Titlurile zilei

Pontul anului pentru șoferii din Iași! Afaceriști cu Mercedes și-au tras certificate de handicap să prindă un loc de parcare. Rețeaua a acaparat un cartier întreg din oraș – GALERIE FOTO

Publicat: 25 sept. 2021
Locuri de parcare destinate persoanelor cu handicap, trasate în zona străzii Buridava din municipiul Iași
Mai multe persoane și-au luat gratuit locuri de parcare destinate celor cu handicap într-un cartier din Iași, spații pe care aceștia însă le ocupă fără a și avea în realitate grijă de cei cu nevoi speciale. Primăria le-a acordat locurile de parcare în baza unui dosar

O rețea de persoane care vânează pe gratis un loc de parcare de la Primăria Iași a răsărit pe o singură stradă din oraș. Pentru a nu mai plăti locurile de parcare, unii șoferi au venit cu certificate de handicap de la rude sau alte persoane luate în spațiu. Pe strada Buridava din cartierul Dacia a explodat numărul locurilor de parcare destinate persoanelor cu dizabilități. Primăria Iași ridică din umeri, dosarele solicitanților fiind acoperite de lege

Mai multe locuri de parcare destinate persoanelor cu handicap au apărut pe strada Buridava din cartierul ieșean Dacia. De cele 9 locuri aflate unul lângă celălalt se folosesc persoane din 4 scări de bloc din zona străzii respective. Doar că spațiile respective nu sunt folosite nicidecum de persoane cu nevoi speciale, ci tocmai de oameni aflați în deplinătatea forțelor fizice. Locatarii din zonă susțin că totul se trage de la câteva persoane care au descoperit că pot obține locuri de parcare mult mai ușor dacă prezintă un certificat al unei rude sau pentru o persoană pe care o au în spațiu și care are nevoie de asistență. Astfel, au apărut acele locuri de parcare destinate persoanelor cu handicap și care i-au privat pe alți șoferi de spații pentru mașini.

Rețeaua care a pus mâna pe locurile de parcare din Iași

Oamenii din zonă au precizat că, din cauza celor care și-au luat locurile de parcare respective, ei sunt nevoiți să caute minute bune până dau de un loc unde să parcheze automobilul.

„Toate acele locuri de parcare pentru persoane cu handicap au apărut peste noapte. Sunt 9 locuri de parcare destinate acestei categorii de persoane, dar de care se folosesc cu totul și cu totul alte persoane. Gândiți-vă că sunt oameni ce au ba un Mercedes, ba o Toyota cu mulți cai putere și care nu au absolut nicio treabă. Și-au făcut acoperire legală, au adus în spațiu pe cineva cu handicap sau profită că au vreo rudă cu astfel de nevoi și au depus dosarele”, a spus un ieșean din zona Buridava.

O statistică a autorităților județene arată că 3 la sută din populația Iașului sunt persoane cu handicap.

Dosare cu duiumul la Primăria Iași

Cei care au pus mâna pe locurile de parcare destinate persoanelor cu handicap și-au depus dosarele la Serviciul Administrare Parcări de la Primărie. Oamenii din zonă arată că aceștia au profitat de unele lacune legislative și i-au „betonat” dosarele pentru a nu fi trași la răspundere.

„Sunt locuri de care se folosesc și alții aflați la distanțe apreciabile, în alte blocuri. Adică acele locuri au fost luate de persoane ce nu stau în zonă, dar care își lasă mașinile acolo. Noi suntem atâția aici, avem copii și suntem nevoiți să ne învârtim minute bune până dăm de un loc de parcare. Contractul pentru spațiile destinate persoanelor cu handicap se reînnoiește anual. Culmea, toate persoanele cu nevoi speciale s-au mutat pe Buridava dintr-o dată?”, au mai spus cei din zonă.

În schimb, în județ sunt alte persoane cu handicap care au nevoie de sprijin. „BZI” a prezentat recent cazul unei persoane cu handicap care a fost tratată în bătaie de joc de autoritățile statului.

Cu Mercedes pe locul pentru persoane cu handicap

Sunt patru scări de bloc în care locuiesc cei care se folosesc de astfel de locuri, dar care nu au nevoi speciale, așa cum și-au depus dosarele la Primărie. Oamenii din strada Buridava știu despre această problemă, însă ridică din umeri.

„Cel cu Mercedes era valutist pe vremuri. Merge liniștit cu mașina și nu are nicio treabă. Mai este un alt șofer pe aici care și-a luat un astfel de loc și care avea mama cu nevoi speciale. Însă femeia a murit anul trecut. S-a operat însă soția lui de cataractă și poate de aceea și-a tras certificat ca să ocupe un astfel de loc. Pe strada asta nu mai poți circula în curând. Nici nu este asfaltată, iar mașinile sunt parcate jumătate pe trotuar, jumătate pe stradă. Abia ce te strecori”, a mai spus un alt bărbat ce locuiește în zonă.

