Local

Pont pentru locuitorii din zona metropolitană Iași! Pasarele pietonale la Valea Lupului. Cum arată proiectul peste drumul european?

Publicat: 10 mart. 2021
Trafic rutier în zona comunei Valea Lupului din Iași, pe drumul european 583
Drumul european 583 ar putea avea pasarele pietonale în zona comunei Valea Lupului spre intrarea în municipul Iași, o interpelare în acest sens fiind adresată de deputatul Alexandru Muraru către Ministerul Transporturilor

Drumul European 583 ar putea avea parte de o serie de schimbări majore. Desele accidente rutiere au dus din nou la o solicitare privind noi pasarele pietonale la Valea Lupului. Solicitarea a fost făcută de către un parlamentar de Iași celor de la Ministerul Transporturilor

Pasarelele pietonale de la Valea Lupului revin în actualitate. Accidentele rutiere de pe Drumul European 583 de lângă Iași au făcut ca proiectul pasarelelor pietonale să fie luat în calcul până la Ministerul Transporturilor. Drumul european aflat la intrarea în municipiul Iași a devenit un coșmar atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni. Zecile de accidente rutiere din ultimii ani au făcut ca localnicii din Valea Lupului să ceară în mai multe rânduri construirea unor pasarele pietonale peste șoseaua respectivă. Până acum însă proiectul a bătut pasul pe loc, iar finanțarea nu a venit de nicăieri.

Pasarele pietonale la Valea Lupului! Solicitare la Ministerul Transporturilor

Proiectul pasarelelor pietonale de la Valea Lupului a ajuns din nou la Ministerul Transporturilor. Deputatul PNL Alexandru Muraru a susținut că proiectul pasarelelor peste șoseaua europeană ar rezolva traficul în zonă și că acestea au nevoie de finanțare.

„Pe Drumul European 583, în dreptul localității Valea Lupului, au avut loc în ultimii ani mai multe accidente mortale. În mai multe rânduri, locuitorii comunei Valea Lupului au protestat și au solicitat construirea de pasarele supraterane. Primăria din localitate a avut un proiect de acest gen, dar a ratat finanțarea. Pasarelele ar rezolva două mari probleme: fluidizarea traficului și reducerea numărului victimelor”, se arată în adresa lui Alexandru Muraru.

Drumul european poate trece la Primăria Iași

În toamna anului trecut a fost depusă o solicitare la Compania Națională de Investiții (CNI) pentru a se obține finanțarea pentru acest proiect. Proiectul prevede ca o pasarelă să fie ridicată în zona 1 Decembrie de la marginea șoselei. În plus, deputatul Alexandru Muraru susține că primăriile din Iași și Valea Lupului au amenajat deja șoseaua pentru transportul public. Primăria Iași a depus o solicitare la Ministerul Transporturilor pentru a prelua în administrare șoseaua DE 583 între rond Păcurari și Antibiotice SA.

„Această investiție este cu atât mai prioritară cu cât primăriile din Iași și din Valea Lupului vor amenaja 9 stații pentru transportul public în comun pe DN 28 (DE 583) cu toate dotările aferente între Antibiotice SA și Popas Păcurari. Din numărul total, 5 stații vor fi amenajate de către Primăria Iași și 4 de către Primăria Valea Lupului. Planul include și amenajarea a 3 noi treceri pentru pietoni”, mai susține deputatul ieșean.

Ani de proteste la Valea Lupului pentru pasarelele pietonale

În urmă cu circa 4 ani, localnicii din comuna Valea Lupului au protestat în stradă, cerând pasarele pietonale peste șoseaua europeană din zona metropolitană Iași. Au fost identificate mai multe zone pentru construcția unor pasarele, respectiv Troița, zona 1 Decembrie sau porțiunea de la Antibiotice SA. Cu toate acestea, proiectul nu a mai fost luat în calcul la nivelul Guvernului. Parlamentarul liberal i-a adresat și unele întrebări lui Cristian Drulă, Ministrul Transporturilor, pe tema pasarelelor de la Valea Lupului.

„Care este măsura propusă de Ministerul Transporturilor la această problemă pe care v-am expus-o și care deja trenează de mai mulți ani? Care sunt pașii instituționali pentru demararea investițiilor în pasaje supraterane în zona Valea Lupului? La nivelul Ministerului Transporturilor există o estimare în privința costurilor?”, a susținut Alexandru Muraru.

Comentarii
  • Tot felul de neica nimeni își dau cu părerea și ce e mai grav își arată “ îngrijorarea” . In realitate sunt presiuni de la cei din Valea Lupului sa poată face virajul la stânga spre Iasi,atât și nimic mai mult . Chirica care nu e in stare sa facă un proiect in Iasi ia niște măsuri inconștiente de eliminare a despartitorilor de sens din beton și ÎL ACUZ DE PE ACUM DE CRIMĂ IN CAZUL VIITOARELOR CARNAGII DE PE SOSEAUA ACEASTA. Păsărelele ar fi bune,dar unde sa le facă ,unde sa amplaseze culesele pentru a putea face și scări și lifturi pentru persoanele cu dizabilități ??? Muraru,stai jos ai nota 2 direct! REPETENTULEEEE și tu și tot PN -Lepra !

  • Uitati-va va recomand la capodopera de film „Idiocracy” . Este o comedie savuroasa care transpune realitatea socio politica in care traim acum..nu peste 500 de ani :)). O tara plina de oligofreni 🙂

  • In 30 de ani nu au fost in stare sa largeasca intrarea principala in Iasi la doua benzi, ba mai mult iesirea la Dedeman e pe o banda, aglomeratie, nervi, injuraturi, Moldova, romanica. Vrajeala

  • Pentru unii care citesc si nu inteleg nimic, e usor sa critici. Inainte sa acuzi de crima da tu o idee, fonduri, avize si in special aplica legea ca sa nu ai probleme dupa…..

  • Vad ca se fac treceri de pietoni. Sper sa puna si semafoare. Si asa se circula nasol, dar cu semafoarele si cu str. Pacurari pe 1 banda sus la blocuri vechi sper ca sirul de masini sa ajunga pana la statuia Independentei.
    A, sa nu uit. Pe deasupra trecerilor de pietoni sa faceti si pasarele. Pentru viitoarele alegeri, da ?

Adauga un comentariu