Local

Poluare masiva la Iasi! Oamenii se imbolnavesc pe capete, iar autoritatile locale ne mint pe fata – VIDEO

Publicat: 14 mai 2018
1

Iasi, unul dintre cele mai frumoase orase din Romania. Cel putin pe Centru. Iasiul ocupa locul doi dupa Bucuresti la numarul de locuitori si, din pacate, pastreaza acelasi loc pe podium si la capitolul poluare. Aproape 4 sute de mii de oameni respira aici un aer poluat.

Iasiul este in infrigement pentru poluare. Traficul e principala cauza. Statia de monitorizare din zona Podul de Piatra a intregistrat anul trecut 83 de depasire pentru mai multe substante periculoase. Primarul sustine insa ca nu traficul genereaza depasiri, ci un fast food amplasat in apropierea statiei.

Silviu Gurlui este profesor la Facultatea de Fizica din Iasi. A inventat un sistem care poate detecta substantele nocive din atmosfera la zeci de kilometri. Aproape in fiecare zi masoara prin oras gradul de poluare.

Depasirile inregistarate de profesor sunt alarmante: “Au iesit de 13 ori mai mari decat e admisibil”.

La Iasi am experimentat din nou modul in care se lucreaza in institutiile noastre. Pasarea raspunderii este sport national. Danut Pirchiu este sef serviciu monitorizare in Agentia pentru Mediu Iasi.

Daca detecteaza poluari, agentia anunta Garda de Mediu, alta institutie a statului.

Pe lant sunt Prefectura, Primaria si multe alte institutii, birocratie, teancuri de hartii si problemele se pierd pe traseu si raman nerezolvate, iar oamenii sufera. Agentia pentru mediu lucreaza cu echipamente invechite. Garda Nationala nici macar nu are echipamante.

Iasiul este poluat si de zona industriala de langa oras. Oamenii care lucreaza sau locuiesc in zona se vaita.

Mioara Gociu are o firma de confectii metalice in zona industriala. De cativa ani langa gardul ei a aparut un incinerator de deseuri. Gociu sustine ca fumul ii afecteaza angajatii si a facut pana acum teancuri de sesizari si reclamatii.

Controale s-au facut la incinerator, dar totul a fost in regula. Am incercat sa discutam cu reprezentantii incineratorului, dar ne-au inchis poarta in nas. In zona se simte un puternic miros de plastic ars. Sediul firmei este in Bacau. De acolo, patronul spune ca la Iasi nu se simte niciun miros.

In drumurile de la o institutie la alta, Mioara Gociu a descoperit mai multe nereguli. De exemplu, in zona este o statie de monitorizare a poluarii. Anul trecut, in luna mai, statia raportase deja 30 de depasiri. S-a oprit brusc din cauza unui cablu ars pana in luna decembrie.

Gociu a tot cerut agentiei sa vina sa faca masuratori la ea in curte. Agentia are un echipament mobil, dar nu-l poate deplasa dintr-un motiv halucinant: nu a fost inmatriculat pentru ca asigurarea costa prea mult.

Acesti oameni fac parte dintr-un lant de functionari ai statului care ar trebui sa ne asigure un aer curat. Peste deal, langa Iasi, satenii spun ca nu mai pot sa reziste.

Gabriela Arnautu a facut sesizari la toate institutiile. Acum cativa ani domnul Arnautu a suferit un atac cerebral pe care-l pune pe seama poluarii din zona. Afectati au fost si producatorii de albine.

sursa: stirileprotv.ro

Comentarii
  • Despre poluarea din Dacia și Alexandru cel Bun de către cei din DALAS de peste Bahlui care ard deșeuri la ceas de seara mai ales vara (ca nu au contracte cu Enel etc si nici cu Salubris) nu se sesizează nimeni?

Adauga un comentariu