Titlurile zilei

Poluare masivă în mijlocul Iașului. Se demolează fabrica de pâine Compan. Imaginile groazei! În locul uzinei va răsări încă un supermarket Lidl. Lucrările au fost blocate de oamenii legii – FOTO, VIDEO

Publicat: 30 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Poluare masivă în mijlocul Iașului. Se demolează fabrica de pâine Compan. Imaginile groazei În locul uzinei va răsări încă un supermarket Lidl. Lucrările au fost blocate de oamenii legii - FOTO VIDEO
O poluare masivă a fost semnalată la nivelul municipiului Iași după ce au început demolările la fabrica de pâine Compan Iași, în locul căreia va fi construit un supermarket Lidl

O poluare masivă a fost semnalată la nivelul municipiului Iași în cursul zilei de ieri, după ce au început lucrările de dezafectare și demolare a fabricii de pâine Compan Iași. Norii de praf cu particule de mari dimensiuni au acoperit zone întinse din oraș încă de la orele dimineții, ieșenii fiind obligați să inhaleze un aer extrem de poluat. Cei mai afectați au fost locuitorii din zona Păcurari, care s-au plâns de norii groși de praf proveniți din zona șantierului. Lucrările de demolare a fabricii de pâine Compan Iași au fost sistate de polițiștii locali. Pe terenul de peste 11 mii mp din șoseaua Moara de Foc va fi construit un nou supermarket Lidl

În cursul zilei de ieri, la nivelul municipiului Iași a fost semnalată o poluare masivă cauzată de lucrările de dezafectare și demolare realizate la fabrica de pâine Compan Iași. Încă de la orele dimineții, norii de praf care conțineau particule de mari dimensiuni au acoperit zone întinse din oraș, iar ieșenii au fost obligați să inhaleze un aer poluat. Poluarea a fost semnalată la scurt timp după ce au început lucrările de dezafectare și demolare a clădirilor aflate pe platforma fostei fabrici de pâine Compan din Moara de Foc.

„Este de o gravitate foarte mare ce se întâmplă din cauza prafului. În câteva ore s-a așternut peste străzi, la pervazul geamului, un praf gros de câțiva milimetri, fără exagerare. Când am trecut pe lângă șantier, aproape că nici nu puteam respira, mai ales că sunt peste 30 de grade afară. Acum, cu pandemia coronavirus și cu temperaturile astea ridicate, fix praf lipsea în aer. Deja era un supermarket Lidl construit pe strada Canta, iar altul peste calea ferată, se aglomerează toată zona de mașini acum. Toți stau cu geamurile închise, lumea tușește când trece pe stradă”, a reclamat un ieșean care locuiește pe șoseaua Moara de Foc.

Lucrările de demolare a fabricii de pâine Compan Iași au fost sistate temporar de polițiștii locali

Poluarea a fost semnalată de locuitorii din zona Canta-Păcurari, care au sesizat norii de praf care conțineau și multe particule de mari dimensiuni, „pe care le simțeai între dinți și în nas”, după cum au spus ieșenii care au trecut prin apropierea platformei Compan.
Ajunși la fața locului, polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism au sistat de urgență lucrările pe motiv că platforma nu este udată pentru a stopa ridicarea prafului în atmosferă, iar mai departe au făcut un control la sânge care se va lăsa, foarte probabil, cu mai multe amenzi.

„Confirmăm sesizările făcute de cetățeni cu privire la șantierul din zona Moara de Foc. O echipă din cadrul Serviciului Control Urbansim a fost în control, iar prima măsură luată a fost sistarea lucrărilor pentru că nu au fost respectate condițiile HCL 321 privind Regulamentul de respectare a condițiilor de protecția mediului în timpul executării lucrărilor de construcții în Municipiul Iași. Mai precis, nu au fost luate măsuri de udare a platformei pentru a stopa ridicarea prafului în atmosferă. Totodată, a fost făcută o notă de constatare și urmează ca la finalizarea verificărilor să se aplice sancțiunile care se impun”, a declarat Liviu Zanfirescu, director general al Poliției Locale Iași.

Se construiește încă un supermarket Lidl în Iași, zona Moara de Foc

În momentul de față, pe platforma Compan se realizează lucrări de dezafectare a corpurilor de clădire C1-C9 existente pe teren proprietate conform AC 537/ 20/05.2019. Beneficiarul este Compan SA, proiectant general DTAC Development , iar constructor Stef Invest SRL.
După finalizarea lucrărilor de demolare se va demara și proiectul „Construire centru comercial, gospodărire de apă și imprejmuire, amenajare parcare, amenajare acces și amplasare mijloace publicitare, pe teren proprietate – conform PUZ aprobat cu HCL 330 din 29.08.2019”. Mai precis, este vorba despre un supermarket Lidl. Terenul este în suprafață de 11.712 mp deținut în baza actului notarial 617 din 2020, iar pentru el s-ar fi plătit undeva la 4 milioane de euro. Regimul de înălțime este de 6,60m, iar aici vor fi amenajate în total 142 de locuri de parcare.

„Se vor respecta condițiile impuse prin Certificatul de urbanism, avizele, studiile solicitate și proiectul vizat spre neschimbare și se vor respecta concluziile și recomandările din studiul geotehnic și de stabilitate, inclusiv referatul de verificare de calitate; săpăturile de fundare se vor realiza numai în momentul când este asigurată betonarea; se vor realiza lucrări de sistematizare verticală și în plan a amplasamentului; pe parcursul execuției lucrărilor se vor lua măsuri de circulație a mijloacelor de transport și a utilajelor, astfel încât să nu se producă alunecări sau surpări locale, cu obligația de a asigura curățirea roților autovehiculelor și utilajelor ce intră pe drumurile publice; Organizarea de șantier și parcarea se vor face în incinta proprietății”, se arată în obligațiile impuse în proiect la ridicarea supermarketului Lidl.

Cercetătorul Silviu Gurlui: „Acest zid de particule e nociv! Aceste particule au fost înghițite și de oameni”

Cercetătorul Silviu Gurlui este unul dintre cei mai înverșunați luptători pentru combaterea poluării din Iași. Acesta a atras atenția asupra pericolului la care sunt expuși ieșenii atunci când inspiră praful din aer.

„Acest zid de particule e nociv! Aceste particule au fost înghițite și de oameni. La pachet cu Covidul, tratament minunat. Fie din neglijență, fie că este un accident, așa ceva nu trebuie să se mai repete. Populația să fie avertizată, iar autoritățile să vadă într-o secundă ce se întâmplă și să acționeze rapid în concordanță cu dimensiunea problemei: concentrație, tip poluare, parametri de trafic, parametri meteo. Asa ceva nu trebuie să se mai repete! Trebuie investiții radicale privind preîntâmpinarea lor. Să nu uităm că mediul ideal de transmitere SARS-COV-2 este mediul poluat”, a explicat conf. univ. dr. Silviu Gurlui.

Adauga un comentariu