News Flash:

Poprirea asiguratorie

29 August 2009
4776 Vizualizari | 0 Comentarii
Poprirea asiguratorie
Poprirea asiguratorie reprezinta o forma de garantie preventiva in cadrul unui proces civil, avand ca efect indisponibilizarea sumelor de bani, a titlurilor de valoare si a altor bunuri mobile incorporale, urmaribile, datorate debitorului de catre o terta persoana sau pe care aceasta i le va datora in viitor, in temeiul unor raporturi juridice existente.
Precizam ca poprirea asiguratorie este o procedura speciala, aplicandu-se numai in cazul in care obiectul actiunii principale il constituie plata unei creante.
Urmatoarele conditii trebuie indeplinite, in mod cumulativ, pentru infiintarea popririi asiguratorii:
a) creanta creditorului sa fie constatata printr-un inscris;
b) creanta creditorului sa fie exigibila;
c) creditorul sa faca dovada intentarii actiunii principale pentru obtinerea titlului executoriu in vederea realizarii creantei.
Legea prevede unele exceptii de la conditiile enuntate mai sus.
Astfel, in cazul lipsei inscrisului, creditorul a carui creanta nu este constatata printr-un inscris poate solicita infiintarea popririi asiguratorii numai daca dovedeste ca a intentat actiune si depune, odata cu cererea de poprire, o cautiune in valoare de jumatate din suma reclamata.
O alta exceptie se refera la exigibilitatea creantei. In acest sens, este permisa infiintarea popririi asiguratorii chiar daca creanta nu a ajuns la scadenta, dar numai in urmatoarele cazuri:
a) debitorul a micsorat, prin fapta sa, asigurarile date creditorului;
b) debitorul nu s-a conformat asigurarilor promise;
c) exista pericolul ca debitorul sa se sustraga de la urmarire, prin ascunderea sau risipirea averii.
Si in acest caz este obligatorie depunerea unei cautiuni, insa cuantumul acesteia este lasat la aprecierea instantei de judecata, nefiind stabilit de lege.
Instanta care judeca procesul in fond este competenta sa solutioneze cererea de poprire asiguratorie. Aceasta se va pronunta de urgenta, fara citarea partilor si in camera de consiliu, printr-o incheiere executorie. Impotriva acestei incheieri se poate formula recurs in termen de 5 zile de la comunicare, recurs care se va solutiona de urgenta si cu citarea partilor.
In situatia in care instanta, dupa ce a stabilit cuantumul cautiunii si termenul de depunere, constata ca aceasta nu a fost depusa la termenul stabilit, atunci va dispune desfiintarea de drept a popririi.
In cazul in care instanta dispune masura popririi asiguratorii, aceasta se va aduce la indeplinire prin intermediul executorului judecatoresc, conform dispozitiilor referitoare la executarea silita.
Pot face obiectul popririi asiguratorii numai sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale.
Contestatie la executare se poate formula numai impotriva modului de aducere la indeplinire a masurii popririi, nefiind admisibila formularea contestatiei impotriva titlului.
Poprirea asiguratorie se poate ridica, tot de catre instanta de judecata care a dispus infiintarea sa, in urmatoarele cazuri:
a) debitorul ii ofera creditorului garantii indestulatoare;
b) cererea principala, in temeiul careia a fost infiintata poprirea asiguratorie, a fost anulata, perimata sau respinsa printr-o hotarare irevocabila;
c) creditorul a renuntat la cererea principala, in baza careia a fost infiintata poprirea asiguratorie.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1357 (s) | 24 queries | Mysql time :0.023499 (s)