Urmează ziua de 20 decembrie, căreia i se mai spune „Ignatul porcilor„. Gospodarii sacrifică porcii din bătătură, iar gospodinele pregătesc diverse bunătăţi din carne şi organe. Prima, la care participă toată familia, se numeşte pomana porcului. Se spune că aceasta e în cinstea animalului care hrăneşte familia. Hai să vedem şi noi cum se face pomana porcului cu ficat.
E o mâncare de nelipsit din casele românilor, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. În funcţie de zonă, exista diverse reţete, dar cert este că se foloseşte numai carne de porc. În funcţie de preferinţe, se alege pulpă, ceafă sau piept de porc. În general, porcul se taie iarna. Cine însă are mai mulți ori familie numeroasă, sacrifică porci și de Paște.
Reţeta este uşoară, dar cere un pic de timp. Preparatul final merită tot efortul, la ce gust extraordinar de bun are. Uite cum se prepară:
Mai întâi se taie carnea în bucăţi mai mici. Cârnaţii, proaspeţi sau făcuţi de ceva timp, se taie în rondele. Taie slănina în bucăţi mici şi pune-o într-un ceaun de tuci mai mare. După ce s-a topit cât de cât, pune în ceaun carnea şi cârnaţii. Pentru un plus de gust, stinge tochitura cu un pahar de vin alb. Acoperă ceaunul şi lasă să se prăjească un pic, apoi adaugă o cană de apă, ca să fiarbă. Spre final, apa scade foarte mult, astfel încât carnea se va prăji încă o dată. La final potriveşte de sare.
Serveşte pomana porcului cu ficat cu mămăligă fierbinte şi mujdei de usturoi.
Iată cum se prepară pomana porcului cu ficat, ca să aibă cel mai bun gust: