Actualitate

Posta juridica, la dispozitia dumneavoastra (Relatii la tel. 296.618)

Publicat: 26 apr. 1999

Intrebare: Am fost condamnat pentru comiterea infractiunii de violare de domiciliu la 8 luni inchisoare, iar pentru lovire la o amenda de 1.000.000 lei. S-a dispus suspendarea executarii pedepsei de 8 luni inchisoare si sa platesc pedeapsa amenzii. Faptele au fost comise cu aceeasi ocazie. Sentinta penala este corecta? (Anton R. – Iasi)
Raspuns: In cazul in care faptele au fost comise in concurs, nu se putea dispune suspendarea conditionata numai pentru o pedeapsa. In aceste situatii suspendarea executarii pedepsei trebuia aplicata pentru ambele componente ale pedepsei aplicate.

Intrebare: Am fost chemat in judecata (adica societatea mea), de o alta societate comerciala, pentru plata unui pret neachitat, generat de un contract comercial. In timpul procesului am efectuat cu reclamanta o conciliere, o compensatie practic, incheind un act – prin care eu urmam sa achit numai 23.000.000 lei. Instanta m-a obligat sa ahit si penalitatile de intirziere. Este corecta sentinta Tribunalului judetean Suceava? (Vasiliu Ion – Iasi)
Raspuns: In cazul in care, prin actul de conciliere, incheiat in vederea stingerii litigiului comercial, nu ati prevazut si plata penalitatilor de intirziere, instanta nu putea trece peste vointa dumneavoastra, deci nu putea sa va oblige la plata penalitatilor de intirziere, potrivit art. 6, 7 din Legea 76/1992.

Intrebare: Am nascut un copil, fiind necasatorita, iar tatal acestuia refuza sa-l recunoasca. Ce posibilitati am sa-l determin sa-si declare paternitatea? (Maria P. – Iasi)
Raspuns: Conform art. 56 din Codul Familiei, filiatia fata de tata se poate stabili prin hotarire judecatoreasca. Daca nu a trecut un an de la nasterea copilului, urmeaza sa promovati o actiune de stabilire a paternitatii, la Judecatorie, in contradictoriu cu presupusul tata. In situatia in care acesta a prestat intretinerea copilului ori dumneavoastra ati convietuit cu acesta, termenul de 1 an va curge de la incetarea intretinerii sau convietuirii.
Avocat Ilie COTOMANloading...

Adauga un comentariu