Vânătoare de locuri gratuite în parcările din Iași

În articolul 11 din regulamentul pentru locurile de parcare din municipiul Iași se arată că au prioritate și li se atribuie în mod gratuit locuri celor care solicită și dovedesc cu documente acest lucru. Este vorba de beneficiarii Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap republicată cu modificările și completările ulterioare. Articolul 12 din regulament arată că pentru a beneficia de loc de parcare gratuit, persoanele cu handicap/reprezentanții legali ai acestora/ asistentul maternal trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiții. Persoana cu handicap/reprezentantul legal al persoanei cu handicap/asistentul maternal al minorului cu handicap trebuie să aibă domiciliul/reședința într-un imobil la mai puțin de 30 de metri de parcarea de reședință. De asemenea, trebuie să facă dovada deținerii/posesiei/folosinței unui autoturism. Reprezentanții legali ai persoanelor cu handicap trebuie să domicilieze la aceeași adresă cu persoana cu handicap.

Reacția Primăriei Iași după cazul din strada Buridava

Reprezentanții municipalității au arătat că dosarele sunt depuse legal și că cei care solicită locurile respective au dovedit că au în grijă astfel de persoane cu handicap.

„Toate locurile de parcare de acolo sunt acordate longitudinal și toate sunt atribuite legal. Noi dăm locuri de parcare pentru persoanele cu handicap în baza unui dosar pe care oamenii îl depun. Nu ține de Primăria municipiului Iași modalitatea de obținere a certificatelor de handicap. În plus, acolo se va amenaja și strada. De precizat că nu utilizatorul autoturismului trebuie să fie persoană cu handicap, ci acesta poate avea în grijă o astfel de persoană”, a spus Marian Nistor, șeful Serviciului Administrare Parcări din cadrul Direcției Exploatare Patrimoniu (DEP).

Poliția Locală poate verifica zona din Iași plină de parcări pentru persoane cu handicap

Mai mult, cei care au astfel de locuri rezervate persoanelor cu handicap trebuie să dețină în parbrizul autoturismului și un tichet care să ateste acest lucru. Niciuna dintre mașinile aflate pe locurile de parcare din zona Buridava din Iași nu avea așa ceva. Toți ieșenii din Buridava care și-au luat locurile de parcare respective riscă amenzi pentru că nu au afișat certificatul doveditor.

„Dacă ei nu prezintă legitimația specială, riscă să fie amendați. Au fost situații în care s-a lăsat cu amendă pentru însoțitorii persoanelor cu handicap. Unii le-au contestat în instanță. Cert este că ei trebuie să le afișeze la vedere în parbrizul mașinii”, a spus Liviu Zanfirescu, comandantul Poliției Locale.

Comentarii
 • Pe asta cu Mercedes nu am inteles-o. Daca ai copilul sau mama cu handicap locomotor, esti obligat sa ai o anumita marca de masina? Sau iti este interzisa alta? Cunosc o doamna care are Audi Q5 si sotul ei abia poate merge. Ce ar trebui sa faca? Sa isi vanda masina?

 • Primaria e in cardasie cu ei.Un control medical simplu ar dovedi ca s-a comis un fals si un uz de fals FAPTE PEDEPSITE DE LEGE.PRIMARIA SPUNE CA SUNT ACOPERITI DE ACTE.DACA NU AR FI IN CARDASIE CU EI AR DEMONSTRA USOR ACESTE FALSURI

 • foarte multi oameni cu bani si cu masini de lux in iasiul asta de rahat.
  de ce daca aveti masini si bani sunteti superiori celorlalti mai modesti?
  eu nu am sa inteleg asta niciodata

 • Asta cu marca masinii este clar invidie. Cat despre obtinerea unui loc de parcare, logic ar fi sa fie pana intr-un grad de rudenie, si prin demonstrarea unui act ce atesta ca ii este tutore legal. Dar stim bine ca si organele de stat menite sa asigure ordinea sunt primii care ar fenta legea, deci nu ar avea ochi pentru altii care o fac.
  Personal nu ma intereseaza atat de mult subiectul, din moment ce tot Ias-ul este un loc mare de parcare pe avarie, unde il apuca pe fiecare pofta de shaorma..

 • Se poate constata o fapta penala de fals in declaratii la luarea in spatiu daca nu e reala. Exact ca aia care fac aeleasi declaratii in fals pt mutatie pt gradinita sau scoala in zona respectiva. Dosar penal, nene pt declaratii pe propria raspndere in fals. Sa se sature si proprietarul si celalalt care cere mutatia.

