Economic Local

Poluare din cauza centralei de la Holboca? Imaginile surprinse de ieșeni, cu un fum negru, au alertat comisarii de mediu. Primarul Mihai Chirica: ”Încercăm să reparăm avaria”

Publicat: 14 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Poluare din cauza centralei de la Holboca Imaginile surprinse de ieșeni cu un fum negru au alertat comisarii de mediu. Primarul Mihai Chirica Încercăm să reparăm avaria
Gheorghe Bacușcă, comisar șef al Gărzii de Mediu Iași, spune că a primit reclamații cu privire la fumul negru care provine de la centrala din Holboca. Primarul Mihai Chirica susține că avaria va fi reparată

Imaginile surprinse de ieșeni cu un fum negru care provine de la centrala din Holboca au alertat comisarii Gărzii de Mediu care verifică ce s-a întâmplat. Specialiștii spun că a fost o avarie produsă la cazanele de la CET 2 Holboca, nu au fost înregistrate depășiri în stațiile de monitorizare a calității aerului, iar mai mulți ieșeni au depus reclamații. Primarul Mihai Chirica susține că avaria apărută la centrala din Holboca va fi reparată

Comisarii Gărzii de Mediu verifică mai multe reclamații depuse de ieșenii care au surprins în imagini fumul negru ce provine de la centrala din Holboca. Curenții de aer ar fi dus fumul în zona Tomești-Chiperești, spun ieșenii. Unul dintre reclamanți este nemulțumit de această situație despre care spune că nu se întâmplă pentru prima dată.

”Cum vine sezonul rece, cum apare problema asta, cu fumul. Azi (n.r.- miercuri, 12 ianuarie 2021) e mai grav ca data trecută. Fumul este negru, iar din cauza curenților, a ajuns în Chiperești-Tomești și va fi purtat până spre Prut. Trebuie să se ia măsuri urgent”, spune unul dintre reclamanții din Iași.

Specialiștii de mediu spun că a fost o avarie produsă la cazanele de la CET 2 Holboca și nu au fost înregistrate depășiri în stațiile de monitorizare a calității aerului. Se fac verificări în continuare, iar Primăria municipiului Iași, instituția care administrează centrala unde s-a produs avaria, trebuie să rezolve rapid problema, altfel riscă amenzi.

”Vom dispune măsurile legale care se impun în această situație. Am primit reclamații și le vom analiza. Vom face verificări”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar-șef în cadrul Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Iași.

Potrivit autorizației de mediu, centrala poate funcționa în sistem de avarie maximum 120 de ore.

Primăria administrează CET 2 Holboca din anul 2021

CET 2 Holboca este o centrală care produce energie termică și electrică în cogenerare, funcționează cu combustibil solid (huilă energetică) și combustibil lichid (păcură, pentru pornire și suport de flacără). Primăria Iaşi a preluat serviciul de termoficare în august 2021, după retragerea companiei Veolia Energie.

Pentru sezonul rece octombrie 2021- aprilie 2022, costurile totale pentru gestionarea acestui sistem ar putea ajunge la peste 380 de milioane de lei. Iaşul a furnizat această estimare Asociaţiei Municipiilor din ţară care, la rândul ei, a solicitat sprijin financiar de la guvern pentru mai multe oraşe. Primăria s-a angajat să aloce 142 de milioane de lei de la bugetul local, iar ceilalţi bani (245 de milioane de lei) i-a solicitat de la guvern. Recent, Guvernul a făcut o primă alocare de 310 milioane de lei către mai multe municipalităţi pentru a reduce din efectele crizei energiei, iar Iaşului i-au revenit aproape 46 de milioane de lei. Ieșenii depun o dată la două zile reclamații la Garda de Mediu Iași.

Mihai Chirica, primarul Iașului: ”Lucrăm pe CAF-urile de la CET Tudor”

Primarul Mihai Chirica susține că avaria apărută la centrala din Holboca va fi reparată.

”Avem o avarie pe care încercăm să o reparăm până vineri dimineață (n.r. -astăzi, 14 ianuarie 2022), la cazanul care de fapt era cel funcțional. Am încercat să facem o manevră pe cazanul al doilea, cel care este rezervă, după care am abandonat această situație și lucrăm pe CAF-urile (n.r.-cazane pentru apă fierbinte), pe gaze naturale, de la CET Tudor”, spune primarul Iașului, Mihai Chirica.

Firmele din Iași au fost amendate de Garda de Mediu cu 1,3 milioane de lei în anul 2021. Amenzile au fost aplicate pentru mai multe neconformități, precum nepunerea la dispoziția comisarilor a informațiilor solicitate, lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor sau a apelor uzate. Cele mai multe amenzi au fost date primăriilor din Iași care nu au respectat gradul de colectare selectivă a deșeurilor și pentru că nu au strâns mormanele de gunoaie aruncate pe câmpurile din județ.

Adauga un comentariu