News Flash:

Posibila toxiinfectie alimentara

10 Mai 2001
880 Vizualizari | 0 Comentarii
O familie a ajuns in spital dupa ce a mancat carne de curcan

•Patru copii si cinci adulti au fost internati la Spitalul de Boli Infectioase •Simptomele pacientilor sunt caracteristice unei toxiinfectii alimentare, insa se asteapta rezultatele analizelor de laborator •Starea lor de sanatate se afla in afara oricarui pericol

Toata familia Bontas din Focuri, in total noua persoane, dintre care patru copii sub 6 ani, au ajuns la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi. Incepand de luni dupa-amiaza, au inceput sa acuze dureri abdominale, varsaturi si scaune diareice, care la un bolnav au ajuns la 30 pe zi, simptome caracteristice unei toxiinfectii alimentare. Acum starea bolnavilor este mult ameliorata, insa acestia trebuie sa ramana in spital pana la primirea rezultatelor analizelor de laborator.
Dupa toate probabilitatile, episodul a izbucnit in urma consumului de carne de curcan preparata in cursul zilei de luni, la doua zile dupa sacrificarea pasarii. Marti, in jurul orei 16, compartimentul epidemiologic al Directiei de Sanatate Publica a fost informat despre depistarea unei posibile toxiinfectii alimentare la Focuri. Imediat, echipa operativa s-a deplasat in localitate unde s-a decis internarea intregii familii Bontas, inclusiv persoanele suspecte ca ar fi bolnave. Dintre cele noua persoane din familie, trei copii, de doua luni, un an si jumatate si trei ani, nu prezentau simptome de boala, insa nu aveau in grija cui sa fie lasati, de aceea au fost internati si ei, impreuna cu parintii. Marti seara, in jurul orei 20, toti bolnavii erau in spital, unde au primit ingrijirile medicale de specialitate necesare, starea lor de sanatate fiind in afara oricarui pericol. "Luni am mancat bors la camp si dupa vreo doua ore mi s-a facut rau. Marti m-am dus la doctor si m-a trimis la spital. Acum ma simt mai bine", a precizat Cristina Munteanu. Micuta de numai 6 ani, Lenuta Bontas, se simte si ea bine, "pentru ca tanti doctor mi-a dat niste bombonele mici, mici de tot".
Din ancheta epidemiologilor a reiesit ca familia a sacrificat un curcan, sambata, insa a fost preparat dupa doua zile, perioada in care nu a fost pastrat in conditii corespunzatoare. "Cel mai rau se simteau trei persoane, Viorel (21 de ani), Constantin (28 de ani) Bontas si Cristina Munteanu (18 ani), care au mancat ciorba, la camp, luni. Ei au mai consumat si apa de la o fantana din zona. Cea mai probabila sursa de imbolnavire este carnea de curcan, care a fost consumata de toti membrii familiei, dar cauza poate fi alta. Au fost prelevate probe de la alimente si sunt testate in laborator. De asemenea, a fost informata si Directia Sanitar-Veterinara care va ancheta cazul", a precizat dr. Rodica Folescu, seful compartimentului epidemiologic al DSP.
Unul dintre bolnavi, Eugenia Bontas (26 de ani), sustine ca pasarea a fost taiata luni si preparata in aceeasi zi. "Cumparasem curcanul pentru praznicul de 40 de zile a socrului. L-am taiat luni si am facut bors si friptura. Duminica si luni am mai mancat bors de porc si supa de cartofi, dar nu stiu de la ce ni s-a facut rau".
Ieri dupa-amiaza, toti pacientii se simteau bine si doar trei dintre ei mai acuzau manifestari digestive nesemnificative.
Cristian DONOSE
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1326 (s) | 22 queries | Mysql time :0.019346 (s)

loading...