Curiozitati

Posta Romana. Afla ce nu stiai despre ea

Publicat: 13 mai 2013
4

Posta de pe meleagurile noastre a fost pentru prima data amintita in Evul Mediu. A fost înfiintata pentru a transmite poruncile domnului in teritoriul stapanit. “Postasii” de atunci foloseau caii, pe care locuitorii satelor si oraselor tranzitate erau obligati sa-i puna la dispozitie.

Serviciile postale romane sunt atestate pentru prima data in “Hrisovul” dat de domnitorul Mircea cel Batran, în anul 1399, la Giurgiu. Prin acesta, localitatile trebuiau sa asigure curierilor domnesti mijloace de transport, cai si carute pe doua roti, numite olace. La inceputul ei, posta cuprindea mai ales serviciul de transport al calatorilor si al corespondentei oficiale a domnilor si marilor dregatori.

Posta moderna s-a nascut in 1864, cand domnitorul Alexandru Ioan Cuza a unit serviciul postal cu cel telegrafic. In 1893 acestora li s-a adaugat si serviciul telefonic, luand nastere simbolul PTT.

In 1874, la Berna se desfasoara primul Congres Postal în cadrul caruia s-a decis crearea Uniunii Postale Universale, Romania fiind unul dintre cei 22 de membri fondatori ai organizatiei. La acest Congres, Romania a fost reprezentata de George Lahovari, director general al postelor si telegrafelor.

La 1 mai 1865, se introduce serviciul abonamentelor prin posta la presa din tara si strainatate. Administratia postala percepea un comision fix de 10% din costul abonamentului, plus cheltuielile de expediere a sumelor si francarea trimiterilor. Tot in anul 1865, este organizat serviciul de posta rurala, care asigura legatura intre comune, prin curse de factori.

Romania a preluat, pentru perioada 2004 – 2008, functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Uniunii Postale Universale. In acest fel, compania a luat parte la luarea celor mai importante decizii referitoare la viitorul serviciilor postale.

In prezent Posta Romana numara peste 30000 de angajati. Numarul subunitatilor postale de pe teritoriul tarii este de 55000, distribuind aproximativ 11 milioane de trimiteri saptamanal.

Adauga un comentariu