Mozaic muzical

Povestea compozitorului francez Léo Delibes

Publicat: 16 ian. 2015
3

Fiu al unei familii cu inclinatii spre arta si cu o veche traditie muzicala, Léo Delibes s-a nascut in ziua de 21 februarie 1836, la Saint-Germain du Val (Franta). Beneficiaza in copilarie de o educatie muzicala din partea mamei si al unui unchiu (organist). Dupa moartea tatalui in 1847 se stabileste la Paris unde studiaza la Conservator.

Vezi si Repertoriul Haricleei Darclée

Léo Delibes a intrat de timpuriu in contact cu scena muzicala franceza, careia ii va dedica intreaga viata. Prima sa compozitie de balet „La source” („Izvorul”), ii va aduce primul mare succes. In anul 1870 urmeaza Coppélia – baletul sau cel mai popular – apoi Sylvia (in 1876). Cu opera „Le Roi l’a dit” (1873) cunoaste succes la Opéra-Comique din Paris, iar in 1881 opera Lakmé (prezentata in premiera tot la Opéra-Comique) va inregistra un triumf coplesitor.

Vezi si Zavaidoc, REGELE muzicii lautaresti romanesti – VIDEO

In 1881 este numit profesor de compozitie la Conservatorul din Paris, unde ii va succeda lui Henri Reber. Delibes moare la Paris in ziua de 16 ianuarie 1891.

Actiunea capodoperei sale, opera Lakmé, este plasata intr-o lume cu totul deosebita fata de cele obisnuite in lumea operei de pana atunci, anume in lumea hindusa.

Adauga un comentariu