National

Ponta: Reducerea TVA la 20% are cel mai bun impact economic

Publicat: 19 aug. 2015
1
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara la Romania TV ca propunerea de reducere TVA la 20% va avea un impact mai bun la bugetul de stat si nu va produce dezechilibre economice fata de scaderea TVA la 19%.
Premierul Victor Ponta a vorbit despre impactul pe care il va avea reducerea TVA la 20%.
„Eu i-am explicat presedintelui si guvernatorului BNR ca sustin in continuare ca tot ce prevede Codul Fiscal referitor la TVA. Decizia se va lua saptamana viitoare in Parlament ceea ce am discutat cu Iohannis si Isarescu a pornit de la faptul ca noul Cod Fiscal nu e pentru politicieni, ci pentru bugetari(…)

Citeste si  Masina de propaganda a PNL schimba discursul: Mediul de afaceri asteapta Codul 

Nu trebuie sa fie un obiect de disputa politica, ci sa fie o gandire asumata de mai multi. Imi asum responsabilitatea ca ceea ce presupune Codul Fiscal cu reducerea de 20%. Cu TVA de 20% este un impact pe care putem fara probleme sa-l acoperim din crestere econimica, colectare mai buna si administrare a cheltuielilor”, a precizat Victor Ponta.
Premierul a adaugat ca impactul bugetar de 7 miliarde de lei din reducerea TVA ar putea fi acoperit doar din nivelul colectarilor, care este estimat la 10 miliarde de lei.
„Liberalii au propus un TVA de 19%. Se pastreaza propunerea de 20% care are cel mai bun impact economic. Impactul de 7 miliarde de lei la bugetul de stat, impactul scaderii TVA nu va provoca niciun dezechilibru”, a declarat Ponta.

Citeste si  Eurostat: Romania este in topul tarilor cu cea mai scazuta inflatie

Premierul a adaugat ca Guvernul va putea sa acopere masurile anuntate si in cazul in care Parlamentul va decide ca TVA sa scada la 19%, cum au cereau in iunie liberalii.
„O sa aplicam 19% si o sa acoperim din alta parte acei 1,8 miliarde, e foarte bine”, a spus Ponta.
„Odata cu scaderea la 9% a TVA pentru alimente, in turism si alte servicii, de fapt media noastra a TVA e undeva la 16,3%, deci eu cred ca ar fi bine sa fie adoptat intr-un consens politic”, a adaugat premierul, cu privire la negocierile tehnice de joi, care vor avea loc in Parlament.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la inceputul sedintei de guvern, in contextul majorarilor salariale pentru personalul sanitar, ca si ceilalti bugetari au dreptate atunci cand solicita salarii marite, iar Executivul va discuta si va negocia cu acestia, iar atunci cand va putea, se va tine de cuvant.

Citeste si  Victor Ponta, o noua lectie de economy: 3,7% crestere economica in semestrul I nu e un 

„Presedintele a zis da, cu 20% sunt in regula, cu celelalte chestiuni, haideti sa intre in vigoare, de exemplu cu taxa speciala (taxa pe constructii speciale – n.r.) sau cu acciza, de la o data ulterioara.
Eu nu le consider pe acelea esentiale, ci TVA de 20% si restul prevederilor. La fel si guvernatorul, dar decizia apartine Parlamentului”, a declarat premierul.
Intrebat insa insistent daca se poate spune ca, in urma discutiilor cu sefului statului, s-a ajuns la un consens, Victor Ponta e evitat sa precizeze acest lucru.
Premierul a mai spus ca la discutiile de miercuri de la Palatul Cotroceni s-a discutat „telefonic” cu guvernatorul BNR si a confirmat ca vicepremierul Gabriel Oprea a avut o intalnire separata cu presedintele Klaus Iohannis.
Victor Ponta nu a dorit, totusi, sa comenteze, de ce liderul UNPR a discutat cu presedintele separat.
„Eu stiu aceste lucruri, dar nu vreau sa le comentez eu, pentru ca tin de partea politica”, a adaugat Ponta.
Prim-ministrul a reiterat faptul ca reducerea TVA este sustenabila din punct de vedere economic.

Citeste si  Victor Ponta, mesaj din vacanta pentru Klaus Iohannis: RUSINE

Premierul a atras din nou atentia ca exista o legatura intre adoptarea Codului Fiscal si noua lege a salarizarii.
In privinta salariilor medicilor, Ponta a dat noi precizari cu privire la motivul pentru care a ales ca aceasta categorie sa beneficieze de majorari inaintea profesorilor sau a politistilor, spunand ca au existat fonduri suplimentare din economiile efectuate de ministerul Sanatatii.
„Medicii nu mai sunt functionari publici, dar marirea din acest an se face din fondurile care exista deja si pe care Ministerul Sanatatii si Casa de Sanatate le-au economisit prin introducerea cardurilor de sanatate”, a adaugat Victor Ponta.
In privinta majorarilor pentru restul personalului platit din fonduri publice, Victor Ponta a spus ca va continua negocierile cu sindicatele, insa cresteri vor fi facute doar cand vor exista si bani.
„Negocieri am avut cu profesorii, cu administratia publica, cu politistii, inainte de discutia cu medicii. (…) Aceste categorii cer legitim sa aiba salarii mai mari. (…)

Citeste si  CNBC: Va temeti de criza din China si Grecia? Incercati „refugiul” numit Romania

Am discutat un pic, o sa ma vad din nou si cu liderii sindicali, am zis ca nu e corect sa zicem de ce le dam la medici, haideti sa stim foarte bine ca, atunci cand avem bani, in conditiile pe care le negociem, in trei ani si jumatate, spre deosebire de cei dinainte care doar v-au taiat salariile, noi ce am negociat am respectat. Daca cere toata lumea odata, nu, nu se poate”, a spus Ponta.
Premierul a vorbit si despre propunerea Guvernului de a legaliza si impozita cadourile facute medicilor, precizand ca este o masura atat in beneficiul cadrelor medicale, cat si a pacientilor.
„Decat sa avem toti medicii urmariti penal, mai bine le spunem ce se sanctioneaza si ce nu se sanctioneaza”, a spus Victor Ponta.

 

Adauga un comentariu