National

Poliţia şi DSVSA Vaslui au amendat un bărbat, după ce vecinii l-au reclamat că are prea mulţi porci

Publicat: 23 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Poliţia şi DSVSA Vaslui au amendat un bărbat după ce vecinii l-au reclamat că are prea mulţi porci
Reprezentanții DSVSA urmăresc pe teren aplicarea programelor de măsuri specifice în localitățile vizate și pe fondurile cinegetice din zonele afectate

Un crescător de animale a fost ridicat de Poliţie şi veterinarii din cadrul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor după ce vecinii l-au reclamat. Bărbatul a cercetat de autorităţi după ce avea în curte mai mulţi porci, care nu erau crescuţi în condiţii bune.

Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și polițiștii care s-au deplasat la fața locului au descoperit că vasluianul deținea nu mai puțin de 36 de porci, mai mari și mai mici, care nu erau înregistrați în mod oficial. Proprietarul a primit o amendă contravențională în valoare de 3.000 de lei, dar i s-au impus de urgență o serie de măsuri importante.

“Având în vedere sesizarea telefonică făcută la DSVSA Vaslui în data de 19 februarie 2021, prin care se aducea la cunoștință faptul că într-o exploatație de tip GP, din municipiul Huși, sunt crescute un număr de porcine, fără a fi respectate condițiile de biosecuritate și condițiile de bunăstare a animalelor, o echipă de medici veterinari din cadrul DSVSA Vaslui, coordonată de directorul executiv, dr. Achiricioae Cornel și însoțită de un echipaj de Poliție din cadrul Poliției municipiului Huși, s-a deplasat la fața locului unde au constatat următoarele: exploatația aparține domnului V. G. din municipiul Huși și are codul de exploatație înregistrat la DSVSA Huși”, susțin reprezentanții veterinarilor.

36 de porți, crescuți într-o curte în condiții rele

Conform autorităților vasluiene din verificarea în Baza Națională de Date, a reieșit faptul că în curtea respectivă, la data efectuării controlului, nu erau înregistrate animale, iar la verificarea la fața locului în exploatație s-a confirmat că în locația respectivă sunt crescute nu mai puțin de 36 capete porcine, din care 13 capete cu o greutate corporală de circa 100 de kilograme și 23 capete suine cu greutăți corporale cuprinse între 10 – 25 kilograme.

”Întregul efectiv de 36 capete porcine nu este identificat și animalele nu sunt înregistrate în baza de date a exploatației respective, din declarația proprietarului rezultând faptul că porcinele sunt obținute în exploatație din prăsilă proprie; în exploatație nu sunt respectate condițiile de biosecuritate și bunăstare a animalelor, adăposturile fiind necorespunzătoare sub aspectul pavimentului, al scurgerilor de dejecții și al pereților”, spun reprezentații DSVSA Vaslui.

Proprietarul a fost pus să își reducă numărul de porci

În consecință, inspectorii DSVSA Vaslui au transmis o serie de măsuri:

  • exploatația a fost pusă sub decizie de supraveghere cu suspiciunea de pestă porcină Africană;
  • după identificarea și înregistrarea porcinelor, proprietarului i se recomandă reducerea efectivului de animale până la un număr adaptat la condițiile din adăpost;
  • amenajarea condițiilor privind respectarea cerințelor de biosecuritate și bunăstare a animalelor.

“În situația în care, pe timpul menținerii Deciziei de supraveghere în suspiciune de pesta porcină Africană, în statusul de sănătate al porcinelor apar modificări (îmbolnăvirea acestora, apatie, lipsa poftei de mâncare) sau mortalitate în rândul acestora, proprietarul de animale are obligația de a anunța de urgență medicul veterinar de libera practică de la Circumscripția Sanitară Veterinară Concesionară de Libera Practică din localitatea Huși și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor Vaslui”, spun reprezentații DSVSA Vaslui.

Acest tip de controale se vor realiza zilnic de către veterinari după ce ordinul ce face referire la clasificarea exploatațiilor va intra în vigoare. Acestea au în vedere faptul că exploataţia de subzistenţă de creştere a suinelor pentru consum familial se va limita la un efectiv de maximum 5 capete porci, înregistrate în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (S.N.I.I.A.) și care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului.

Adauga un comentariu