National

Ponta: Aderarea la Spatiul Schengen ramane un obiectiv major pe care vom continua sa-l urmarim

Publicat: 14 nov. 2014

Premierul Victor Ponta a declarat, intr-un interviu aparut in revista Leaders Magazine, ca Parlamentul European, Consiliul European si Comisia Europeana au certificat in mod repetat ca Romania indeplineste toate conditiile pentru aderarea la Spatiul Schengen, care, a subliniat seful guvernului roman, „ramane un obiectiv major pe care vom continua sa-l urmarim”.

„Am investit fonduri si eforturi cu scopul de a construi institutii si mecanisme capabile si eficiente care sunt menite sa mentina sigure granitele Uniunii Europene. Cu toate acestea, din diverse motive politice, in stransa legatura cu cresterea euroscepticismului si a populismului european, mai multi dintre partenerii nostri europeni au fost pana in prezent impotriva aderarii noastre la Spatiul Schengen„, a declarat premierul roman in materialul publicat in numarul 4 (octombrie/noiembrie/decembrie) al revistei americane.

Victor Ponta a adaugat ca opozitia fata de aderarea Romaniei la Spatiul Schengen este o chestiune de dezbatere politica in unele state membre, care tine prea putin de preocuparile legate de sistemul judiciar sau statul de drept.

„Vom continua sa le dovedim (acestor parteneri europeni) ca Romania isi indeplineste angajamentele si depune eforturi pentru mentinerea acelorasi standarde inalte necesare pentru a proteja frontierele externe. Aderarea la Spatiul Schengen ramane un obiectiv major si vom continua sa-l urmarim”, a mai spus el.

Totodata, Victor Ponta a afirmat ca Partidul Social-Democrat pe care il conduce este pe deplin angajat in consolidarea statului de drept si a asigurarii independentei sistemului judiciar. „In ultimii doi ani, ne-am dovedit angajamentele fata de partenerii nostri internationali si vom continua sa facem acelasi lucru. Mentinerea independentei sistemului judiciar si respectarea statului de drept sunt extrem de importante pentru dezvoltarea tarii noastre”, a subliniat premierul Victor Ponta.

Intrebat care crede ca va fi agenda UE in urmatorii ani si care sunt cele mai importante subiecte pentru Romania in urmatorul ciclu bugetar, Victor Ponta a raspuns ca crizele economica si cea geopolitica de la periferia blocului comunitar impun o schimbare in relatiile din cadrul UE.

„Avem nevoie de o Europa care este mai sociala in politicile sale, care sa se axeze pe tineret, joburi, echitate sociala si pe relansarea cresterii economice. De asemenea, avem nevoie de o Europa cu o solidaritate sporita intre statele sale membre. Ideea de Uniune trebuie sa ramana predominanta, iar statele membre trebuie sa se comporte, mai mult sau mai putin, ca o suma de interese particulare”, a afirmat Ponta in interviu.

In acelasi timp, a adaugat el, in anii urmatori UE trebuie sa se uite cu mai multa atentie spre Parteneriatul Estic si sa continue sa sustina calea europeana a statelor de la frontiera sa estica.

„In ceea ce priveste domeniul energiei, identificarea de noi surse de aprovizionare este un obiectiv strategic al UE. Realizarea sa ar trebui sa creasca independenta si securitatea energetica a statelor membre. Inca de la inceput am fost un sustinator al propunerii premierului polonez Donald Tusk de infiintare a unei comunitati europene a energiei. Este o initiativa care poate doar intari rolul si mesajul Romaniei asupra necesitatii unei Europe tot mai integrate”, a precizat prim-ministrul roman.

Potrivit acestuia, obiectivele Romaniei pentru cadrul financiar multianual 2014-2020 sunt „cresterea competitivitatii, intarirea solidaritatii sociale, dezvoltarea infrastructurii, resurselor si administratiei si guvernarii”.

Victor Ponta precizeaza ca pentru a evita greselile precedentelor guverne, cabinetul sau a avut o strategie diferita in ceea ce priveste absorbtia fondurilor UE. „Vom angaja fondurile europene in prima parte a ciclului financiar, printr-un sistem mai simplu, mai putin birocratic, mai orientat spre beneficiari”, a precizat el.loading...

Adauga un comentariu