International

Polonia anunță că nu va adăposti ruşi care fug de mobilizare: „Nu vom permite unui grup de ruşi să intre în Polonia”

Publicat: 23 sept. 2022
Polonia anunță că nu va adăposti ruşi care fug de mobilizare Nu vom permite unui grup de ruşi să intre în Polonia
Polonia anunță că nu va adăposti ruşi care fug de mobilizare: „Nu vom permite unui grup de ruşi să intre în Polonia"

Polonia a precizat vineri că nu va adăposti ruşi care încearcă să fugă de mobilizarea parţială din ţara lor, după ce unii tineri ruşi s-au grăbit spre frontiere pentru a scăpa de măsura anunţată miercuri de preşedintele Vladimir Putin.

„Nu vom permite unui grup de ruşi să intre în Polonia în mod generalizat, nici măcar acelora care susţin că ei fug de mobilizare”, a declarat vineri ministrul adjunct de interne polonez, Maciej Wasik, pentru postul public de radio, relatează agențiile DPA și Agerpres.

Citând securitatea naţională a Poloniei, el a spus că nu va exista o deschidere a frontierei pentru a ajuta bărbaţii ruşi.Doar în cazuri individuale, atunci când un cetăţean rus poate dovedi că este supus torturilor sau persecuţiilor din motive politice în Rusia, se vor putea aplica regulile privind azilul în Polonia şi persoana respectivă ar putea obţine protecţie, a adăugat Wasik.

O reuniune de urgenţă va avea loc luni la Bruxelles în scopul coordonării la nivelul Uniunii Europene a problemei cetăţenilor ruşi care încearcă să intre în state membre UE pentru a scăpa de ordinul de mobilizare parţială din ţara lor.

Sute de persoane au fost arestate, după ce s-au arătat nemulţumite de mobilizarea parţială a populaţiei

Peste 1.300 de persoane au fost arestate după ce au organizat proteste în Rusia. Oamenii au ieşit în stradă şi şi-au exprimat nemulţumirile vizavi de anunţul făcut de Vladimir Putin.

Miercuri, 21 septembrie 2022, preşedintele Rusiei a anunţat că va fi mobilizată parţial populaţia în contextul războiului din Ucraina.

Ordinul de mobilizare parţială a lui Vladimir Putin a creat nemulţumire. Oamenii au ieşit în stradă, iar în urma manifestaţiile 1.300 de persoane au fost reţinute, în mai multe oraşe în Rusia. Circa o mie de oameni sunt din Moscova şi Sankt Petersburg. De asemenea, conform presei internaţionale, mulți dintre aceştia au fost bătuți înainte să fie băgați în dubele poliției și duși spre destinații necunoscute. Informaţiile nu au putut fi confirmate din surse independente.

Polițiștii au blocat încercările de a organiza „mici proteste”

De asemenea, în aceeaşi ordine de idei, grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a anunțat că, potrivit informațiilor colectate din 38 de orașe rusești, peste 1.311 de persoane au fost reținute până miercuri seara, relatează The Guardian.

Dintre aceste arestări, cel puțin 502 au fost făcute la Moscova și 524 la Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime al Rusiei. Manifestaţiile care nu au primit autorizare sunt ilegale în baza legilor antiprotest ale Rusiei.

În aceeaşi ordine de idei, un oficial din Ministerul rus de interne, Irina Volk, a transmis faptul că polițiștii au blocat încercările de a organiza „mici proteste”, conform presei ruse de stat.

„Într-o serie de regiuni, au fost încercări de a organiza acțiuni neautorizate care au reunit un număr foarte mic de participanți”, a susținut Volk.
Adauga un comentariu