuni precum tubercoloza, neoplazii, SIDA, concediile pentru sarcina si lauzie, îngrijirea copiilor bolnavi, pentru reducerea timpului de munca, pentru carantina, precum si pentru risc maternal, acestea nediminuand numarul zilelor de concediu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4587 (s) | 22 queries | Mysql time :0.340129 (s)