International

Portugalia a reusit. Vesti bune

Publicat: 04 mart. 2016
1

Portugalia nu are nevoie de un alt pachet de asistenta financiara de la Mecanismul European de Stabilitate (ESM) – fondul de salvare al zonei euro – a afirmat, vineri, un purtator de cuvant al Ministerului german de Finante, transmite Reuters.

„Nu exista motivare pentru un nou program ESM„, a afirmat oficialul german, adaugand ca in perioada 2011 – 2014, cand Portugalia a beneficiat de un pachet de asistenta financiara de la UE si FMI, aceasta a inceput implementarea unor reforme structurale de succes, care i-au imbunatatit competitivitatea si finantele publice.

Citeste si Guvernul tehnocrat va imprumuta 48 milioane euro de la BIRD in aprilie. Vezi pentru ce

„Este important ca actuala conducere a tarii sa continue aceste politici economice de succes”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului german de Finante.

Recent, agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s a revizuit in crestere, de la „BB” la „BB plus”, ratingul atribuit obligatiunilor guvernamentale ale Portugaliei, datorita redresarii economiei si reducerii datoriei.

„Redresarea economiei portugheze si consolidarea bugetara continua este in linie cu asteptarile noastre, reducand nivelul datoriei dupa 15 ani de crestere. Ne asteptam la o continuitate a politicilor fiscale”, se arata in comunicatul S&P.

Citeste si FMI incepe o evaluare a economiei romanesti

Guvernul Portugaliei a solicitat, in aprilie 2011, asistenta financiara in valoare de 78 de miliarde de euro de la UE, BCE si FMI. In mai 2014, Portugalia a anuntat ca va iesi din programul de asistenta financiara fara a cere o linie de credit preventiva.

Autoritatile au reusit anul trecut sa plateasca anticipat doua transe din imprumutul acordat de Fondul Monetar International, in valoare de aproape noua miliarde de euro, datorita nivelului scazut al randamentelor obligatiunilor guvernamentale si redresarii economiei.

In prezent, randamentele obligatiunilor portugheze pe zece ani au scazut la 3,3%, dupa ce in ianuarie 2012 au depasit 18%.

Citeste si FMI renunta la „clauza sistemica” care a permis acordarea unui imprumut masiv Greciei

Analistii se asteapta ca economia portugheza sa creasca anul acesta cu 1,5%, sub estimarea Guvernului, de 1,8%.

Adauga un comentariu