Eveniment-Social

Pot de 60 milioane euro, la Iasi. Liniile de tramvai si raul Bahlui sunt prioritatile Primariei

Publicat: 13 iul. 2016
1

@ Iasul va beneficia de cateva zeci de milioane de euro pe proiectul polului de crestere urbana din fonduri comunitare @ Cele mai importante proiecte vizeaza infrastructura de transport public spre periferia municipiului

Municipalitatea ieseana urmeaza sa incaseze aproximativ 60 milioane de euro in perioada urmatoare. Fondurile sunt destinate proiectelor pentru polul de crestere, Iasul fiind al doilea oras al tarii dupa Capitala care beneficiaza de cele cateva zeci de milioane de euro destinate implementarii proiectelor pe fonduri europene. Conform sefilor municipalitatii iesene, la Iasi ar urma sa ajunga fonduri pentru dezvoltarea unor proiecte majore de infrastructura.

„In urma dezbaterilor purtate pe marginea Programului Operational Regional 2014-2020, municipiul Iasi, intr-o maniera indreptatita, fiind al doilea oras mare al tarii dupa municipiul Bucuresti, a primit cea mai mare alocare bugetara dintre toate orasele ale polilor de crestere. Astfel, pe Regiunea de Nord-Est, daca initial a fost alocata suma de 40,7 milioane euro, suma a crescut la 58.3 milioane euro. Acesta a fost si subiectul dezbatut la ultimele sedinte ale Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est si dupa discutiile de la Ministerul Dezvoltarii. Nu ni s-a parut in regula ca impartirea sa se faca egal, pentru ca suntem o resedinta de judet si cel mai important oras din zona de nord-est. Acumulam foarte multe costuri cu populatia si avem cea mai mare alocare bugetara. Banii vin sa completeze gandurile noastre”, a spus primarul Mihai Chirica.

Din fondurile ajunse la Iasi, o parte se vor indrepta catre achizitiile de mijloace de transport ecologic, reabilitarea de tramvaie, reabilitarea de linii de tramvai (Iasi – Dancu, Cinci Drumuri – Bas Ceaus, Bucsinescu – Calea Chisinaului, Podu Ros – Tesatura, Tepro – Tutora, Pod Sf. Ioan – Rond Dancu), modernizarea depoului de tramvaie din Dacia si implementarea unui sistem integrat e-ticketing în Zona Metropolitana.

„Modificarea cea mai importanta este în ceea ce priveste alocarea financiara pentru municipiul nostru. A contat ca suntem centru universitar. În plus, la spitalele din Iasi vin pacienti din toata regiunea si chiar din afara ei. Din acesti bani, 81 la suta vor fi destinati proiectelor mobilitatii urbane, 9 la suta revitalizarii urbane, 6 la suta infrastructurii de educatie si 4 la suta regenerarii comunitatilor defavorizate. Pe lânga proiectele care vizeaza modernizarea transportului în comun, luam în calcul proiectele de modernizare a unitatilor de învatamânt, de mediu si cele culturale. Nu se aloca fonduri pentru reabilitarea de strazi„, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Comentarii
  • Doar nu vreti sa stricati canalul de irigatii, facut de carpacii de la DIMAR SRL, in care au intrat peste 30 milioane de lei.
    VORBA VINE, CA FIIND LUCRAREA CELOR DE LA APELE ROMANE….

Adauga un comentariu