National

Politica dezastruoasa a Primariei are efecte negative

Publicat: 29 iul. 1999
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:4456;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Descentralizarea nu da roade in Iasi •La nivel national s-a inregistrat o crestere a investitiilor straine, pe cind Iasul continua sa fie insa ocolit de firmele din exterior

Descentralizarea procesului de privatizare, incepind cu luna august a anului 1998, prin trecerea societatilor mici si mijlocii din portofoliul FPS Bucuresti in cel al Directiilor Teritoriale nou-infiintate, a dus la o accelerare a ritmului vinzarilor, este de parere Felix Hrestic, directorul FPS Iasi. In perioada de la infiintarea FPS si pina la procesul de descentralizare ritmul vinzarilor a fost destul de scazut, maximul numeric fiind inregistrat in anul 1996. In aceasta perioada, capitalul social privatizat a fost sub 14% din capitalul social detinut de FPS.

Anul 1999 a adus primele rezultate

Incepind cu luna august a anului 1998, intregul proces de privatizare pentru societatile mici s-a desfasurat la nivelul judetelor, din acelasi an fiind trecute in portofoliu si societatile mijlocii cu un capital social de pina la 18 miliarde de lei.
In prezent, acest nivel a fost ridicat la 50 de miliarde de lei, odata cu aparitia Legii nr.99/1999, privind accelerarea reformei economice. In urma acestei hotariri, in portofoliul Directiei de vinzari din Bucuresti au ramas mai putin de 200 de societati comerciale. Judetul Iasi este prezent pe aceasta lista cu Antibiotice, Terom, Nicolina, Fortus, Iasitex, Moldoplast, Tomiris si Remar Pascani, in vreme ce Constructii Feroviare SA a fost trecuta in portofoliul Directiei Teritoriale Iasi a FPS.
In ceea ce priveste evolutia portofoliului de societati comerciale al Sucursalei Iasi, situatia se prezinta in felul urmator: daca la 15 august 1998 FPS Iasi a preluat un numar de 270 de societati comerciale, insumind un capital social de 103,15 miliarde de lei, la 1 ianuarie 1999 numarul acestora a crescut la 304 (cu un capital social de 1.075,3 miliarde de lei), la jumatatea anului in curs fiind inregistrate 224 de societati comerciale, cu un capital social total de 858 miliarde de lei. In perioada de zece luni de functionare, la Sucursala Iasi a FPS (care cuprinde si judetele Botosani si Suceava) au fost primite 112 scrisori de intentie, dintre care 66 numai in judetul Iasi. Ca rezultat imediat al descentralizarii, s-a inregistrat o crestere spectaculoasa a numarului notelor de privatizare aprobate (321), fiind organizate 618 licitatii cu strigare si 40 de negocieri directe.
Tot in aceasta perioada au fost incheiate 269 de contracte, din care 34 pentru societati cu un capital social cuprins intre 2,5 si 18 miliarde de lei, valoarea capitalului social privatizat fiind de 413,78 miliarde de lei. Fata de 132 de contracte incheiate in 1998, anul in curs a inregistrat o crestere semnificativa, in primele sase luni fiind incheiate 137 de contracte.
„Anul acesta s-a inregistrat o dinamica a vinzarilor mai buna, care se va pastra si in urmatoarele sase luni. Rezultatele se vor vedea la sfirsitul anului, pina cind se va inregistra o pondere mare a capitalului de stat transferat in sectorul privat”, a precizat directorul FPS Iasi.

Lipsa investitorilor straini – una din principalele probleme

Una din principalele probleme cu care se confrunta aceasta zona a tarii este prezenta extrem de redusa a investitorilor straini. „Aceasta lipsa de interes nu poate decit sa ne nemultumeasca. In perioada imediat urmatoare va trebui sa punem tot mai mult accentul pe activitati de promovare a ofertei de privatizare, existind deja un proiect in acest sens”, a afirmat Felix Hrestic.
In primele sase luni ale acestui an, in Iasi s-au inregistrat doar doua prezente semnificative ale unor firme straine, Iassyfarm fiind achizitionata de catre concernul cipriot ADD Pharmaceutical, iar SUT Iasi de catre concernul Lafarge.
Pe de alta parte, in judetul Iasi exista inca un numar important de societati comerciale mari ce nu au fost inca privatizate, care detin aproape 85% din capitalul social aflat inca in posesia FPS.

Numarul societatilor comerciale s-a dublat

Rezultatele inregistrate in urma descentralizarii s-au dovedit a fi superioare perioadei anterioare, consemnindu-se o crestere semnificativa nu numai a numarului societatilor comerciale privatizate (de aproximativ 3 ori), dar si a capitalului social vindut (de circa 1,8 ori). Analizele efectuate la nivelul intregii tarii, au stabilit ca ritmul privatizarii societatilor comerciale a fost accelerat. Astfel, in 24 de luni a fost privatizat un numar de societati comerciale aproape egal cu cel al societatilor comerciale privatizate in cele 49 de luni anterioare. Media lunara a societatilor comerciale privatizate in ultimii doi ani este aproape dublul mediei lunare inregistrate in anii anteriori.
Prioritatea procesului de privatizare a fost orientata spre cresterea capitalului social vindut, valoarea acestuia fiind in perioada 1997-1998 dubla fata de perioada 1992-1996, in conditiile unui numar de societati comerciale vindute sensibil egal. Aceasta crestere se explica prin marirea numarului societatilor comerciale mari vindute, care este de 1,7 ori mai mare decit in perioada anterioara.
La nivelul intregii tari, ponderea capitalului social vindut aferent societatilor comerciale mari in totalul capitalului social vindut este de 61,7% in perioada 1997-1998 si numai de 33,5% in perioada 1992-1996.
In ultimii doi ani, numarul contractelor incheiate cu investitori straini a fost de 12,7 ori mai mare decit in anii anteriori, valoarea contractelor incheiate in valuta fiind si ea de 34 de ori mai mare. Aceasta situatie nu se aplica si in judetul Iasi unde s-au privatizat doar doua societati comerciale mari, dintre care una, cea de la Tepro, s-a realizat cu mari probleme.
Pe de alta parte, modalitatile de elaborare a ofertelor si tehnicilor de negociere au fost diversificate, fiind accentuat interesul pentru angajarea de catre investitori a unor volume de investitii sporite, inclusiv la realizarea investitiilor necesare protectiei mediului. Volumul investitiilor asumate prin contracte in perioada 1997-1998 este de 3,6 ori mai mare in lei, si de 6,9 ori mai mare in USD, fata de perioada 1992-1996.
Mihai ANDREI

Adauga un comentariu