Secretele istoriei

Politica de ingradire

Publicat: 07 ian. 2015

Politica de stavilire sau Politica de ingradire sau Politica de izolare in limba engleza Containment a fost o politica a SUA, care presupunea utilizarea numeroaselor strategii pentru a preveni extinderea comunismului in lume. Aceasta politica a fost o componenta a Razboiului Rece ca raspuns la o serie de actiuni a URSS de a largi influenta comunismului in Europa de Est, China, Coreea si Vietnam. Aceasta politica reprezinta o pozitie de mijloc intre destindere si politica Rollback.

Baza doctrinei a fost exprimata de diplomatul american George F. Kennan in anul 1946 in Telegrama Lunga. Ca o descriere a politicii externe a SUA , cuvantul provine dintr-un raport prezentat de Kennan Secretarului american al Apararii, James Forrestal in 1947, un raport care a fost folosit mai tarziu intr-un articol de revista. Cuvantul Containment este o traducere din limba franceza a expresiei cordon sanitar , folosit pentru a descrie politica occidentala fata de Uniunea Sovietica in anii 1920. Cuvantul este asociat cel mai mult de politicile presedintelui american Harry Truman (1945–53), inclusiv infiintarea Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care a fost un pact de aparare reciproca incheiata intre statele capitaliste occidentale.

Vezi si Rexismul – miscare politica belgiana de extrema dreapta

Desi presedintele Dwight Eisenhower (1953-1961) a cochetat cu doctrina rivala, aceea de rollback, el a refuzat sa intervina in Revolutia ungara din 1956. Presedintele Lyndon Johnson (1963-1969), citata politica de izolare ca o justificare pentru politicile sale in Vietnam. Presedintele Richard Nixon (1969-1974), lucrand cu consilierul sau principal Henry Kissinger, a respins politica de izolarea in favoarea unor relatii mai prietenoase cu Uniunea Sovietica si China, aceasta destindere, sau de relaxare a tensiunilor, comerciale implica extinderea comertului si ale contactelor culturale.

Vezi si Etapele Razboiului rece

Presedintele Jimmy Carter (1976-1981) a subliniat mai degraba drepturile omului, decat atitudinea anti-comunista, dar a abandonat destinderea si a revenit la politica de izolare atunci, cand sovieticii au invadat Afganistanul in 1979. Presedintele Ronald Reagan (1981-1989), denuntand statului sovietic ca un „imperiu al raului”, a escaladat Razboiului Rece si a promovat politica de Rollback in Nicaragua si Afganistan. Programele principale au inceput in timpul politicii de izolare, inclusiv NATO, si politica de descurajarea nucleara (Distrugere Reciproca Asigurata), au ramas in vigoare chiar si dupa sfarsitul razboiului.loading...

Adauga un comentariu