Sanatate

Poți rămâne însărcinată pe ciclu! La ce trebuie să fii atentă

Publicat: 06 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Poți rămâne însărcinată pe ciclu La ce trebuie să fii atentă
Cel mai mare risc de a rămâne gravidă este atunci când ovulația se produce la scurt timp după un contact sexual neprotejat

Multe femei pornesc de la premisa că în timpul ciclului menstrual nu pot rămâne însărcinate. Informație falsă, demonstrată de nenumăratele cazuri de femei care au rămas însărcinate pe ciclu.

În timpul ciclului menstrual al unei femei există șase zile în care contactul sexual poate duce la sarcină. Această perioadă mai este numită și „perioadă fertilă” sau „fereastră fertilă“, fiind reprezentată de cele cinci zile dinaintea eliberării ovulului (ovulație) și ziua în care ovulul este eliberat.

În cele 5 zile dinaintea ovulației sunt șanse mari să rămâneți însărcinată dacă ați avut contact sexual pentru că spermatozoizii pot supraviețui timp de aproximativ 5 zile și pot aștepta în trompele uterine, pregătiti să fertilizeze ovulul care supraviețuiește numai 24 de ore.

Cel mai mare risc de a rămâne gravidă este atunci când ovulația se produce la scurt timp după un contact sexual neprotejat. Riscul de a rămâne însărcinată este cel mai mare atunci când ovulația se produce în cursul primelor trei zile după ce ați avut contact sexual neprotejat.

Poți rămâne însărcinată pe ciclu: Ce spun ginecologii

Chiar dacă se întâmplă rar, medicii susțin că există posibilitatea apariţiei unei sarcini după un act sexual în zilele sângerării. Teoretic, majoritatea femeilor au cicluri menstruale care durează între 2 şi 8 zile şi au loc la 26-34 de zile. Ovulaţia are loc undeva la mijlocul acestui ciclu şi reprezintă cea mai fertilă perioadă a lui.

Nu există, totuși o regulă, deoarece nu toate femeile au un ciclu de 28-32 de zile. Femeile cu un ciclu mai scurt, de 24 de zile, ar putea avea 7 zile de sângerare. Un contact sexual în ultima dintre ele şi ovulaţie la 3 zile după, ar putea duce la sarcină.

Femeile cu cicluri neregulate, nu doar cele cu cicluri scurte, pot rămâne însărcinate dacă în timpul menstruaţiei au contact sexual neprotejat.

Menstruația și ciclul menstrual

Menstruația înseamnă posibilitatea corpului de a rămâne însărcinată. În prima jumătate a ciclului menstrual, nivelurile de estrogen cresc, făcând mucoasa uterină să se îngroașe. Această mucoasă va fixa un ovul fertilizat, adică un embrion, dacă rămâi însărcinată.

Pe măsură ce mucoasa crește, un ovul din unul dintre ovare începe să se maturizeze. În fiecare lună, aproximativ în ziua 14 a unui ciclu mediu de 28 de zile, unul dintre ovare eliberează un ovul pentru fertilizare.

Sarcina apare dacă ovulul este fertilizat de o celulă spermatozoidă și se atașează de peretele uterin. Dacă ovulul nu este fertilizat, se rupe, nivelul hormonilor scade și mucoasa îngroșată a uterului este eliminată, iar aceasta reprezintă perioada menstruației.

Ciclul menstrual se calculează din prima zi a menstruației până în prima zi a următoarei menstruații. Ciclul menstrual poate fi regulat, adică poate să aibă aproximativ aceeași durată în fiecare lună, sau poate să fie neregulat.

Ciclul menstrual variază între 21 și 35 de zile și poate dura două până la șapte zile. Ciclul menstrual durează 28 de zile, dar nu este neapărat o regulă. O femeie ovulează de obicei, în jurul zilei 14, dar ar putea fi în jurul zilelor 12 sau 13. Ovulația poate varia în funcție de ciclul menstrual al femeii. Unele femei au un ciclu mai lung de aproximativ 35 de zile între menstruații, iar ovulația ar avea loc în jurul zilei 21. Femeile cu un ciclu mai scurt de 21 de zile, pot avea ovulația în jurul celei de-a șaptea zi a ciclului menstrual.

Adauga un comentariu