Evenimente culturale

Pompei, orasul cu un destin tragic

Publicat: 05 dec. 2013
3
Pompei ar trebui vazut de fiecare macar o data in viata. Pentru ca ofera vizitatorilor sai o lectie de istorie nepretuita, desfasurata pe o suprafata de 45 de hectare, cate au fost excavate din cele aproximativ 66 de hectare ale anticii urbe. 
Cladiri foarte bine conservate, mozaicuri si picturi murale de-o frumusete unica, dar si forme pietrificate de oameni stau marturii ale unei vieti intense, peste care vulcanul Vezuviu s-a aruncat cu forta pe 24 august 79 d.Hr.
La acel moment, orasul se afla inca in reconstructie, dupa ce un cutremur violent zguduise toata aria vezuviana cu 17 ani inainte, pagubele fiind imense.
Un drum lung
Istoria insa nu a vrut sa lase destinul acestui oras sa se sfarseasca asa. Ruinele Pompeiului au fost descoperite intamplator in secolul al XVI-lea, in timpul unor sapaturi. Explorarile au inceput insa abia in 1748 si mai continua si acum. 
Intrarea in oras se poate face prin Porta Marina, una dintre cele sapte porti ale Pompeiului (intrarea costa 11 euro). Imediat ce ai pasit pe acest teritoriu, gasesti ruinele templului zeitei Venus, protectoarea generalului Lucius Cornelius Sulla, cel care a colonizat orasul in anul 80 i.Hr., dandu-i numele Cornelia Veneria Pompeianorum, scrie evz.ro.
Acesta nu este singurul templu din Pompei. Cel mai vechi lacas de cult este templul lui Apollo. Aici, decoratiunile arhitectonice care au supravietuit sunt datate din anii 575-550 i.Hr.
La intersectia a doua strazi majore, se afla Forumul, piata principala a orasului, cel mai important loc de intalnire a cetatenilor, unde circulatia carelor era interzisa. De aici, drumul care urmeaza este foarte lung si obositor. Patru-cinci ore nu iti sunt suficiente pentru a strabate toate cele noua regiuni in care a fost impartit orasul, pentru o orientare mai usoara. 
De-a lungul strazilor pavate cu pietre uriase, poti intra pe rand in case impresionante, prin arhitectura lor si decoratiunile interioare care s-au pastrat. Ele pot fi gasite in casele bogatilor, pentru ca cele ale paturii inferioare sunt foarte compacte si cenusii. Diferenta sociala este foarte bine reflectata. 
O lume vie 
Aici trebuie precizat ca in timpul sapaturilor arheologice din secolele al XVIII-lea-al XIXlea, multe dintre aceste decoratiuni – fie ca e vorba de mozaicurile de pe jos, fie de picturile de pe pereti – au fost dislocate atent si mutate in cea mai mare parte la Muzeul Arheologic din Napoli. In secolul al XX-lea, aceste marturii au fost lasate la locul lor, pentru ca totul sa fie cat mai viu. 
Unul dintre locurile unde este cea mai mare aglomeratie de turisti a fost un lupanar, bordel antic, unde imagini erotice fine s-au pastrat destul de bine pe ziduri. 
Teatre, bai publice, cuptoare de paine sunt alte obiective interesante. Foarte raspandite in Pompei sunt thermopolia (un fel de snack-baruri) – 89 la numar. Cutremuratoare sunt celebrele corpuri umane pietrificate in spaima, asa cum au fost surprinse de lava. Vazandu-le insa, te simti mai apropiat de oras. 
Adauga un comentariu