International

Poluarea poate duce la cresterea in greutate, arata un studiu realizat pe sobolani, in China

Publicat: 20 mart. 2019
1

Aerul poluat ar putea fi una dintre cauzele obezitatii, arata un studiu realizat de mai multi cercetatori de la mai multe Universitati de renume din lume. Oamenii de stiinta sustin ca acesta poate fi un factor care duce la cresterea in greutate. Analiza a fost realizata in China, pe sobolani si a scos la iveala rezultate uimitoare: Respiri si te ingrasi.

Obezitatea de care sufera o treime din populatia Chinei ar putea fi provocata de nivelul crescut de poluare din aceasta tara, daca se dovedesc valabile si la oameni constatarile unui studiu pe sobolani coordonat de specialisti de la Universitatea Duke din SUA, scrie ziarul spaniol ''ABC", citat de Agerpres.

Sobolanii care respirasera aerul poluat cantareau cu 7% mai mult, dupa doua saptamani

Cercetarea a vizat un grup de femele de sobolan insarcinate si puii acestora. O jumatate din exemplare au fost tinute in custi cu aer contaminat din Beijing, iar restul in spatii in care aerul respectiv fusese filtrat pentru indepartarea particulelor toxice. Diferentele de greutate au inceput sa fie vizibile dupa numai doua saptamani, cand sobolanii care respirasera aerul poluat cantareau cu 7% mai mult decat ceilalti. Dupa 19 zile, greutatea lor era cu 19% mai mare fata de cei tinuti in aer decontaminat.

Totodata, s-a observat ca la animalele din custile cu aer poluat plamanul isi marise masa cu 25%, iar ficatul cu 16%. Acei sobolani aveau si colesterolul ''rau'' cu 97% mai mare si nivelul de trigliceride crescut cu 46%.

In egala masura, puii nascuti in custile cu aer poluat cantareau mai mult decat cei care beneficiau de aer curat: masculii cu 18%, iar femelele cu 10%.

''In cazul rozatoarelor, inhalarea de aer foarte contaminat din Beijing a avut ca efect cresterea in greutate si disfunctii cardiorespiratorii si ale metabolismului'', afirma cei 13 autori ai studiului, care provin de la universitati din China, SUA si Marea Britanie.

Expertii atrag atentia ca inca nu se pot extrapola la oameni concluziile analizelor facute pe sobolani.

''Obezitatea este un fenomen complex si depinde de factori precum cresterea bogatiei, sedentarism, proliferarea fast-food-ului si reducerea miscarii in aer liber din cauza poluarii'', a declarat Marie Ng, principalul autor al unui studiu publicat in 2014 in revista ''The Lancet''.

Cel putin un sfert din populatia Romaniei, afectata de obezitate. Copiii, cei mai predispusi

Si tara noastra este afectata de acest fenomen devenit global. Tot mai multe conferinte pe aceasta tema au loc in Romania, nutritionistii dorind sa traga un semnal de alarma in acest sens. 

"In Romania, un sfert din populatie este afectata de obezitate, acestea sunt datele oficiale, dar ponderea acestui procentaj este mult mai ridicat pentru ca multe persoane nu se prezinta la medic, nu sunt diagnosticate, nu sunt luate in evidenta. Cifrele sunt oricum ingrijoratoare", sustine prodecanul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, conferentiar universitar doctor Monica Tarcea, potrivit Agerpres.

Potrivit prodecanului UMF Targu Mures, obezitatea este o boala cu o frecventa din ce in ce mai crescuta nu doar in randul adultilor, ci si in randul copiilor si tinerilor.

"Obezitatea la copil este o tema mai mult decat actuala si se vede ca, oricat am discuta despre ea, nu reusim sa o rezolvam corect pentru ca sunt foarte multi factori obezogeni in jurul nostru, foarte multi factori comportamentali greu de identificat si nu intotdeauna avem sustineri financiare pentru programe de prevenire a obezitatii. Este o boala cu o frecventa din ce in ce mai mare in randul copiilor, al tinerilor, dar si al adultilor. Trebuie sa facem neaparat ceva. Surpriza mea si a echipei mele a fost ca, in momentul in care am lansat invitatia la aceasta conferinta, am primit raspuns din partea multor persoane, specialisti valorosi din diverse domenii de activitate, genetica, clinica, psihologie, sport etc. Interes exista inclusiv din partea populatiei si a medicilor de familie, dar si din partea specialistilor", a aratat Monica Tarcea, precizand ca trebuie tras un semnal de alarma.
Adauga un comentariu