Secretele istoriei

Politica lui Bismarck

Publicat: 18 ian. 2015
3

Bismarck este numit la 23 septembrie 1862 ca prim ministru al Prusiei, sprijinit de Camera Deputatilor. Bismarck promoveaza o politica autoritara prin instituirea unui regim politist si prin intarzierea reformelor; aceasta politica se repercuteaza si asupra imaginii regelui, care pierde din popularitatea de care se bucura. Ca manevra de a canaliza atentia populatiei in directia nationalismului german, Bismarck a folosit conflictele militare, ca de exemplu in perioada razboiului germano-danez din 1864, cand Danemarca a fost nevoita sa cedeze ducatele Schleswig si Holstein.

Vezi si Controverse legate de Otto von Bismarck

Aceasta, conform calculelor lui Bismarck, a dus la un conflict cu aliatul Danemarcei, Austria. Wilhelm accepta cu greu politica agresiva a lui Bismarck, care duce la un razboi in 1866 cu Austria dar, datorita strategiei aplicate de generalul prusac von Moltke razboiul se va termina in favoarea Prusiei. Izbanda din razboi fara anexarea intentionata a Saxoniei a determinat o animatie patriotica in randul maselor polpulare de unire a Germaniei, ocazie favorabila pentru incheierea conflictului cu Constitutia prusaca, fiind aprobate unele reforme si la 1 iulie 1867 in Parlament alcatuirea „Ligii germane de nord” sub conducerea lui Wilhelm I.

Vezi si Viata intima a lui Otto von Bismarck

Aceasta politica de consolidare a Prusiei a fost privita cu neincredere de Franta care sub conducerea imparatului Napoleon al III-lea, care incepe razboiul franco-german din 1870-1871, in cursul caruia au loc bataliile de la Gravelotte si Sedan. Prin infrangerea Frantei, Wilhelm se incoroneaza ca primul imparat german la 18 ianuarie 1871 in „Sala oglinzilor” din Versailles. Se spune ca Bismarck si Wilhelm s-ar fi opus acestei incoronari in Versailles pentru a evita umilirea francezilor, dar au trebuit sa cedeze sub presiunea maselor.

Adauga un comentariu