Local

Poluare intensă la Iași! Cum ne afectează perioada incendiilor de vegetație

Publicat: 22 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Poluare intensă la Iași Cum ne afectează perioada incendiilor de vegetație
Silviu Gurlui atrage atenția cetățenilor asupra tuturor incendiilor de vegetație, pentru că arderile afectează foarte mult aerul și poluarea se intensifică din ce în ce mai mult

Profesorul de fizică Silviu Gurlui, de la Facultatea de fizică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, trage un alt semnal de alarmă cetățenilor ieșeni, pentru a se feri de poluarea densă de peste Iași. Deși, în acest moment nu este motiv de panică, specialistul în mediu recomandă renunțarea la plimbările în aer liber.

Profesorul Silviu Gurlui anunță toți cetățenii ieșeni că este un nou val de poluare. Din cercetările lui, aceste particule de poluare rezultă a fi provenite din arderi.

„Mi se pare că avem un val neașteptat de particule fine în zona Iașului. Așa cum văd eu lucrurile, particulele sunt rezultate din arderi. Acest val a crescut începând de la ora 02.00 dimineața. Iașul este iar în poluare mare! Încercăm să conștientizăm că, dacă este poluare, mai renunțăm un pic la plimbările în aer liber sau ne protejăm. Nu e motiv de panică, dar trebuie să fim preventivi”, a afirmat prof. dr. Silviu Gurlui.

o persoana in costum
Silviu Gurlui a urmărit frontal de monoxid de carbon din modelari și valorile raportului dintre concentrațiile particulelor fine și concentrațiile particulelor grosiere par a corela foarte bine

Avertismentul lui Silviu Gurlui: A început perioada incendiilor de vegetație

o harta care arata poluarea
Culoarea vișinie este un nor de monoxid de carbon, ce poate atrena și alte particule de poluanți

Noul val de poluare din Iași a îngrijorat specialiștii în mediu. Silviu Gurlui a urmărit frontul de monoxid de carbon din modelări. Valorile raportului dintre concentrațiile particulelor fine și concentrațiile particulelor grosiere par a corela foarte bine. Focurile din sudul și vestul Iașului ar putea influența poluarea, dar și războiul din Ucraina, pentru că toate bombardamentele vin la pachet cu particule fine de poluare.

„Azi noapte (n.r. – duminică noapte, 20 martie 2022), s-a repetat scenariul de poluare, dar la o intensitate mai mare. Este un nor de monoxid de carbon. Concentrația nu este enormă și nu pot spune mare lucru. Însă, valul care poartă și acel gaz poate antrena și alte particule. Pe lângă pericolul unor fronturi de particule din partea de nord, potențiale din Ucraina, au izbucnit zeci și zeci de incendii care spulberă vegetația și solul”, a spus profesorul, Silviu Gurlui.

Cu toate că am mai văzut fum și nu pare un lucru îngrijorător, de data aceasta ar trebui să luăm măsuri pentru prevenirea pericolelor de poluare, deoarece fumul conține toxine care vin prin aer.

„Probabil ne gândim că prea multe nu-s de spus… Fum și trece! Dar, fumul conține toxine care năvălesc prin aer, peste cetățeni, peste copii, peste cei în vârstă sau cu astm, peste toți. Dar încă mai grav, pregătim terenul pentru la vară”, a mai adăugat specialistul în mediu.

 o poza cu un incendiu de vegetatie
În această perioadă au loc incendiile de vegetație, fapt pentru care Iașul este sub asediu și există foarte mulți poluanți care afectează majoritatea oamenilor

Silviu Gurlui: „Grijă mare, opriți aceste dezastre!”

 o poza cu o alta harta APM
Pe această hartă s-a identificat noul focar de poluare, ceea ce înseamnă că sunt incendii pe o suprafață de 4 km2, la 20 km, vest de Cernobil

Dacă vegetația e arsă, solul absoarbe radiația solară, se supraîncălzește și emite în aer radiații care afectează atmosfera. În același timp, supraîncălzirea solului duce la eliberarea de carbon înmagazinat în sol și toate se sfârșesc cu perturbații grave și declanșarea fenomenelor meteo riguroase.

„Cât timp vegetația e arsă, solul este un „burete” pentru radiația solară. Se supraîncălzește și emite radiații în aer care supraîncălzesc atmosfera. La fel și supraîncălzirea solului duce la eliberarea de carbon. Rezultatul este unul grav. Se alimentează atmosfera cu căldura și cu compuși care absorb căldura mai sus. Adică formează perturbații grave. Perturbații care vor antrena alți poluanți ridicați de la sol (pm2.5), vor antrena și vor pompa tot mai multă energie în apă, care e tot mai multă în atmosferă, din cauza arderilor. Și astfel, se vor declanșa fenomene meteo severe precum furtuni, grindină, inundații. Toate se leagă”, a menționat Silviu Gurlui.

Silviu Gurlui atrage atenția spre aceste fenomene de poluare și îndeamnă fiecare cetățean să ia măsuri în vederea diminuării poluării dense de peste Iași. De asemenea, acesta ne spune că microorganismele și microfauna din solul supraîncălzit suferă foarte mult, în momentul arderilor masive din perioada incendiilor de vegetație.

„Atunci când vorbim de schimbări climatice, atenția trebuie îndreptată spre sol. Apoi apa din atmosferă, și pe locurile 3,4 să fie CO2 și metan. Grijă mare, opriți aceste dezastre! Am lăsat la o parte microorganismele și microfauna din solul supraîncălzit. Ele suferă la fel de mult”, a mai precizat Silviu Gurlui.

Adauga un comentariu