Local

Postul Adormirii Maicii Domnului 2020. Perioadă de restricții impuse de Biserica Ortodoxă

Publicat: 31 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Postul Adormirii Maicii Domnului 2020. Perioadă de restricții impuse de Biserica Ortodoxă
Postul Adormirii Maicii Domnului 2020, perioadă de restricții impuse de Biserica Ortodoxă

Începând de astăzi, 31 august 2020, începe Postul Adormirii Maicii Domnului. Următoarele două săptămâni vor aduce o perioadă de restricții impuse de Biserica Ortodoxă. Acest post este și unul plin de tradiții și obiceiuri în întreaga țară

Începând de astăzi, 31 august 2020, începe Postul Adormirii Maicii Domnului. În următoarele două săptămâni vor fi o serie de restricții, mai ales de ordin alimentar, impuse de Biserica Ortodoxă. Acest post este și unul plin de tradiții și obiceiuri în întreaga țară. Postul este o perioadă de restricții care îi pregătește pe creștini de cele două mari sărbători ale lunii august: Schimbarea la Față, din 6 august 2020, dar și Adormirea Maicii Domnului, sărbătorită pe 15 august 2020. În timpul acestui post, Biserica Ortodoxă le cere creștinilor să nu mănânce nimic până la ora 15:00, în zilele de luni, miercuri și vineri, iar mai târziu, să mănânce doar mâncare uscată. Marți și joi se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă și duminică creștinii au dezlegare la untdelemn și vin.

Postul Adormirii Maicii Domnului 2020. Secole de tradiții

Astăzi, pe 31 iulie 2020, când începe Postul Adormirii Maicii Domnului, se lasă sec. Consumul de pește este permis pe 6 august, de sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului. Biserica Ortodoxă recomandă ca în această perioadă de post să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”. Preoții îi indeamnă pe credincioși să se roage și să facă mai multe fapte bune. Se vorbește în popor despre postul Sfintei Maria Mare ca un post relativ ușor, deoarece durează doar două săptămâni. Pot să îl țină chiar și copiii, dar mai ales femeile însărcinate, pentru a naște ușor. Asta fiindcă Fecioara Maria este ocrotitoarea lor. În popor este cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămariei.

Restricții impuse de Biserica Ortodoxă. Ce înseamnă în popor postul Adormirii Maicii Domnului?

În Postul Adormirii Maicii Domnului 2020, Biserica îi sfătuiește pe creștini să se țină departe măcar de păcate, dacă nu reușesc să se abțină de la anumite mâncăruri. Creștinii au început să țină acest post în secolul al V-lea, odată cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului. La început, durata lui era diferită în funcție de zonă. De asemenea, existau și creștini care țineau post toată luna august, iar alții posteau în septembrie. Abia în 1166, la Sinodul din Constantinopol, s-a stabilit ca postul închinat Sfintei Marii să înceapă pe 1 august și să se încheie pe 15 august. Există rânduiala ca împreună cu slujba Vecerniei să se săvârșească în această perioadă a Postului Adormirii Maicii Domnului și cele două Paraclise ale Fecioarei Maria, iar în ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.

Al treilea mare post al anului. Tradiții de sărbătoarea trecută în calendarul ortodox

Timp de două săptămâni, credincioșii țin al treilea mare post din an, după cel al Paștilor și cel al Sf. Apostoli Petru și Pavel. În Postul Sfintei Marii nu se fac nunți, sezonul se deschide după data de 15 august și ține până la intrarea în Postul Crăciunului. În această zi, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toata durata sarcinii și să le ajute să nască bebeluși sănătoși.

Potrivit tradiției, în ziua de Sfântă Marie, ciobanii își coboară turmele de oi de pe munte, ceea ce arată că anotimpul călduros este pe sfârșite. Credincioșii merg la biserică și se roagă la Fecioara Maria: fetele care vor să se mărite se roagă să-și găsească un soț bun, femeile se roagă pentru binele gospodăriei, iar bărbații pentru recolte bogate. Un alt obicei păstrat cu sfințenie este culesul florilor și punerea lor la icoane. Se spune că ele au puteri sfinte și tămăduitoare și alină durerile în caz de nevoie. Floarea numită în popor „palma Maicii Domnului” se culege în această zi și se pune în apa în care oamenii se spală.

Adauga un comentariu