Medicamente

Pot fi utilizate medicamentele în condiții de siguranță după data de expirare?

Publicat: 31 mai 2021
medicamente
Cele mai fragile sunt medicamentele lichide sau dulci, precum siropurile sau picăturile de ochi.

Fiecare medicament are o dată de expirare, care diferă în funcție de produs. Este posibil să consumați medicamente expirate la câteva zile sau chiar luni după expirarea lor. Dar există riscuri pentru sănătate?

Nu este neobișnuit să uitați un medicament sau unguent în fundul dulapului timp de câteva luni. Cu toate acestea, aceste produse au date de expirare. Este periculos să le consumi după acest timp? Termenul de valabilitate variază de la un medicament la altul. Condițiile de depozitare sunt, de asemenea, foarte importante. Acestea permit garantarea eficacității tratamentelor medicamentoase pe termen lung.

Patru lucruri sunt dăunătoare medicamentelor: apa, oxigenul, lumina și temperatura. Prin urmare, este mai bine să evitați păstrarea lor într-o cameră umedă, cum ar fi baia. Se recomandă păstrarea lor departe de lumină, căldură și umiditate pentru a le asigura eficacitatea. Dacă urmăm aceste sfaturi, medicamentul va rămâne consumabil chiar și după ce a expirat data de expirare.

Se poate lua un medicament după data de expirare?

În principiu, dacă un medicament a expirat, ar trebui aruncat sau, chiar mai bine, returnat farmacistului pentru reciclare. De fapt, dacă ați utilizat o tabletă care a expirat de câteva luni, nu este ceva grav. Principalul risc nu este nici otrăvirea, nici efectele secundare dăunătoare, ci o eficacitate degradată a principiului activ.

Medicamentele obișnuite precum ibuprofenul sau paracetamolul au o durată de viață estimată de 3-5 luni. În orice caz, asta ne asigură producătorii. Cu toate acestea, se recomandă să nu le utilizați după câteva luni de la data expirării.

Cele mai fragile sunt medicamentele lichide sau dulci, precum siropurile sau picăturile de ochi, care tind să se degradeze puțin mai repede. Acest lucru nu este din cauza temperaturii sau a luminii, ci a riscului de contaminare microbiană. Prin urmare, aceste medicamente trebuie păstrate în condiții foarte specifice.

Totusi, nu ar trebui să se foloseasca medicamente după data de expirare a acestora, deoarece condițiile de depozitare au fost studiate doar pentru o perioadă corespunzătoare. Dincolo de aceasta, eficacitatea nu mai este garantată și unele molecule pot deveni chiar periculoase.

Adauga un comentariu