Când vine vorba de beneficiile uleiului de măsline, se crede adesea că își păstrează toate calitățile utile numai în forma sa brută – și le pierde în timpul prăjirii. Dar chiar este așa? Sau mai poți folosi acest ulei pentru a prăji carne, pește, cartofi, omletă și orice altceva?
Ce se întâmplă cu uleiul de măsline în timpul prăjirii?
Să începem cu principalul lucru: puteți prăji în ulei de măsline! Și chiar mai mult decât atât: în multe privințe este de preferat floarea-soarelui. Acest lucru se datorează faptului că un astfel de ulei nu se descompune și păstrează toate oligoelementele importante la temperaturi de până la 175-180 ° C, în timp ce uleiul din semințe de floarea-soarelui începe să se oxideze chiar și cu o încălzire mai mică. Pentru înțelegere: această temperatură este necesară pentru prăjirea cartofilor sau a ouălor, iar legumele sau peștele sunt fierte la 130-160 ° C. Și în plus, 180 de grade se aplică soiurilor Extra Virgin, iar pentru uleiul de măsline rafinat acest prag este deplasat la 230-240 ° C. Este adevărat, acest ulei este puțin mai simplu și conține ceva mai puțini nutrienți.
De asemenea, este important să rețineți că gătitul prăjitului în ulei de măsline în sine este mai blând cu mâncarea. Există mai multe motive pentru aceasta. În primul rând, datorită temperaturii mai ridicate, vasul se pregătește mai repede, ceea ce va economisi mai mulți nutrienți care dispar în timpul tratamentului termic prelungit. În al doilea rând, atunci când se prăjește în ulei de măsline, se formează rapid un strat proteic special pe alimente. Nu permite excesului de grăsimi (și, prin urmare, de calorii) să pătrundă în interior și în același timp protejează mineralele și vitaminele de distrugere. Și apropo, conținutul de calorii al uleiului de măsline este același atât crud, cât și prăjit: 9 calorii pe gram.
Cum se prăjește în ulei de măsline corect?
Pentru ca prepararea alimentelor prăjite în ulei de măsline să păstreze toate proprietățile utile și convenabile, ar trebui să respectați o serie de reguli simple:
Urmând aceste principii, veți realiza principalul lucru cu uleiul de măsline: obțineți mâncare prăjită delicioasă – și în același timp bogată în vitamine și microelemente!