National

Poliţiştii nu vor putea verifica certificatele verzi, iar barmanii nu au acest drept

Publicat: 24 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Poliţiştii nu vor putea verifica certificatele verzi iar barmanii nu au acest drept
Polițiștii nu vor putea verifica cetățenii asupra certificatului verde pentru că nu au tehnologia necesară.

Premierul Florin Cîțu a anunţat în cursul zilei de joi faptul că persoanele vacccinate nu vor avea la fel de multe restricţii comparativ cu cele nevaccinate. De altfel, șeful Executivului a menţionat că acest lucru va fi posibil datorită certificatului verde. Totuşi, Sindicatul EUROPOL susţine că poliţiştii nu vor putea verifica vertificatele verzi pentru că nu au în dotare tablete sau telefoane care să le permită acest lucru. De altfel, nici barmanii nu au bază legală pentru a solicita certificatele verzi.

În localităţile care vor fi carantinate, persoanele care s-au vaccinat sau au trecut prin boală nu vor fi afectate de mai multe restricţii cum ar fi şi de circulaţia pe timpul nopţii, au susţinut oficialii români.

Poliţiştii nu au cum să verifice certificatele verzi pentru că nu au tehnică necesară

Într-un comunicat oficial, Sindicatul EUROPOL menţionează faptul că verificarea certificatelor verzi de către poliţişti este aproape imposibilă pentru că oamenii legii nu deţin mijloacele tehnice necesare pentru a efectua operațiunea.

„Cu toate că titlul sună șocant, aceasta este realitatea cruntă și este reprezentată de faptul că polițiștii de ordine publică nu au posibilitatea tehnică de a verifica autenticitatea certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19 ale cetățenilor. Astfel, în timp ce expresii precum “digitalizarea instituțională” pe care o regăsim inclusiv în programul de guvernare este tot mai des utilizată în spațiul public de către politicieni, astăzi, pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu polițiștii nu pot accesa aplicații sau sisteme informatice care să fie conectate la rețelele publice de internet pentru a putea contribui în mod real la combaterea fenomenului infracțional sau a efectelor pandemiei.

Pe fondul creșterii numărului de cazuri privind infectarea cu virusul SARS-CoV-2, Guvernul României a dispus o serie de măsuri restrictive aplicabile în anumite spații publice sau în cadrul unor activități culturale, sportive ori evenimente private cum ar fi nunți sau botezuri, condiționând participarea la acestea fie de prezentarea certificatului de vaccinare împotriva virusului, fie a rezultatului negativ al unui test RT-PCR care să nu fie mai vechi de 72 de ore a căror autenticitate să poată fi verificată prin intermediul unei aplicații.

Astfel, conform unui comunicat al Serviciului de Telecomunicații Speciale, a fost lansată aplicația CHECK DCC care poate fi descărcată gratuit din magazinul de aplicații direct pe telefonul mobil sau pe o tabletă cu sistem de operare Android și permite verificarea și validarea certificatelor digitale UE privind COVID, generate atât în România, cât și în celelalte state interconectate la sistemul informatic european.

Conform STS, această aplicație nu înregistrează și nu stochează informații ci doar verifică autenticitatea și validitatea certificatelor digitale UE privind COVID-19 și afișează doar datele esențiale de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și datele medicale care atestă situația epidemiologică a persoanei, respectiv dacă este vaccinată, trecută prin boală sau dacă deține un test negativ realizat în ultimele 48 de ore pentru testele antigen ori un test negativ realizat în ultimele 72 de ore pentru testele RT-PCR.

Barmanii nu au dreptul de a opera cu date personale iar poliţiştii nu au cum

În continuarea comunicatului, sindicaliştii susţin că procedura de verificare este aproape imposibilă pentru că, pe o parte, barmanii, ospătarii sau administratorii localurilor nu au dreptul de a opera cu date persoanel iar poliţiştii nu au cum pentru că nu le permite tehnica din dotare:

Însă marea problemă referitoare la modalitatea de utilizare a acestei aplicații este reprezentată de faptul că polițiștii nu au în dotare telefoane mobile sau tablete cu sistem de operare Android, iar ospătarii, barmanii sau administratorii diverselor spații în care se desfășoară evenimente private nu au calitate de operatori de date cu caracter personal.

Mai mult decât atât, conform legislației în vigoare, polițiștii nu vor putea să verifice certificatele digitale ale cetățenilor care se află în incinta unor terase, restaurante ori a unor instituții publice sau private în cadrul cărora sunt organizate diverse evenimente sportive sau cultural-artistice, deoarece orice persoană are obligația de a prezentă documentele care să-i ateste situația epidemiologică doar angajaților acestor unități pentru a le fi permis accesul în interior.” transmit cei de la EUROPOL

Florin Cîțu a anunţat mai puţine restricţii pentru persoanele care s-au vaccinat

În urmă cu doar o zi, premierul Florin Cîțu a anunţat mai multe măsuri de restricţii care se vor lua în contextul în care România se află în plin val pandemic. Premierul a anunţat mai puţine restricţii pentru persoanele vaccinate care vor face dovada certificatului verde:

”Vom avea astăzi o ședință (n.red. 23 septembrie 2021 )la Guvern pentru a adopta o hotărâre pentru a clarifica anumite măsuri. NU se vor închide magazinele la ora 18.00 peste 3 la mie, vom elimina această cerință. Vom merge pe 6 la mie. Iar eu am propus un lucru: în zonele carantinate, dacă ai certificat de vaccinare, noaptea poți ieși din casă. Nu mi se pare normal dacă te-ai vaccinat să ai restricționată activitatea!”, a declarat Florin Cîțu în cadrul unei  dezbateri online.

Pe de altă parte sunt deja două localități din România care au intrat în carantină, circulația pe străzi pe timpul nopții este interzisă.

Adauga un comentariu