Secretele istoriei

Politia Legionara

Publicat: 06 mai 2014
3
Politia Legionara a fost o organizatie conceputa dupa modelul unitatilor paramilitare naziste, liderii ei considerand-o versiunea romaneasca a SA germane. Infiintata formal la 6 septembrie 1940, ea avea scopul de a apara noul regim si de a-i suprima pe adversarii acestuia
Conducatorul Miscarii Legionare, Horia Sima, afirma in memoriile sale ca insusi generalul Ion Antonescu i-ar fi cerut, in cursul unei discutii intre patru ochi, sa organizeze o politie legionara, care sa constituie un instrument de siguranta al noului regim. Ca urmare, Politia Legionara s-a constituit mai intai in Capitala si apoi in orasele din tara, dupa urmatoarea procedura: seful de judet il insarcina pe un legionar cu conducerea Politiei Legionare locale, dupa care acesta isi recruta elementele de care avea nevoie din sanul organizatiei, desi nu toate elementele chemate sa faca parte din Politia Legionara erau pricepute.
In septembrie 1940, publicatia oficiala a regimului lui Antonescu descria Politia Legionara ca un grup de „elemente fara nici o pregatire de specialitate, fara cultura, fara suflet, din dezmostenitii soartei, culesi din pulbere de drum”.

Vezi si Ambiguitati legislative din timpul Statului National-Legionar 

In noiembrie 1940, sef al Politiei Legionare din capitala a fost numit Ion Boian. Dupa desfiintarea acesteia, a fost seful Serviciului de Ordine al Miscarii Legionare
Politia Legionara a fost un corp distinct, separat de Politia oficiala a statului, care avea misiunea sa stea intr-ajutorul organelor politienesti ale Statului, in perioada de trecere de la vechiul regim carlist la noul regim legionar, cand legionarii inca nu detineau Ministerul de Interne. Horia Sima a mentinut si organizat Politia Legionara in paralel cu Politia oficiala a statului, chiar si dupa ce legionarii au ajuns sa detina, oficial, Ministerul de Interne, Prefectura Politiei Capitalei si Directia Sigurantei si Politiilor din tara. Dupa ce Politia Legionara s-a organizat in toata tara, Horia Sima a dat o circulara prin care a stabilit atributiile ei de auxiliara a Politiei de Stat.
Acestia erau imbracati in uniforma legionara, camasa verde, centura cu diagonala, iar la brat banderola pe care era scris: Politia Legionara.
Politia Legionara avea dreptul de a face perchezitii la orice ora din zi si din noapte, de a opera arestari, fara nici o formalitate „birocratica”, precum si de a ancheta persoanele retinute. De la arestarea fara mandat a celor pe care ii considera adversari, Politia Legionara a ajuns pana la uciderea unor personalitati politice.

Vezi si Ce trebuie sa stiti despre Miscarea Legionara 

Facand referire la atributiile si competentele politiei legionare, Horia Sima a emis la 30 octombrie 1940 un comunicat in care preciza: sediul este in Splaiul Independentei nr.75, carnetele si legitimatiile trebuiau sa contina datele de identificare, sa aiba fotografie si timbru sec aplicat, chiar si asa participarea la perchezitii fiind exclusa in lipsa Politiei de stat, in caz contrar riscand sa fie denuntati. Prin ordinul nr. 67343/ 23 noiembrie 1940, directorul general al Politiilor, Al. Ghica, le-a ordonat celor din subordine obligativitatea colaborarii cu conducatorii Miscarii Legionare. Doua zile mai tarziu, acelasi director emitea un ordin, in care amintea ca „legionarii servesc ca auxiliari ai Politiei de stat, daca sunt imputerniciti cu acte in regula, emanate de la organele Ministerului de Interne sau de la prefectii de judet”, iar „Politia de stat poate face apel la cadrele legionare oricand va fi necesar”.

Vezi si Violentele rebeliunii legionare din Romania
Politistii legionari aveau birouri in cladirea Prefecturii Politiei Capitalei, li s-au amenajat dormitoare pentru 140 de persoane, aveau acces la documente secrete, participau la actiuni politienesti, puneau in executare masuri specifice, beneficiau de baza logistica si, in general, de tot ceea ce tine de o unitate de amploarea Politiei Bucurestilor. Membrii Politiei Legionare erau cazati chiar in sediul Politiei Capitalei, un etaj fiindu-le destinat pentru locuire.
Dupa ce in noaptea de 26/27 noiembrie 1940, un grup de 60-90 de indivizi, in majoritate tineri, apartinind de Politia Legionara[10], au asasinat la inchisoarea Jilava 64 de fosti responsabili politici ai regimului Carol al II-lea, iar in dimineata de 27 noiembrie pe istoricul Nicolae Iorga si pe economistul Virgil Madgearu, Ion Antonescu a trecut la masuri drastice.
La 29 noiembrie, Antonescu a ordonat dezarmarea Politiei Legionare. Efectele ordinului sau au fost, totusi, atenuate de ministrul de interne, care a ordonat transferul „cadrelor competente” de la Politia Legionara la unitatile de politie regulate.
La 2 decembrie 1940, Antonescu a desfiintat Politia Legionara, iar cu doua zile inainte de Craciun l-a destituit pe ministrul de externe legionar Mihail R. Sturdza. Cu toate acestea, Politia Legionara si-a continuat abuzurile, recurgand la perchezitii, descinderi nocturne in locuinte si confiscari de averi.
In telegrama din 7 ianuarie 1941, W. Fabricius, ambasadorul german la Bucuresti, ii comunica ministrului sau de externe ca, dupa ce, la ordinul lui Antonescu, Politia Legionara fusese dezarmata, Nicolae Malaxa a dat din nou arme Politiei Legionare. In aceeasi telegrama, el raporta ca la 6 ianuarie 1941, in timp ce la Presedintia Consiliului de Ministri Ion Antonescu i-a cerut lui Horia Sima sa inceteze abuzurile, Politia Pegionara a ocupat Prefectura de Politie.
Adauga un comentariu