Mozaic muzical

Povestea celebrei melodii „Lalele, lalele” a lui Luigi Ionescu

Publicat: 03 apr. 2019

Cine nu a apucat sa-l asculte pe Luigi Ionescu cantand celebra melodie ”Lalele, lalele” a auzit-o in variante noi, cum ar fi cea cantata de Keo. Luigi Ionescu a fost o mare vedeta a vremurilor in care a trait. A murit in 1994, la 67 de ani, iar pe 3 aprilie, ar fi implinit varsta de 92 de ani. Melodia ”Lalele, lalele, frumoasele mele lalele” a fost un mare slagar, dar initial se numea altfel si era un vals.

Asculti o singura data melodia ”Lalele, lalele”, iar refrenul iti ramane in minte mult timp. Luigi Ionescu a interpretat acest cantec, iar numele sau ramane legat de aceasta melodie.

Luigi Ionescu, biografia

Luigi Ionescu a murit pe 4 octombrie 1994, iar pe 3 aprilie ar fi implinit 92 de ani. S-a nascut la Pancesti, judetul Bacau, pe 3 aprilie 1927. De mic, Luigi Ionescu a fost fascinat de pian. La 19 ani, participa la un concurs de tineret unde va fi remarcat de marii compozitori ai vremii care scriu pentru el. Avea o voce calda, baritonala, plina de tandrete si de nostalgie. La 24 de ani a fost angajat la Teatrul de Revista ”Constantin Tanase” unde a ramas timp de 36 de , pana in 1987, cand se retrage din activitate. La Teatrul de Revista "Constantin Tanase", Luigi Ionescu primeau ropote de aplauze.

Povestea celebrei melodii ”Lalele, lalele”

Initial, piesa se numea „Gagarin”, in cinstea sovieticului ajuns prin spatiul cosmic, sub forma unui vals lent, pentru un spectacol al Teatrului de Revista ”Tanase”. Valsul se numea “Gagarin” si spunea povestea primului om care a ajuns in Cosmos. Insa, melodia nu a avut priza la public. Luigi Ionescu a primit mai multe aplauze cand a intrat pe scena, decat dupa ce a cantat ”Gagarin”. Linia melodica  ii apartine lui Temistocle Popa, iar textul lui Aurel Storin.

Refrenul care continea un cuvant care in limba romana este nemuzical, «Gagarin», iar ritmul acestui cantec nu este tocmai potrivit pentru generatia tanara. S-a ajuns, astfel, la versiunea deja celebra a “Lalelelor”.

Cantecul era ascultat nu numai in Romania, ci si in strainatate. A avut succes din primul moment in care Luigi Ionescu a interpretat-o pe scena Teatrului de Revista "Constantin Tanase", iar acum a fost preluat si de tinerii interpreti.

Luigi Ionescu a cantat mai multe slagare: ”Zorile”, ”Turturele”, ”E primavara in ianuarie”, ”Femeia”, ”Maraina, Marina”.loading...

Adauga un comentariu