Eveniment-Social

Populatia va fi atrasa sa foloseasca transportul public

Publicat: 07 iun. 2008
1

• Luna viitoare, municipalitatea va semna, la Bruxelles, un contract de finantare prin programul european Archimedes, pentru modernizarea transportului public, astfel incat iesenii sa foloseasca tot mai mult mijloacele de transport in comun

Municipalitatea a primit acordul pentru finantarea unui proiect prin programul european Archimedes, in valoare de 4,6 milioane Euro. Ideea proiectului este de a atrage populatia sa foloseasca mai mult transportul public si mai putin masinile personale. Conform opiniei conducerii municipalitatii, aceasta alternativa ar conduce la fluidizarea traficului din oras si la reducerea poluarii. Din aceasta finantare, jumatate reprezinta fonduri nerambursabile. Contractul de finantare se va semna la Bruxelles la inceputul lunii iulie. „Negocierea pentru acest proiect a durat un an. Pe 19 iunie vor veni la Iasi reprezentanti ai consortiului pentru sase orase din Europa din care va face parte si orasul nostru. S-a confirmat faptul ca municipiul Iasi va primi aceasta finantare. Proiectul pentru accesarea acestor fonduri a fost facut cu forte proprii la care au contribuit Regia Autonoma de Transport Public si Universitatea Gheorghe Asachi. Vom semna contractul la inceputul lunii iulie, la Bruxelles”, a spus primarul Gheorghe Nichita.

Proiectul va fi executat in termen de patru ani si va avea in vedere introducerea in sistemul de transport public a tichetarii pentru studenti si elevi, pentru a stimula folosirea transportului in comun. La orele de varf, cand aglomeratia va fi foarte mare, vor fi introduse autobuze speciale pentru elevi si studenti. „Pentru a reduce noxele in coridorul Civitas (Rond Agronomie-Campus Tudor Vladimirescu – n.r.) vom echipa 30 de autobuze cu instalatii de GPL. Vom dezvolta sistemul de semaforizare a intersectiilor pe traseele de transport calatori, asa-numitul green light. Vom construi 15 km de piste pentru biciclisti pe coridorul Civitas”, a adaugat primarul. Pentru persoanele cu dizabilitati, 40 de statii vor fi modernizate, iar 10 microbuze vor avea acces pentru aceste persoane. Totodata, va fi implementat si un sistem de monitorizare a traficului. Proiectul va fi implementat incepand cu 1 septembrie 2008.

Comentarii
  • Daca iar cheltuie 15 milioane de euro pentru schimbarea liniei de tramvai cu ecartament de 1000 mm (care nu se mai foloseste in Europa) in loc de 1435 mm (ecartament normal) cum ar trebui de fap, vom avea in continuare transport scump si second hand. Mai bine schimba liniile de tramvai, cu ecartament normal 1435 mm si prin fondurile structurale face un transport public ecologic, silentios si performant care ii va face pe Ieseni sa foloseasca transportul in comun.
    Domnule primar ar trebui sa stati bine cu aritimetica si cu ingineria deoarece aveti dubla licentiere, dar nu prea se vede.

Adauga un comentariu