National

Ponta insista ca toate veniturile salariale din companii sa fie postate pe site-urile acestora

Publicat: 25 apr. 2013

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Strasbourg ca va insista ca toate ministerele si companiile de stat sa-si publice pe site cheltuielile si salariile, promitand si o solutie pentru echilibrarea veniturilor.

”La toate ministerele, autoritatile si companiile eu voi insista sa-si puna pe site cheltuielile si salariile”, a spus Victor Ponta, intrebat fiind intr-o conferinta de presa daca va continua demersul initiat marti in ceea ce priveste companiile energetice, potrivit Agerpres.

El a admis ca simpla postare pe site a veniturilor salariale „nu rezolva mare lucru”, fiind vorba de o problema de echilibrare a veniturilor si sustinand ca este anormal „ca un director intr-o societate comerciala de stat sa castige de 14 ori salariul unui medic sau profesor”.

„Nu exista o cale legala prin care aceste salarii sa fie reduse din simplul fapt ca sunt contracte incheiate. Te ataca in instanta si pierzi imediat”, a adaugat premierul.

El a reiterat ca singura cale legala pe care a propus-o, dar care nu a putut fi implementata din cauza lipsei unui acord, consta in aplicarea unei taxe speciale. „Am vrut sa atrag atentia ca este o realitate cu totul irationala. Inteleg ca in ministerul domnului Corlatean (n.r. MAE) ministrul are salariul cel mai mic, in ministerul domnului Stroe, ministrul are salariul cel mai mic. (…). Un singur membru de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sau de la pensii castiga cat tot Guvernul la un loc”, a subliniat Victor Ponta, sustinand ca situatia a fost „ascunsa” pe parcursul mai multor ani si promitand ca va gasi si solutii cu ajutorul opiniei publice si al partidelor ce sustin Guvernul.

Salariile directorilor din companiile de stat, care pot ajunge si la 188.000 de lei pe luna, in cazul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, trebuie sa se incadreze in standardele Bancii Nationale a Romaniei”, a declarat, marti, la inceputul sedintei saptamanale de Guvern, premierul Victor Ponta.

„In acelasi timp, mai indreptam niste lucruri care ne scapau intotdeauna. Sigur, ma indoiesc ca un mare bancher a reusit sa castige, in ultimii ani, in medie, 188.000 de lei pe luna, cum se castiga la Asigurari (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor n.r.), sau 80.000 de lei pe luna, la Valori Mobiliare (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare n.r.) sau 62.000, ca la Pensii Private (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private n.r.). E greu in lumea privata sa castigi atatia bani cum castigi la stat. Am tinut foarte mult, si de maine toate salariile si veniturile de la aceasta autoritate (Autoritatea de Supraveghere Financiara n.r.) trebuie sa se incadreze in standardele Bancii Nationale. Niste standarde, oricum, mult mai generoase decat cele care ii privesc pe membrii Guvernului. Cam de vreo zece ori mai mari fata de cele in cazul membrilor Guvernului si de vreo 50 de ori fata de oamenii obisnuiti. Era o exagerare pe care ma bucur ca o indreptam”, a afirmat Ponta.

Oficialul a adaugat ca Romania este o tara atipica, in care directorii companiilor de stat sunt sustinuti de catre liderii de sindicat de la stat si a opinat ca poate ar trebui impozitate aceste venituri, in conditiile in care un medic debutant castiga 1.100 de lei.

„Poate reusim, domnule ministru Chitoiu si domnule ministru Nita. (…) Trebuie sa vedem ce facem cu acesti saraci de directori. La Romgaz avem un salariu de 14.000 de lei pe luna. Eu vreau sa avem directori foarte bine platiti, chiar daca sindicalistii am vazut ca lupta pentru acesti directori. Ii inteleg si de ce. (…) Noi traim intr-o tara cu totul si cu totul speciala, in care directorii de la stat sunt aparati de sefii de sindicat de la stat. Eu nu zic ca nu trebuie sa fie platiti bine, dar poate vedem de ce trebuie sa fie platiti mii de directori in felul asta, cu un salariu care este de vreo cinci ori cat la dumneavoastra (ministri n.r.), care sunteti responsabili de ei. Poate reusim sa ii mai impozitam intr-un fel sau altul, pentru ca pot sa participe la efortul pe care il face toata lumea, in conditiile in care un profesor sau un medic rezident are 1.100 de lei pe luna”, a explicat seful Guvernului.loading...

Adauga un comentariu