Secretele istoriei

Povestea colierului care a ucis-o pe Maria Antoaneta

Publicat: 14 ian. 2014
Incidentul neplacut cauzat de afacerea colierului de diamante a afectat-o pe regina al carei nume era deja patat de barfe si zvonuri, mai ales ca astfel a fost implicata intr-o infractiune condamnata de societatea contemporana. 
Istoricii sunt de parere ca Afacerea colierul a reprezentat unul dintre evenimentele care au dus la discreditarea monarhiei in ochii francezilor, culminand apoi cu Revolutia Franceza
Colierul de milioane de livre fusese creat de doi maestri bijutieri, dar nu era dorit de nimeni. Atrasa de bogatia si puterea bijuteriei, refuzata de atatea capete incoronate, o aventuriera, Jeanne de Saint-Remy de Valois, a conceput un plan de a intra in posesia bijuteriei care ii putea oferi patronajul regal. Descendenta a unui fiu ilegitim al regelui Henry II al Frantei, Jeanne de Valois se casatorise cu un ofiter de jandarmi, care se prezenta drept conte de la Motte, si traia dintr-o mica pensie acordata de Rege. In martie 1784 Jeanne a devenit amanta Cardinalului de Rohan, fost ambasador la curtea de la Viena. Cardinalul cazuse in dizgrat ia Reginei care il acuzase ca raspandise zvonuri despre comportamentul ei fata de formidabila sa mama, imparateasa austriaca Maria Theresa. De asemenea, Maria Antoaneta mai aflase de existenta unei scrisori pe care Cardinalul o scrisese Mariei Theresa si in care se vorbea despre ea intr-o forma pe care o considera jignitoare. Insa in acel timp, Cardinalul incerca sa recastige favorurile Reginei care il putea ajuta astfel sa devina unul dintre ministrii Regelui. Jeanne de la Motte, care reusise sa ajunga la Curte prin intermediul unui alt amant de-al sau, Rétaux de Villette, l-a mintit pe Rohan ca a intalnit-o pe Regina si ca se bucura de favorurile acesteia. Incantat, Rohan a realizat ca prin intermediul Jeannei isi poate asigura bunavointa regala. Evident ca Jeanne l-a asigurat ca depune toate eforturile in acest scop. 
Vezi si Ultimele zile ale Mariei -Tereza  
Din acest punct, a inceput o corespondenta intre Rohan si Regina, aventuriera aducandu- i constant Cardinalului scrisori despre care afirma senin ca sunt de la Maria Antoaneta. Curand, tonul ravaselor a devenit din ce in ce mai cald, iar Cardinalul, convins ca Regina s-a inamorat de el, s-a indragostit si el nebuneste. A implorat-o pe Jeanne sa obtina o intrevedere nocturna la Maria Antoaneta, iar intalnirea a avut loc in august 1784. Astfel, intr-o padurice din gradinile Palatului Versailles, Cardinalul s-a intalnit cu o femeie despre care el credea ca e insasi Regina. De fapt, femeia era o prostituata, Nicole Leguay d’Oliva, care fusese angajata de Jeanne pentru ca semana cu Maria Antoaneta. Rohan i-a oferit Nicolei d’Oliva un trandafir, iar aceasta, asumandu-si rolul de regina, i-a promis ca uita neintelegerile lor din trecut. Profitand de rolul ei de om de legatura, Jeanne de la Motte imprumuta de la Cardinal sume din ce in ce mai mari de bani, spunandu- i acestuia ca livrele sunt pentru operele de caritate ale Reginei. Cu ajutorul banilor, Jeanne a intrat in lumea buna, devenind o femeie respectabila. Pentru ca se lauda in stanga si-n dreapta ca e prietena Reginei, lumea credea ca aceasta nu are cum sa minta. 
Vezi si Mituri spulberate despre Maria Antoaneta 
O afacere dubioasa  
Cei doi bijutieri Boehmer si Bassenge s-au gandit sa-i plaseze faimosul colier si astfel, la data de 21 ianuarie 1785, Jeanne i-a spus cardinalului ca Maria Antoaneta ar dori sa cumpere colierul insa nu dorea sa faca o astfel de achizitie publica, tocmai in acele vremuri de restriste. Jeanne l-a pacalit pe Rohan ca Regina ar dori ca el fie un intermediar secret al acestei tranzactii. Putin timp mai tarziu, cardinalul a achizitionat colierul, pentru care a platit, in chitante, doua milioane de livre. Cand Rohan s-a dus sa cumpere bijuteria, el a fost insotit de un asa-zis valet al Reginei care a preluat marfa. De fapt, nu era nimeni altul decat sotul Jeannei, care a luat colierul, l-a dus la Londra, unde l-a dezmembrat pentru a putea vinde diamantele separat. Cand a trebuit sa plateasca, Jeanne de la Motte a folosit chitant ele, insa acestea nu acopereau toata suma, astfel incat unul dintre bijutieri s-a plans Reginei. Aceasta, uluita, a declarat ca nu a comandat si nici nu a primit vreun colier. A urmat o adevarata lovitura de teatru. La data de 15 august 1785, cand intreaga Curte ii astepta pe Rege si pe Regina sa ajunga la biserica unde oficia chiar cardinalul Rohan, prelatul a fost luat si dus in fata ministrului Curtii si a celorlalte oficialitati pentru a explica totul. Cand cardinalul a aratat scrisorile semnate de Maria Antoaneta, regele s-a infuriat ca acesta a fost pacalit atat de usor si a dispus ca Rohan sa fie dus la Bastilia. Jeanne a fost arestata si ea trei zile mai tarziu, insa apucase sa distruga toate documentele compromitatoare. A fost arestata si Nicole Leguay d’Oliva si Rétaux de Villette, care a marturisit ca el falsificase semnatura Reginei. In cadrul unui proces senzational la acea vreme, Cardinalul a fost achitat, la fel si Nicole. Jeanne de la Motte a fost condamnata la biciuire, insemnata cu fierul inrosit si apoi inchisa in puscaria prostituatelor, la Salpetriere; insa nici biciuirea si nici insemnarea cu fierul rosu nu au fost executate, iar in urmatorul an femeia a reusit sa evadeze deghizata in baiat. In absenta sa, sotul ei a fost condamnat la munca silnica pe viata, insa si acesta disparuse, potrivit 2012en.ro.
Scandalul
Opinia publica a fost foarte interesata de acest scandal. Desi majoritatea istoricilor au ajuns la concluzia ca Maria Antoaneta nu a avut nici o vina in aceasta afacere, multi francezi au ramas cu convingerea ca Regina a folosit-o pe La Motte pentru a se razbuna pe Cardinalul de Rohan. Astfel, popularitatea Mariei Antoaneta a scazut si mai mult, masele acuzand-o ca o intereseaza intai binele ei si apoi binele Frantei. Mai mult decat atat, Jeanne de La Motte s-a refugiat la Londra, unde si-a publicat memoriile in care o acuza inca o data pe Regina. Acest scandal a reprezentat o sursa de inspiratie pentru numeroase filme si carti, printre care se numara si volumul lui Alexadre Dumas tatal, Colierul Reginei. 


loading...

Adauga un comentariu