Stiri medicale

Cel mai mare risc pentru sănătatea umană nu este un virus. Avertismentul unor experți

Publicat: 02 aug. 2020
femeie cu masca
Poluarea aerului, mai periculoasa decat coronavirusul

Poluarea aerului, mai periculoasa decat coronavirusul. Poluarea aerului reduce speranța de viață a fiecărui bărbat, femeie și copil de pe Pământ cu aproape doi ani, potrivit datelor publicate marți, care au arătat că pur si simplu calitatea slabă a aerului este „cel mai mare risc pentru sănătatea umană”.

Pe măsură ce lumea se întrece să găsească un vaccin care să pună sub control pandemia COVID-19, poluarea aerului va continua să provoace miliarde de oameni de pe tot globul să ducă vieți mai scurte și mai bolnave.

Indicele analizat de cercetatori transformă poluarea aerului cu particule – în principal din arderea combustibililor fosili – în impactul său asupra sănătății umane.

Poluarea aerului, mai periculoasa decat coronavirusul

Acesta a constatat că, în ciuda reducerilor semnificative ale particulelor din China – una dintre țările cele mai poluate din lume – nivelul global de poluare a aerului a rămas stabil în ultimele două decenii.

În țări precum India și Bangladesh, poluarea aerului a fost atât de severă, încât acum a redus mediile de viață medii în unele zone cu aproape un deceniu.

Autorii cercetării au spus că aceasta calitate a aerului pe care îl respiră mulți oameni constituie un risc mult mai mare pentru sănătate decât COVID-19.

„Deși amenințarea coronavirusului este gravă și merită fiecare atenție pe care o primește, îmbrățișarea seriozității poluării aerului cu o vigoare similară ar permite miliardelor de oameni să ducă vieți mai lungi și mai sănătoase”, a spus Michael Greenstone, potrivit sciencealert.com.

Aproape un sfert din populația globală trăiește în doar patru țări din Asia de Sud, care sunt printre cele mai poluate – Bangladesh, India, Nepal și Pakistan.

Aceste populații si-au redus durata de viață în medie cu cinci ani, după ce au fost expuse la niveluri de poluare cu 44 la sută mai mari decât acum 20 de ani.

Milioane care pierd ani

Poluarea cu particule a reprezentat o preocupare semnificativă în tot sud-estul Asiei, unde incendiile de pădure și culturi se combinau cu traficul și fumurile centralelor electrice pentru a crea aer toxic.

Aproximativ 89 la sută din cele 650 de milioane de oameni din regiune trăiesc în zone în care poluarea aerului depășește recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

În timp ce locuri precum Statele Unite, Europa și Japonia au reușit să îmbunătățească calitatea aerului, poluarea încă scurteaza viata cu o durată medie de doi ani, la nivel mondial.

S-a constatat că Bangladeshul are cea mai slabă calitate a aerului și aproximativ 250 de milioane de locuitori ai statelor din nordul Indiei vor pierde în medie opt ani de viață, dacă poluarea nu este tinuta sub control.

Adauga un comentariu