Secretele istoriei

Politica externa din timpul domniei lui Nicolae I al Rusiei

Publicat: 06 ian. 2015
3

Nicolae I al Rusiei (6 iulie (stil nou)/25 iunie (stil vechi), 1796–2 martie (stil nou)/18 februarie, (stil vechi), 1855), a fost Imparat al Rusiei din 1825 pana in 1855, si rege al Poloniei din 1825 pana in 1831.

S-a nascut la resedinta imperiala de la Gatcina, fiind fiul imparatului Paul I si al sotiei sale Sophie Marie Dorothea de Württemberg, rebotezata in Rusia ca Maria Fiodorovna. Era fratele mai mic al viitorului tar Alexandru I si al Marelui Duce Constantin Pavlovici.

In politica externa, Nicolae I a actionat ca protector al domniilor de drept si luptator impotriva miscarilor revolutionare. Ofertele sale de inabusire a revolutiilor de pe continentul european, acceptate uneori, i-au adus supranumele de jandarm al Europei. In 1825, Nicolae I a refuzat sa fie incoronat monarh constitutional, iar in schimb a continuat sa limiteze libertatile monarhiei constitutionale a Poloniei. In schimb, dupa izbucnirea Revoltei din noiembrie in 1831, Seimul Poloniei i-a ridicat lui Nicolae I titlul de rege, ca raspuns la continua reducere a drepturilor constitutionale ale Parlamentului.

Vezi si Tentativa de asasinat asupra tarului Nicolae Romanov

Tarul a reactionat trimitand trupele imperiale in Polonia. Rebeliunea a fost inabusita, Nicolae abrogand Constitutia, transformand Polonia intr-o provincie a Imperiului (Привислинский Край – Privislinski Krai), totodata declansand o politica de represiune a catolicilor. In 1848, cand o serie de revolutii a zguduit Europa, Nicolae a fost varful de lance al reactiunii si a intervenit in ajutorul Habsburgilor pentru inabusirea revolutiei din Ungaria. De asemenea, a facut presiuni asupra Prusiei sa nu accepte o constitutie liberala. Dupa ce a ajutat fortele reactionare din Europa sa infranga revolutiile, se parea ca Rusia lui Nicolae I domina Europa.

Vezi si Principiile domniei lui Nicolae I al Rusiei

Dominatia rusa s-a dovedit iluzorie pana in cele din urma. In vreme ce incerca sa mentina status quo-ul in Europa, Nicolae a adoptat o politica agresiva fata de Imperiul Otoman. El urmarea linia traditionala a politicii externe tariste de rezolvare a asa-numitei Probleme Orientale prin impartirea Imperiului Otoman si stabilirea unui protectorat asupra populatiei ortodoxe din Balcanii aflate inca sub stapanirea turcilor. Rusia a repurtat victorii in razboiul din 1828 – 1829. In 1833, Rusia a semnat cu Imperiul Otoman Tratatul de la Hünkar İskelesi. Cele mai importante puteri europene au crezut in mod gresit ca tratatul continea o clauza secreta care ar fi permis Rusiei sa trimita corabii de raboi in Marea Mediterana prin stramtorile Bosfor si Dardanele.

Prin Conventia stramtorilor din 1841, puterile europene au reafirmat dreptul la control deplin al turcilor asupra strammtorilor si a interzis tuturor puterilor, inclusiv Rusiei, sa trimita vreo flota prin stramtori. Bazandu-se pe rolul jucat in inabusirea revolutiilor de la 1848 si crezand in mod gresit ca se bucura de sprijinul diplomatic al Angliei, Nicolae a atacat inca o data Imperiul Otoman in 1853. Regatul Unit si Franta, temandu-se de consecintele unei infrangeri a turcilor in razboi, s-au aliat cu otomanii in 1854 si i-au sprijinit in razboiul Crimeii. Austria a oferit sprijin diplomatic Turciei, iar Prusia a ramas neutra, lasand Rusia fara aliati in Europa.

Aliatii europeni ai otomanilor au debarcat in Crimeea, asediind puternica fortareata de la Sevastopol, care a fost cucerita dupa un an. Asediul a fost o dovada trista a incapacitatii Rusiei de a-si apara propriul teritoriu. Nicolae I a murit inainte de incheierea asediului, dar el era deja constient de esecul guvernarii sale. Rusia a fost astfel obligata sa inceapa o serie de reforme majore, altfel putand sa-si piarda statutul de mare putere europeana.

Adauga un comentariu