 • Pe tabacului e la fel, de la Piata Dacia pana la pasajul Bancila. De acum voi fotografia masinile care nu au certificatul de handicap in parbriz si voi sesiza politia locala.
  @Mirare, sotul doamnei a murit de un an, Q5-ul inca ocupa abuziv acel loc de parcare. Doamna nu mai conduce deloc, baiatul ei este IT-st si castiga mult, cand vine acasa mai conduce el masina ca sa nu se strice stand pe loc. Mai este o familie la G4 care are un Tiguan, au doi copii perfect sanatosi, dar cand parcheaza altcineva pe locul ei in timpul zilei sare in sus ca toate tatele si ameninta cu locala. Lasa ca o dau eu la locala ca nu afiseaza certificatul de handicap in parbriz.

 • B O M B A R D I E R I : am un vecin, fiu de judecatoare, are 3 masini: Un Porsche Cayenne 2020, un Mercedes S500 2018 sau 2019 si un BMW x6 mai vechi, 2014 pare sa fie. Nu a muncit niciodata, are parcari la bloc, e un golan, un boschetar, un alcoolist. Baga droage in el si umbla cu fete „fotomodele” din alea, stiti voi, are aproape 40 de ani. De ce nesimtire poate avea acel om? Parcheaza unde vrea, cum vrea, are bolizi si multi bani si niciodata nu a muncit, stau in acest bloc de 35 de ani si baiatul a crescut sub geamul meu, de mic umbla cu golani, cu baieti de ‘cartier’, scoala nu i-a placut, NENOROCIRE DOMNILOR NENOROCIRE!

 • Asa se explica ca majoritatea celor cu acest certificat de handicap facut la „comanda” parcheaza in Palas tocmai pe locurile persoanelor cu dizabilitati… Si intradevar majoritatea au masini foarte scumpe…. deoarece stiu sa se invarta…. Cand coboara din masini acele „cefe groase” care plesnesc de sanatate si de nemunca te sfideaza cu certificatele de handicap afisate pe bordul masinii…. Daca insisti la ei si le atragi atentia ca totusi nu au nici o dizabilitate, fatalaii dau ochii peste cap ca fecioarele din poveste si baga placa ca … bunica/bunicul… au dizabilitati si ei il insotesc….
  Pai daca nu esti cu bunica sau bunicu’ pachet de muschi dar fara creier… nu poti sa parchezi pe locurile normale si sa lasi liber pentru cineva care chiar are dizabilitati si are nevoie de acel loc???
  Dar nu e usor sa-ti misti nesimtirea de pe locurile normale… E prea mult de mers… si nesimtirea e grea tare…

  Cat priveste modul in care se acorda de catre primarie…. tot pe spaga ca si asta vine din vechiul regim… si e boala grea… fara leac … si nu e singura din pacate…. Primaria e infectata cu acest flage… E ca o gangrenata gazoasa… care pute…
  – Vezi cum se dau autorizatiile de constructie… cum apar blocuri de 8-9 nivele langa o zona cu 4 nivele…(pute si acolo la urbanism…)
  – vezi cum se fac achizitiile publice… cu aceiasi flacai abonati… an de an … care ne vand de la banci, stalpi, pomi, cosuri de gunoi…cu preturi insutite fata de pretul real…
  – si putem continua…
  Sa va fie rusine tuturor celor care lucreaza in primarie, cunosc toate aspectele astea… stiu si cine fac toate aceste manevre… dar nu au curaj sa ia atitudine…

 • Si in Galata, locurile cu nr 83,84 si 85 sunt ocupate abuziv de niște șmecheri care au o firma de instalații pe str.crisului, toate masinile de la firma sunt înșirate peste tot, nu poti parca în fața blocului de pe crisului nr3 , ca vin si te amenință că, cheamă poliția!@ ei plătesc bani la proprietarii de locuri!!

 • Foarte adevarat, toate masinile cu nr de iasi meu, sunt de la acea firma!! Este o dubă roșie care sta de două săptămâni parcare, doar ca sa tina locul ocupat! Va rugam poliția sau primaria sa ia atitudine! Proprietarul nu are voie să ia bani!!

 • Foarte adevarat, nu ai unde parca pe str crisului , ca vin cei de la firma si spun ca sunt locurile lor! Este o dubă roșie, care sta acolo de 2 saptamani doar ca sa tina locul ocupat!! Ei plătesc chirie la proprietar, asa se lauda! Toate masinile cu nr de iasi- mju sunt de la firma si sunt peste tot!! Nu se pare asa ceva! Proprietarii primesc bani de la ei!! Poliția sau primaria sa ia masurile legale

Adauga un comentariu