National

Ponta, Dragnea, Lou Bega si Oprisan la Festivalul Vinului: Puneti intrebari populiste, cum adica pe ce se duc 11 MILIARDE de lei?

Publicat: 21 oct. 2012
1

Festivalul Viei si Vinului Bachus, care are loc la Focsani, in perioada 18-21 octombrie 2012, este un bun prilej pentru a incepe, pe bani publici, campania electorala pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. Consiliul Judetean Vrancea si Consiliul Local au acordat, prin proiecte de hotarare, 11,3 miliarde de lei vechi pentru organizarea evenimentului, aceasta suma fiind cea mai mare din istoria festivalului.

Pe lista vedetelor care vor sustine concerte in Piata Unirii din Focsani sunt trecuti Connect-R, Smiley, Paula Seling, Sore (Lala Band), Andreea Balan, Corina, Anda Adam si Andra. Invitat special este artistul international Lou Bega.

Lista personalitatilor care si-au anuntat prezenta vorbeste de la sine despre maretia evenimentului, acest fiind mult promovat si la show-ul electoral de pe National Arena, cu ocazia lansarii candidatilor USL pentru alegerile parlamentare, cand au fost impartite flyere cu acest festival. Mai mult, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a participat la deschiderea festivalului si, potrivit presedintelui CJ Vrancea, Marian Oprisan, sunt asteptati si premierul Victor Ponta si presedintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea.

Intrebat de cum vor fi cheltuite cele 11 miliarde de lei, Marian Oprisan a refuzat sa dea explicatiile necesare, spunand ca, oricum, suma este prea mica pentru cat merita cetatenii.

„Ce inseamna 11 miliarde de lei pentru interesul oamenilor? Cu acesti bani promovam viticultorii nostri, pentru ei nu e mare aceasta suma. Este o decizie de oportunitate, luata de majoritatea cetatenilor reprezentati de consilierii locali. Daca cetatenii sunt nemultumiti, sa ma sanctioneze la vot, dar nu au facut-o pana acum. Dumneavoastra puneti intrebari populiste, cum adica pe ce se duc cele 11 miliarde de lei?”, a declarat Oprisan, contactat de gandul.info.

Cu toate acestea, potrivit datelor furnizate, in 2009 suma alocata festivalului a fost de 4 miliarde, in timp ce in 2011 a fost aprobata alocarea a 8 miliarde de lei. In 2012, Consiliul Judetean a alocat 8 miliarde de lei vechi, in timp ce Consiliul Local a rectificat bugetul, adaugand cele 3,3 miliarde pentru acest festival.

Desi presedintele CJ s-a laudat ca banii de la bugetul local sunt pentru a promova producatorii de vin si viticultorii, in programul evenimentului, postat pe pagina de Facebook a Festivalului Vinului 2012, nu sunt incluse prea multe activitati prin care sa se promoveze aceste lucruri. Printre multiplele recitaluri ale artistilor mentionati, dar si cateva spectacole folclorice, s-au strecurat si o demonstratie de „vin si gastronomie” si decernarea premiilor la Concursul National de Vinuri Bachus 2012.

„Viata nu e formata numai din necazurile saptamanii si grija zilei de maine, ci si din poezie, cultura, muzica, nu e chiar atat de cenusie tara asta. Problemele cu gazul, caldura si apa calda nu au nicio legatura cu Festivalul Vinului. Cetatenii merita acest festival din plin, este o emblema a orasului. De 20 de ani promovam viticultura”, a mai spus Oprisan, in replica la problemele cu care s-au confruntat focsanenii.

Trasculescu(PDL): va fi dezmat total

Pe de alta parte, liderul PDL Vrancea, deputatul Alin Trasculescu, acuza uselistii de startul furat al campaniei electorale si de cheltuirea unei sume foarte mari „cand nu avea sens”. „Au aprobat 11 miliarde de lei pentru Festivalul Vinului, in timp ce erau foarte mari datorii la gaze, pe care noi ne-am straduit sa le achitam partial. Va fi un dezmat total la festival, ei si-au inceput deja campania electorala, mai ales la ce a fost si pe Arena Nationala”, a spus Trasculescu, pentru gandul.info.

Din acest motiv, consilierii APV (Alianta Pentru Vrancea) si PPDD au votat impotriva acordarii acestei sume, in sedinta Consiliului Local din 8 octombrie 2012. Potrivit stenogramelor din sedinta, consilierul APV Neculai Tanase a cerut explicatii primarului Decebal Bacinschi referitoare la modul in care se vor cheltui cele 3,3 miliarde de lei vechi, argumentand ca suma este prea mare.

„Mi se pare un pic cam mare aceasta suma si daca ne mai gandim si la cei 8 miliarde de lei care sunt alocati de Consiliul Judetean. Suma este enorma, mai ales cand Primaria are probleme sau ENET-ul are probleme in achitarea facturii la gaze, cand stim ca strazile sunt cum sunt, mi se pare o iresponsabilitate sa aloci peste 11 miliarde de lei. Daca acum cateva luni dumneavoastra USL-ul plangeati pe umarul batranilor, pensionarilor, salariatilor, acum cred ca este fara margini aceasta iresponsabilitate de a alolca suma aceasta enorma. Este clar ca este campanie electorala pe fata, nu mascata”, a spus consilierul Tanase, potrivit procesului verbal al sedintei.

In replica, primarul i-a spus ca este vorba despre promovarea „vinurilor, strugurilor pe piata nationala si internationala”. Mai mult, consilierul USL Catalin Vrabie a mentionat ca cele 3,3 miliarde de lei sunt atat pentru prestatia ansamblului folcloric, cat si pentru sonorizare, scena, organizare si „alte lucruri care tin de festival”.
sursa: gandul.info

Adauga un comentariu