News Flash:

Postul - arma puternica impotriva diavolului

28 Noiembrie 2005
1060 Vizualizari | 0 Comentarii
Postul este infranarea totala sau partiala de la anumite mancaruri si bauturi, de la gandurile pizmase, de la dorintele necuviincioase, de la poftele vatamatoare si de la faptele rele, in vederea primirii si inmultirii dumnezeiescului har. Cu alte cuvinte, postul este o deprindere cu virtutea, infranarea de la poftele trupului, mijloc de intarire a vointei de pocainta, de mantuire si desavarsire.
Prin post se curateste sufletul, se pastreaza sanatatea trupului, se infraneaza patimile si se intareste virtutea. Postul trebuie insotit de rugaciuni, de citiri evlavioase si evitarea distractiilor.
Mantuitorul a postit patruzeci de zile in pustie (Matei 4,1-2; Luca 4, 1-2), proorocii au postit (Zaharia 8,10): Levetic 16,29; Iesire 34,28;3 Regi 19,8), Sfintii Apostoli au postit (Marcu 1,6; Matei 17,19-20; 6,16-18), Sfintii Parinti si martirii au postit. Si noi suntem datori sa postim, caci Imparatia lui Dumnezeu nu e mancare si bautura" (Romani 14,17). Postul aduce cu sine o viata mai curata si mai cumpatata. Imbuibarea in mancaruri aduce cu sine mai multe boli trupesti si sufletesti. "Cunoaste, spune Sfantul Ioan Scararul, ca de multe ori dracul sade langa stomac. Omul care posteste se intareste, se sfinteste si se imbunatateste". "Stai numai langa cel ce posteste, scrie Sfantul Ioan Gura de Aur, si indata ai sa simti mireasma lui, caci cel care posteste e ca un mir duhovnicesc, aratand si prin limba si prin ochi si prin toate celelalte, buna stare a sufletului".
Prin sfantul post se face curatirea si intarirea sufletului, cea mai rodnica semanare in Duh (Galateni 6,8). De aceea, de regula orice perioada de post se incheie cu Sfanta Impartasanie.
Dupa asprimea lui, postul este de patru feluri:
1. Ajunarea desavarsita sau postul negru, cand nu gustam nimic, nici mancare, nici bautura, cel putin o zi;
2. Postul aspru sau uscat, cand ajunam pana spre seara si atunci gustam din manari uscate: paine, apa, fructe, seminte, etc.;
3. Postul obisnuit, cand ne infranam de la mancarurile de dulce (carne, peste, branza, lapte, oua, vin si grasimi) si mancam la orele obisnuite numai mancaruri "de post".
4. Postul usor (dezlegarea); in anumite sarbatori din Posturile mari, ca Buna-Vestire, Floriile, Intrarea in Biserica, este randuita dezlegarea la vin, peste, icre si untdelemn.
Postul bineplacut lui Dumnezeu nu se tine numai cu trupul, ci si cu sufletul, adica cu infranarea de la mancari si de la rautati, de la minciuni, de la clevetiri si de la injuraturi.
Intre timpurile sfinte de peste an se numara si posturile, de cate o zi: miercurea (cand evreii au tinut sfat sa omoare pe Domnul Iisus) si vinerea (in amintirea patimilor Domnului); ajunul Bobotezei (ca pregatire pentru Botezul Domnului); 29 august, ca sa ne aduca aminte ca betia si desfranarea au dus la taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul; Inaltarea Sfintei Cruci (14 septembrie), ca sa ne amintim de patimile Domnului.
Posturile de mai multe zile sunt: postul Pastilor, tine sapte saptamani, in cinstea Mantuitorului care a postit 40 de zile in pustie.
Postul Craciunului tine 40 de zile (de la 15 noiembrie pana la 24 decembrie). Ne aminteste de postul patriarhilor si al profetilor din Vechiul Testament, care asteptau venirea Mantuitorului.
Postul Sfintilor Apostoli, care incepe in lunea a doua dupa Rusalii si tine pana la sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, in amintirea vietii si mortii celor mai mari vestitori ai Evangheliei.
Postul Adormirii Maicii Domnului, care incepe de la 1 august si tine pana la 15 august, in amintirea si pentru cinstirea deosebita a Sfintei Fecioare Maria Maica Domnului si prin care a venit mantuirea neamului omenesc.
Ajuta-ne Doamne sa postim cu trupul si sufletul, sa-ti slujim cu toata evlavia si sa fim de folos celor din jurul nostru.
Preot Petrica Florea ,
Parohia Costesti, Iasi.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1355 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014389 (s)