Evenimente culturale

Povestea castrului Zewrini, distrus de Suleyman Magnificul

Publicat: 24 mai 2015

Castrul Zewrini este mentionat in Diploma Cavalerilor Ioaniti, act de danie prin care regele Bela al IV-lea al Ungariei ofera acestora in anul 1247 tinutul dintre Dunare si Carpati.

In schimbul acestei „marinimi” cavalerii se obligau sa apere granitele Tarii Severinului si a Cumaniei de invazia unor popoare ostile maghiarimii aflata intr-o continua expansiune si de numele careia se leaga constructia cetatii de piatra, deloc intamplator intre castrul roman si podul lui Apollodor din Damasc, zona oferind un punct strategic important de supraveghere a Dunarii.

Directorul Muzeului Regiunii „Portile de Fier” din Drobeta Turnu Severin, Doinita Chircu, sustine ca dupa ce la inceputul secolului XX in incinta Castrului Zewrini a fost descoperita de arheologi ruinele unei cetati dacice si a unei biserici gotice, se poate trage concluzia ca acesta are trei posibile origini: una latina, asociata imparatului roman Traian Septimiu Severus, a doua slava — „severnai”, insemnand „din nord” sau „nordic”, ultima — religioasa, probabil inspirata de numele lui Severin de Noricum, sfant protector in Evul Mediu al calugarilor misionari catolici migrati din regiunea Austriei superioare.

„Cercetarile istorice consemneaza faptul ca pentru apararea cetatii si a hotarului delimitat de aceasta au murit Litovoi, care in anul 1272 se rascoala impotriva regelui ungar Ladislau al IV-lea, ce intentiona sa cucereasca teritoriul Banatului de Severin. Litovoi este infrant si ucis in jurul anului 1277, locul lui fiind luat de fratele sau, Barbat, bineinteles, dupa ce isi rascumpara cu bani grei libertatea, el in aceiasi batalie cazand ostatic”, a precizat Doinita Chircu.

Vezi si Monumentul lui Georg Daniel Teutsch din Sibiu

Campaniile arheologice din perioada 2013-2015 au scos la lumina o serie de vestigii istorice si nu numai, care atesta presupunerea de odinioara a unor specialisti ca Cetatea Severinului sau cum mai este ea cunoscuta in epoca — Castrul Zewrini, a fost zidita in mai multe etape, gloria ei durand pana in anul 1524, cand Suleyman Magnificul trece prin foc si sabie firava formatiune statala vlaha formata la Dunare.

„In urma sapaturilor efectuate in cadrul unui proiect european de aproximativ 25 milioane de euro al carui obiectiv este refacerea zidurilor de aparare a celor doua incinte, s-au descoperit o serie de turnuri patrate de straja si observatie, la cel din partea de nord-est se mai pastreaza un perete cu inaltimea de 11 metri, lungimea de 9 metri si latimea de 2,5 metri, actualmente acestuia spunandu-i-se Turnul lui Sever”, a explicat Chircu, potrivit Agerpres.

Vezi si Castelul din Mediesu Aurit este in litigiu si nu a fost renovat de 70 de ani

Potrivit acesteia, Cetatea Severinului devenise cea mai importanta reduta strategica de pe Dunare, de aceea pentru apararea ei si mentinerea controlului la Dunare, la sfarsitul secolului al XIII-lea, regele Stefan al Ungariei a purtat cinci razboaie cu taratul bulgar.

„Tot pentru ea, Basarab I, in 1330, la Posada, s-a batut cu Carol Robert de Anjou, iar Mircea cel Batran, pentru a o proteja a infiintat Bania Severinului, iar in 1406 avea sa incheie aici un tratat de alianta cu Sigismund al Ungariei. Mai tarziu, Iancu de Hunedoara a preluat Banatul de Severin si a intarit cetatea. De fapt, timp de 300 de ani zidurile acesteia, dupa fiecare atac al turcilor, bulgarilor si ungurilor, au fost refacute”, a adaugat directorul Muzeului Regiunii „Portile de Fier”.

Cetatea fortificata, parte a sistemului defensiv de aparare a Tarii Romanesti, avea forma dreptunghiulara, zidurile fiind construite din pietre de rau neprelucrate, lipite cu mortar. In interiorul ei era amenajata o capela cu pietre luate din zidurile castrului roman Drobeta, asemanatoare bisericii de pe colina Trapezita din Tarnovo. Nu departe de aceasta s-a descoperit un cuptor-vatra utilizat pentru faurirea armelor. Intrarea in cetate se facea printr-o poarta boltita, cum constatase Cezar Bolliac, situata in partea de sud-est, orientata catre Dunare, iar de jur imprejurul zidului exterior se mai zaresc urmele unui sant cu apa.

„De senzatie a fost descoperirea in anul 2014 a unei fantani pe latura vestica, foarte probabil sapata de Cavalerii Ioaniti intre 1247 si 1254, amanunt care intareste convingerea specialistilor ca la zidirea cetatii au contribuit si acestia. Incinta interioara, datand din prima jumatate a secolului al XV-lea, indica faptul ca a fost intarita dupa ce a fost luata in stapanire de catre Ungaria, in 1419. Spre sfarsitul aceluiasi secol se mai fac unele adaugiri, indicii care demonstreaza ca dupa distrugerile din 1505-1506 produse de turci cetatea a fost restaurata”, a mai spus Chircu.

Lucrarile de refacere partiala a Cetatii Severinului au inceput in 2011. Cu acest prilej arheologii au descoperit un tezaur monetar format din 160 de monede turcesti si maghiare, sageti de arc si de arbalete, resturi ceramice si de sticla medievala, oseminte umane, ghiulele, o teava de tun pe care s-a identificat blazonul unui cavaler reprezentand un scut de cruciat pe care se observa un arbore cu trei ramuri, pe fiecare dintre acestea fiind stilizata cate o frunza de stejar.

„Descoperirile facute au scos in evidenta si un fapt pe care deocamdata nu ni-l putem explica: existenta a trei ziduri de protectie a cetatii. In nicio alta cetate de pe teritoriul Romaniei nu s-a mai intalnit aceasta situatie”, a tras concluzia Doinita Chircu.

In context, managerul Muzeului Regiunii „Portile de Fier” este de parere ca dupa finalizarea lucrarilor de reconstructie al caror termen este anul 2015, Cetatea Severinului, renascuta ca pasarea Phoenix din propria ei cenusa, va fi cea mai atractiva destinatie turistica de pe fluviul Dunarea.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit