Eveniment-Social

Poti scapa de sechele dupa operatia pe creier. Spitalul de Neurochirurgie detine un aparat minune

Publicat: 23 oct. 2013
1

@ Ieri, neurochirurgii ieseni au indeparat o tumora vertebrala printr-o operatie in premiera nationala @ Cu ajutorul unui aparat de ultima generatie, folosit pentru prima data in neurochirurgia romaneasca, medicii au evitat sechelele post operatorii

Ieri, medicii de la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iasi au efectuat o operatie in premiera nationala. Pentru prima data in neurochirurgia romaneasca, a fost folosit un aparat de ultima generatie care, in timpul desfasurarii operatiei, monitorizeaza activitatea electrica cerebrala si medicul are posibilitatea sa evite producerea de leziuni in structurile nervoase. La interventia chirurgicala a participat si un medic neurolog. Ieri, neurochirurgii Marius Dabija, Bogdan Iliescu, neurologul Florentina Danciu si medicul anestezist Sandica Bazon au efectuat, in premiera, folosind acest aparat, o interventie de indepartare a unei tumori localizate la coloana vertebrala. Aparatul ii arata medicului neurochirurg pana unde are voie sa intervina fara a distruge nervii.

„Astazi (ieri – n.r.) am efectuat prima interventie la care am folosit acest aparat medical de ultima generatie. S-a scos o tumora vertebrala de la un barbat si aparatul ne-a ajutat sa evitam deficientele neurologice suplimentare. Cu ajutorul unor electrozi care se introduc la nivelul muschilor periferici si scalpului bolnavului, se face aceasta monitorizare a activitatii electrice cerebrale. Pe un monitor apar niste unde si daca acestea se modifica, asta inseamna ca neurochirurgul nu trebuie sa mai inainteze, pentru a nu produce leziuni in structurile nervoase. Atunci cand se produc leziuni ale structurilor nervoase, bolnavul poate ramane cu tulburari de vorbire, motorii, etc. Monitorul este urmarit in timpul interventiei de medicul neurolog”, a declarat medicul neurochirurg Marius Dabija.

Nu toti pacientii au nevoie de o astfel de monitorizare in timpul operatiei. Medicii neurochirurgi au explicat ca acest aparat va fi utilizat doar in cazul bolnavilor cu afectiuni grave cerebrale si de coloana. „Aparatul va fi folosit pentru bolnavii care au, de exemplu, un deficit motor minor, dar care se poate agrava in timpul operatiei. Prin utilizarea acestui pacient reusim sa evitam agravarea afectiunii. Daca o tumora este situata langa nervi, aparatul ne ajuta sa protejam acesti nervi care pot provoca sechele grave, daca sunt lezati”, a spus neurochirurgul Dabija. Aparatul a fost achizitionat recent de Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu din Iasi. Un sistem similar este folosit de medicii ortopezi din Bucuresti.

Adauga un comentariu