Stiri medicale

Potasiul, carburantul muschilor. Afla de unde poti sa-ti iei doza zilnica

Publicat: 23 dec. 2010

Potasiul este un mineral esential in organism, facand parte, alaturi de sodiu si de clor, din categoria electrolitilor absolut necesari functionarii tuturor organelor din corp. Termenul de electrolit se refera la faptul ca intr-o solutie, aceste substante formeaza ioni care conduc electricitatea. Aproximativ 95% din potasiul din corp se gaseste in interiorul celulelor, in timp ce sodiul si clorul se gasesc predominant in afara celulelor.

Previne bolile de inima

Fiecare celula din corp are nevoie de potasiu pentru a exista. Se considera ca o celula este vie atunci cand are o activitate electrica la nivelul membranei, iar asta nu se poate fara acest element. Potasiul joaca un rol important in contractia muschilor si in functionarea nervilor. Pentru ca si inima este un muschi, functionarea acesteia este dependenta de concentratia potasiului, iar fluctuatiile foarte fine ale potasiului au consecinte importante asupra cordului. Este implicat in depozitarea carbohidratilor folositi drept combustibil de catre muschi. Numeroase enzime au nevoie de potasiu pentru a functiona. De asemeneal, potasiul te protejeaza de o serie de afectiuni: atac de cord, hipertensiune, stres si anxietate, boli de rinichi, dar si de problemele sistemului nervos.

Rosiile, cea mai buna sursa de potasiu
Este cel de-al treilea mineral, ca abundenta, din corpul uman, iar alimentele care contin potasiu iti asigura practic o buna sanatate, arata FoodConsumer.org. Rosiile sunt principala sursa de potasiu, iar daca iarna sunt greu de gasit, poti sa le inlocuiesti cu pasta de tomate. Cartofii, dar si fasolea, iaurtul si midiile sunt surse bune de potasiu. Consuma si prune sau suc de prune si morcovi, adaugand daca iti place si soia la dieta. Pentru a-ti acoperi doza zilnica, nu evita citricele si legumele, dar si pestele, carnea de pui, laptele si migdalele sunt o sursa buna de potasiu.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit