Economic Local

Poluare zero în municipiul Iași, în luna iulie 2021. Se menține în continuare tendința de scădere a depășirilor la indicatorul PM10, care arată calitatea aerului

Publicat: 29 iul. 2021
Stație de monitorizare a calității aerului, Galea Temneanu, director al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Iași
În municipiul Iași nu s-a înregistrat niciun episod de poluare în luna iulie 2021. Potrivit Galei Temneanu, director APM Iași, doar în stația din Bosia-Ungheni au fost înregistrate nouă depășiri

În luna iulie 2021 nu s-a înregistrat niciun episod de poluare în municipiul Iași. Potrivit datelor APM, au fost depășiri la indicatorul PM10 doar în județul Iași, la o singură stație de monitorizare a calității aerului. În continuare există o tendință de scădere a poluării, care s-a redus la jumătate, în ultimii 4 ani, potrivit specialiștilor de mediu

Potrivit datelor Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Iași, în luna iulie 2021, în municipiu nu s-a înregistrat niciun episod de poluare. Doar în județ, în stația de monitorizare a calității aerului de la Bosia-Ungheni, au fost 9 depășiri la indicatorul PM10. Principalele cauze ale depășirilor sunt traficul și lucrările la drumul din apropierea stației de monitorizare a calității aerului. Potrivit specialiștilor de mediu, poluarea din Iași, în luna iulie 2021, se menține scăzută, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020.

„Nu avem nicio depășire la indicatorul PM10 în municipiul Iași. De cele mai multe ori erau depășiri la stația de trafic 1- Podu de Piatră, însă luna aceasta nu a fost niciuna. În mediul rural, la stația Bosia-Ungheni au fost înregistrate 9 depășiri”, susține Galea Temneanu, director al APM Iași.

Potrivit specialiștilor de mediu, se menține tendința de scădere a poluării.

Poluarea din Iași s-a redus la jumătate în ultimii 4 ani, potrivit specialiștilor de mediu

Mai puține depășiri au fost și în luna iunie 2021 comparativ cu aceeași lună din 2020. În luna precedentă au fost înregistrate doar 7 depășiri ale indicatorului PM10, față de cele 28 de depășiri din iunie 2020. Poluarea din Iași s-a redus la jumătate începând cu anul 2018, până în prezent. Traficul rămâne în continuare principalul factor al poluării. De aceea trebuie aplicate unele măsuri, de către autoritățile locale, pentru ca Iașul să nu ajungă din nou pe „lista neagră” a celor mai poluate orașe din țară.

În anul 2018 au fost înregistrate peste 200 de depășiri ale indicatorului PM10, care arată calitatea aerului din Iași. În 2021 s-a ajuns la un număr total de 81 de depășiri în întreaga rețea de monitorizare din județ, dar în nicio stație nu avem mai mult de 35 depășiri /an, numărul maxim permis de lege. În stația de trafic din Podu de Piatră sunt cele mai multe probleme privind calitatea aerului, unde s-au înregistrat cele mai multe depășiri ale PM10 în ultimii ani. Numai în acest an au fost înregistrate, în această stație de monitorizare a calității aerului, un număr de 22 de depășiri.

Garda de Mediu Iași a amendat firmele care au generat episoade de poluare în anul 2021

Limita admisă pentru indicatorul PM10 în ceea ce privește depășirile este de 50 de microni pe metrul cub. În Iași sunt amplasate 6 stații de monitorizare a calității aerului, 3 în municipiu și alte 3 în comunele din județ. Garda de Mediu Iași, instituția care verifică dacă se respectă legislația de mediu, a aplicat amenzi în valoare de aproape un milion de lei în acest an. Unele dintre acestea au fost date pentru poluare. Comisarii de mediu din Iași au efectuat 440 de controale, iar cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor. De exemplu, două mașini care transportau ilegal deșeuri au fost confiscate și au fost sesizate organele de cercetare penală pentru cele două fapte care se încadrează la infracțiuni, potrivit legislației de mediu.

Comentarii
Adauga un comentariu