Boli si tratamente

Pot diferite parti ale plantei de telina sa elimine acidul uric?

Publicat: 12 mai 2021
durere genunchi guta
Cercetătorii au descoperit că luteolina din semințele de țelină a redus producția de oxid nitric din acidul uric.

Guta este o afecțiune inflamatorie cronică marcată de acumularea și cristalizarea acidului uric în articulații și țesuturi. Cea mai frecventă localizare a durerii de gută este degetul mare, deși poate apărea și în alte articulații.

Dieta joacă un rol important în multe afecțiuni inflamatorii, inclusiv guta. Prin intervenții dietetice, puteți reduce nivelurile de acid uric din sânge și reduceți la minimum aparițiile dureroase.

O intervenție dietetică obișnuită pentru gută este telina. Anumiți compuși din semințele de țelină pot avea beneficii în tratarea gutei. Să aruncăm o privire mai atentă asupra beneficiilor, dozelor și efectelor secundare ale utilizării semințelor de țelină pentru gută.

Cum funcționează telina pentru a combate guta

Țelina conține mulți compuși benefici ai plantelor, care se găsesc în primul rând în semințele plantei. Cei mai notabili compuși din semințele de țelină includ:

luteolină
3-n-butilftalidă (3nB)
beta-selinenă

Acești compuși au fost analizați pentru rolul lor în inflamație și producția de acid uric, care este o forță motrice în spatele severității atacurilor de gută.

Într-un studiu realizat pe animale, cercetătorii au investigat impactul luteolinei asupra oxidului azotic produs din acidul uric. Oxidul nitric este un compus important în organism, dar poate produce stres oxidativ și inflamație în cantități mari.

Cercetătorii au descoperit că luteolina din semințele de țelină a redus producția de oxid nitric din acidul uric. Acest studiu sugerează că luteolina ar putea oferi o anumită protecție împotriva inflamației induse de acidul uric în gută. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pe oameni.

În plus, luteolina este un flavonoid care poate reduce direct producția de acid uric. Într-un studiu in vitro, s-a descoperit că luteolina este unul dintre flavonoizii care pot inhiba xantina oxidaza. Xantina oxidaza este o enzimă din calea purinei, care produce subprodusul acidului uric. Reducerea nivelurilor de acid uric cu luteolină ar putea reduce frecvența apariției gutei.

3-n-butilftalida (3nB) este un alt compus din telina care poate avea beneficii împotriva inflamației gutei. Într-un studiu recent, cercetătorii au descoperit că expunerea anumitor celule la 3nB a redus atât stresul oxidativ, cât și căile pro-inflamatorii. Aceste rezultate indică faptul că semințele de telina pot ajuta la reducerea inflamației legate de guta.

Există si alți compuși în semintele de telina care pot prezenta alte proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Aceste proprietăți pot fi benefice în special în reducerea inflamației în afecțiuni precum guta.

Cum să luați seminte de telina pentru guta

Majoritatea studiilor privind semintele de telina sunt fie studii pe animale, fie studii in vitro, deci există o lipsă de cercetări care să exploreze semințele de țelină în dozele umane.

Cu toate acestea, diferite studii de cercetare ne pot oferi un loc de plecare pentru dozele benefice la om. Cercetările actuale privind semințele de telina au arătat beneficii la următoarele doze:

reducerea acidului uric seric și a activității antioxidante: 5 grame pe kilogram (g / kg)
reducerea nivelurilor de acid uric: 1.000 miligrame pe kilogram (mg / kg) timp de două săptămâni
inhibarea xantin oxidazei: 100 micrograme per mililitru (μg / ml)

Studiile de cercetare privind semințele de telina, la fel ca multe studii de medicină botanică, utilizează în principal extracte hidroalcoolice. Aceste extracte au fost standardizate pentru a conține anumite procente de compuși benefici, cum ar fi luteolina sau 3nB.

Adauga un comentariu