News Flash:

Populatia avertizata cu privire la carnea de porc comercializata de sarbatori

10 Decembrie 2004
955 Vizualizari | 0 Comentarii
•Inspectorii sanitar-veterinari atentioneaza cetatenii referitor la locul de provenienta a produselor din carne de porc •In acest an, conform traditei, sute de porci vor fi sacrificati in gospodariile taranesti

In perioada sarbatorilor de iarna vor fi sacrificati sute de porci. Inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Protectia Alimentelor avertizeaza cetatenii sa fie foarte atenti in privinta achizitionarii si consumului carnii de porc. Incepand cu anul 2007, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana (UE), crescatorii de porci nu vor mai avea dreptul sa sacrifice aceste animale decat in abatoarele autorizate. In prezent, a fost facuta o derogare de la aceste norme europene, astfel crescatorii putand sacrifica porci in gospodariile proprii respectand insa normele sanitar veterinare. Odata cu aderarea la (UE), sacrificarile de porci care vor fi efectuate in abatoare vor trebui sa respecte normele europene privind transportul animalului de la gospodaria crescatorului la abator, respectarea perioadei de odihna, asomarea (uciderea porcului n.r.) prin doua metode, electric sau prin injectie. La animalele sacrificate va fi efectuat controlul specific al carnii, certificarea, marcarea si transportul marfii catre punctele de desfacere in deplina siguranta din punct de vedere al protectiei alimentelor. In urma actiunilor de control efectuate de catre inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Protectia Alimentelor in anul 2003, in luna decembrie au fost identificati in piete si oboare persoane care comercializau carne fara a prezenta certificate de calitate si de provenienta a marfii. De asemenea au mai fost identificate persoane care efectuau sacrificari de porci in afara gospodariilor, in spatii virane, acest lucru fiind interzis de catre inspectorii sanitar veterinari. Toate aceste incalcari ale legislatiei sanitar veterinare in vigoare au fost sanctionate cu 15 amenzi contraventionale, valoarea maxima a amenzilor pentru manipularea produselor de origine animala fara respectarea normelor sanitar veterinare este de 10 milioane lei. Medicii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Protectia Alimentelor avertizeaza cetatenii sa nu achizitioneze si sa consume carne sau produse din carne de la surse neautorizate, fara certificate medicale de calitate ,aceste produse din carne prezentand un pericol pentru sanatatea publica.
Dan CRISU
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1381 (s) | 22 queries | Mysql time :0.019503 (s)

loading...