International

Polonia distribuie tablete de iodură de potasiu din cauza amenințării nucleare

Publicat: 30 sept. 2022
Polonia distribuie tablete de iodură de potasiu din cauza amenințării nucleare
Polonia distribuie tablete de iodură de potasiu din cauza amenințării nucleare

Autoritățile poloneze au anunțat vineri că au distribuit tablete antiradiații către departamentele de pompieri din întreaga țară, în cazul unei expuneri declanșate de războiul din Ucraina vecină, negând însă că ar exista vreun motiv de alarmă, potrivit AFP.

Măsura a fost luată ca răspuns la luptele din jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, cea mai mare din Europa, care au generat temeri privind un dezastru nuclear.

„Am decis, ca măsură preventivă, să începem să distribuim tablete de iodură de potasiu la departamentele de pompieri din raioane”, a declarat jurnaliștilor ministrul adjunct de interne Blazej Pobozy.

Tabletele urmează să fie transferate autorităților locale

El a precizat că aceasta a fost o măsură de rutină „în cazul unei potențiale amenințări cu radiații, care… deocamdată nu există”.

Tabletele urmează să fie transferate autorităților locale și vor ajunge în cele din urmă în punctele de distribuție, în cele mai multe cazuri în școli.

Pobozy a spus că există suficiente doze pentru toți cei care vor avea nevoie de ele.

Un reprezentant medical prezent la conferința de presă a avertizat asupra pericolelor pe care le implică administrarea comprimatelor dacă nu este necesar.

Tabletele de iodură de potasiu sunt o măsură preventivă în cazul unui accident nuclear

Pobozy a declarat că tabletele de iodură de potasiu sunt o măsură preventivă în cazul unui accident nuclear, dar nu ar fi de nici un folos în cazul unui atac cu armă nucleară tactică.

În acest scenariu, „sunt eliberați izotopi total diferiți, împotriva cărora, din păcate, nu există tablete care să ne protejeze”, a declarat el reporterilor.

Cu toate acestea, el a subliniat că, în comparație cu un accident nuclear, un atac este „chiar mai puțin probabil”.

Rusia reacționează la cererea Ucrainei de aderare la NATO

Declarația lui Volodimir Zelenski cu privire la cererea Kievului de aderare accelerată la NATO sună ca o invitație directă pentru alianță de a intra într-un conflict militar cu Rusia, a declarat vineri șeful comisiei pentru afaceri internaționale din Duma de Stat, Leonid Sluțki.

Anterior, Zelenski a declarat că Ucraina a depus o cerere de aderare la NATO în regim accelerat. El a mai spus că Ucraina nu va purta nicio negociere cu Rusia cât timp Vladimir Putin este președinte.

„Declarația lui Zelensky despre cererea rapidă a Ucrainei de aderare la NATO sună ca o invitație adresată Alianței de a intra într-un conflict militar direct cu Rusia. Adică, să intre în confruntare cu principalele puteri nucleare”, a declarat Sluțki pe canalul său de Telegram, potrivit agenției ruse Ria Novosti.
Adauga un comentariu