Eveniment-Social

Polițiștii din Iași continuă să fie cu ochii în patru! Tinerii care vor să-și facă fotografii periculoase sunt vizați

Publicat: 03 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Polițiștii din Iași continuă să fie cu ochii în patru Tinerii care vor să-și facă fotografii periculoase sunt vizați
Polițiștii din Iași continuă să fie cu ochii pe cei care își fac fotografii periculoase

Polițiștii din Iași continuă să supravegheze gările din județ. Tinerii care sunt în stare să facă orice pentru o fotografie spectaculoasă sunt vizați pentru că de la începutul anului au existat vieți pierdute

În cadrul Programului de prevenire a delincvenței juvenile și victimizării minorilor și Campaniei naționale de prevenire a accidentelor produse prin electrocutare în sectorul transporturilor feroviare „Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți”, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității Iași și Secției Regionale de Poliție Transporturi Iași au desfășurat o activitate informativ-preventivă în Gara Mare și Gara Nicolina din municipiul Iași. Scopul acestei campanii este de a informa și conștientiza populația cu privire la riscurile determinate de nerespectarea unor reguli și norme de conduită în incinta stațiilor CFR, triaje și zonele adiacente. În cadrul activităților au fost distribuite 10 afișe și 500 de pliante cu tematica abordată, polițiștii oferind totodată recomandări pentru evitarea victimizării.

La modă sunt fotografiile periculoase

În ultimii ani, odată cu dezvoltarea tehnologiei, a apărut un fenomen inedit, respectiv pozele realizate în locuri periculoase în scopul de a avea cât mai multe aprecieri pe rețelele de socializare. Unul din aceste locuri periculoase este „sus pe tren”. Inconștiența, teribilismul curiozitatea sau pur și simplu dorința de a avea o fotografie specială în apropierea trenurilor sau chiar pe vagoane au devenit o modă printre adolescenți. Cei care vor să facă astfel de poze sunt în pericol și atunci când nu ating firele de tensiune. Cablul sub tensiune creează un câmp electric care poate fi foarte periculos la distanțe mici. O persoană care se apropie de cablu, urcându-se pe un vagon sau o locomotivă, devine un fel de paratrăsnet. Tensiunea pe linia de contact este de 27.000 V. Foarte puțini înțeleg acest lucru, iar această greșeală îi poate costa viața.

Polițiștii vor face acțiuni pentru prevenirea incidentelor de pe calea ferată

Pentru a atrage atenția asupra pericolului, Inspectoratul General al Poliției Române prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalitații și Direcția de Poliție Transporturi, în parteneriat cu agenția de publicitate Mercury 360, au inițiat Campania națională de prevenire a accidentelor produse prin electrocutare în sectorul transporturilor feroviare „Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți”. Scopul acestei campanii este de a informa și conștientiza populația cu privire la riscurile determinate de nerespectarea unor reguli și norme de conduită în incinta stațiilor CFR, triaje și zonele adiacente. Cu această ocazie se vor realiza mai multe activități informativ-preventive în perioada iulie 2020 – ianuarie 2021, având ca grup țintă călătorii care folosesc transportul pe calea ferată și populația generală din zonele adiacente gărilor sau depourilor. Odată cu începerea școlii vor fi derulate activități informativ-preventive și în unitățile de învățământ.

De la începutul anului au fost înregistrate 10 tragedii din cauza pozelor pe tren

În primele 7 luni ale acestui an au fost identificate 10 cazuri de persoane care au ignorat marcajele și indicațiile afișate în locuri vizibile, devenind astfel victime ale electrocutării prin arc electric, adică un fulger care lovește corpul și îl carbonizează. Acoperișul unui vagon nu este loc de joacă, atrag atenția specialiții, care susțin că în spital au ajuns chiar și copii de 8 ani. Arcul electric nu poate fi evitat, iar electrocutarea la 27.000 de volți este o condamnare la moarte.

Cei care scapă cu viață rămân cu sechele grave, nu numai pe piele, ci și asupra organelor interne, deoarece șocul electric afectează întreg organismul. De-a lungul desfășurarii campaniei, Compania CFR Călători a pus la dispozitie un vagon de persoane care a fost personalizat cu însemnele campaniei și care va fi atașat trenurilor ce vor circula pe diverse rute naționale, pentru a transmite mesajul preventiv unui număr cât mai mare de beneficiari.

Polițiștii din Iași vor acționa în zona gărilor și în următoarea perioadă

Din nefericire, la Iași, un copil a murit luna trecută după ce s-a urcat pe un vagon să-și facă poze. Pentru ca astfel de incidente să nu mai aibă loc, polițiștii vor acționa în mai multe zone din județ.

„La nivel local, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași – Biroului de Analiză a Criminalității împreună cu lucrători din cadrul Poliției Transporturi, vor participa la întâlniri cu călătorii care utilizează transportul pe calea ferată în vederea transmiterii de informații destinate prevenirii cazurilor de electrocutare în sfera transporturilor feroviare. Trenul care va avea atașat vagonul personalizat, va sosi în regiunea Moldovei pe ruta București – Suceava – Iași – Galați în perioada 7.09.2020 – 18.10.2020. Recomandăm cetățenilor să nu ignore semnele și indicatoarele de avertizare și, de asemenea, amintim că este interzis și periculos să îți faci poze-selfie-uri pe tren sau pe calea ferată”, au precizat reprezentanții IPJ Iași.

Adauga un comentariu