Info Turism

Porcul de Craciun, mai scump cu 20% fata de anul trecut. “Lumea e speriata”

Publicat: 22 nov. 2018
9

Porcul de Craciun va costa anul acesta mai mult decat in 2017, in special in judetele in care pesta a facut ravagii. In anumite zone, carnea de porc s-a scumpit cu 20%, iar mezelurile cu 30%.

In schimb, fermierii care nu au avut necazuri promit sa nu ia si pielea de pe clienti.

De la inceputul lui noiembrie, in judetul Dolj, oamenii au inceput sa isi rezerve porcul pentru Craciun. Si cea mai simpla metoda este internetul. Fermierii isi expun marfa, iar cumparatorul alege.

Gabriel Bicu, fermier Dolj: “Anul trecut a fost 8-9 lei kilogramul. Anul acesta este de la 10 lei la 12 lei, asa se vand, nu sunt porci de ajuns, lumea e speriata din cauza pestei, i-au sacrificat, i-au vandut din timp. Sunt foarte mari cereri.”

Si in gospodariile din Bihor, taranii au deja alte preturi.

Nicolae Maris, fermier Livada, Bihor: “110-120, asa se aude ca trec. S-o scumpit, da, s-o ridicat toate, s-o scumpit gazul”.

Si preparatele vor fi mai scumpe, mai ales in zonele lovite de pesta porcina. 18 judete sunt afectate, iar in total au fost sacrificate peste 360.000 de animale.

Un producator din Bihor isi aduce marfa din Olanda si din Ungaria in proportie de 80-90%, din cauza epidemiei. Pe langa aceasta, cresterea tarifelor la carburanti si curent, dar si a salariului minim l-au facut sa mareasca preturile la raft.

Carnatii de casa uscati sunt 33,9 lei kilogramul, kaizerul 28,5, ciolanul afumat 19,5, toba taraneasca 20 de lei, iar pulpa de porc 24,9 lei pe kilogram.

Ca sa nu-si piarda clientii, unii fermieri vor sa pastreze acelasi pret pentru porcul viu.

La hala mare din Oradea porcul in viu costa ca anul trecut 8 lei kilogramul.

Potrivit Institutului National de Statistica, fata de Craciunul trecut, carnea si produsele din carne s-au scumpit in medie cu 3%. Cifrele nu includ preturile din mediul rural.





Adauga un comentariu