National

Posta Romana vrea sa stie cati angajati vor pleca prin demisie sau pensionare anticipata

Publicat: 15 apr. 2013
1

Conducerea Postei Romane a cerut oficiilor judetene de posta, printr-o adresa, sa transmita pana in 19 aprilie o situatie privind numarul angajatilor care, in 2013, intentioneaza sa renunte la locul de munca prin demisie, cu acordul partilor sau prin pensionare anticipata.

Potrivit documentului obtinut de Mediafax, oficiile judetene de posta ar trebui sa transmita numarul persoanelor care in acest an vor iesi la pensie pentru limita de varsta sau care intentioneaza sa se pensioneze anticipat ori sa li inceteze contractul individual de munca, prin demisie sau cu acordul partilor.

„In vederea realizarii la nivel de CNPR (Compania Nationala Posa Romana – n.r.) a unor analize financiare bazate pe date reale si tinand cont de faptul ca in cursul anului 2013 vor exista situatii de pensionare a salariatilor la limita de varsta, pensionare anticipata a salariatilor si solicitari de incetare a contractului de munca prin demisie sau prin acordul partilor, va rugam sa ne transmiteti sub forma de macheta optiunea personalului din subordinea dumneavoastra aflat (sau care opteaza) pentru una dintre variantele de mai sus”, se arata in documentul obtinut de Mediafax.

In aceeasi adresa se mentioneaza ca situatia privind optiunile angajatilor trebuie transmisa Companiei Nationale Posta Romana pana in 19 aprilie.

Presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania, Matei Bratianu, sustine ca Posta Romana vrea sa reduca timpul de lucru cu pana la patru ore si sa diminueze salariile cu 25 sau 50 la suta pentru pana la 6.000 de salariati, aceasta fiind o forma mascata de concediere colectiva.

„Reducerea timpului lucru de la opt ore la sase sau patru ore inseamna si salarii diminuate cu 25 sau 50 la suta pentru 4.000-6.000 de salariati din urban si rural. Sunt afectati agenti postali si factori din mediul rural, dar si oficiante din mediul rural si din oficiile urbane. Aceasta reducere de program si de salariu este o consecinta a normarii activitatii salariatilor din Posta Romana facuta de conducerea companiei in 2012”, a declarat, pentru Mediafax, Matei Bratianu.

Liderul sindical spune ca, pentru aceasta normare, compania a cerut date statistice care sa arate volumul de operatiuni facute de agenti, factori postali si oficiante, rezultatul acestui demers fiind inscris intr-o fisa de normare pe care dirigintii oficiilor de posta din rural si urban au trimis-o la conducerea Postei Romane.

„Conducerea companiei, din birou, utilizand un site neoficial pentru aprecierea distantelor parcurse zilnic de agenti si factori postali, refuzand sa ia in considerare adeverintele eliberate de primarii, in care era mentionat numarul de kilometri din fiecare localitate rurala, a diminuat cu pana la 22 la suta numarul de kilometri parcursi zilnic de agenti si de factorii postali”, afirma presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania.

Bratianu a dat ca exemplu o strada din Orastie care are doi kilometri lungime, factorul postal fiind normat cu doi kilometri, desi el trebuie sa presteze servicii pentru inca 10 alei care sunt de o parte si de alta a strazii.

„Din strada asta pornesc, lateral, 10 alei cu 53 de blocuri. Fiecare alee are cel putin 300 de metri lungime. Pentru ca el sa parcurga cele 10 alei dus-intors, inseamna trei kilometri in plus fata de ce au luat ei de pe site. In acelasi timp, de la fiecare alee pana la intrarea in scara blocului sunt cate 10 metri. Dus-intors inseamna 20 de metri si inmultit cu 50 de blocuri inseamna inca un kilometru. Deci factorului care are acel sector i s-au anulat, in felul acesta, patru kilometri, care inseamna o ora”, a declarat Bratianu, precizand ca sunt zone intregi din localitati rurale unde sunt strazi si fundaturi care nici macar nu figureaza pe site.

In acest context, liderul sindical afirma ca angajatii nu pot fi de acord cu rezultaul acestei normari, mai ales in ce priveste numarul de kilometri.

Matei Bratianu a mai spus ca actuala conducere a Postei Romane a mai decis ca la oficiile postale unde, in urma normarii, a rezultat ca exista acoperire de prestatii numai pentru jumatate dintre oficiante, sa se reduca programul de lucru pentru toate angajatele.

„Am umblat in foarte multe judete din tara si multi salariati au spus ca nu ar accepta varianta cu reducerea programului de lucru pentru toti salariatii, in locul concedierii sau anularii posturilor care rezulta ca nu au acoperire. Au spus ca au datorii, rate la banca, copii de crescut si nu se pot descurca cu jumatate din salariu. Pentru 80 la suta din salariati, respectiv cam 26.000 de oameni, jumatate din salariu ar insemna sa ramana cu o suma neta intre 450 si 640 de lei pe luna, cu tot cu tichete masa si sporuri. Au spus ca prefera varianta disponibilizarii colective, pentru ca, in felul acesta, cei care raman, raman cu salariul integral, iar ceilalti vor beneficia de somaj si salarii compensatorii”, a explicat liderul sindical.

Matei Bratianu afirma ca, prin aceasta reducere, conducerea companiei ar face, de fapt, concediere colectiva mascata, neplatind in felul acesta salarii compensatorii.

„Daca reduce la 4.000 de salariati programul si salariul este ca si cum ar concedia 2.000 de salariati fara niciun leu salariu compensatoriu”, sustine Bratianu.

Potrivit liderului sindical, sindicalistii vor face, in perioada urmatoare, actiuni de protest in Bucuresti, dar si in judetele in care situatia o va impune.

„Ne mentinem afirmatia ca este cea mai slaba si mai agresiva conducere pe care a avut-o Posta Romana in ultimii 23 de ani. Este singurul director general care incalca fara nicio ezitare prevederile din Contractul Colectiv de Munca in defavoarea salariatilor si, pentru asta, vom continua actiunile de protest, vom actiona conducerea companiei in instanta, acolo unde va fi cazul, si la solicitarea salariatilor membri de sindicat, sindicatul ii va reprezenta in fata sefilor judeteni de posta, daca acestia ii vor chema sa le modifice abuziv contractul individual de munca, prin reducerea cu doua sau patru ore a programului”, a mai spus Bratianu.
Comentarii
Adauga un comentariu